Elképesztő hajrá után ecuadori arany Tokióban

2021.07.24. 10:36
Az ecuadori Richard Carapaz nyerte meg a férfi kerékpárosok országúti mezőnyversenyét a tokiói olimpián, miután 6:05:26 óra alatt teljesítette a 234 kilométeres távot.

A legutóbbi két Tour de France-t megnyerő Tadej Pogacar 37,4 kilométerrel a vége előtt szánta el magát szökésre, Brandon McNulty és Michael Woods tartotta vele a lépést, de hiába mentek el 17 másodperccel a mezőnytől, a harmadik (egyben utolsó) nagy emelkedő elején hamar felzárkóztak rájuk.

McNulty Richard Carapazzal közösen indult meg a hegyről lefelé haladva, 20 kilométerrel a vége előtt pedig a duó már 27 másodperccel vezetett, de az olló folyamatosan nyílt az üldözőkkel szemben.

219 kilométerhez érve már 42 másodperc volt a differencia, Alberto Bettiolnak ez hozta el a végzetes pillanatot, a nyolcadikként haladó olasznak technikai probléma miatt kellett lemondania a felzárkózás lehetőségéről.

A befutóhoz közeledve az amerikai kezdett leszakadni a 2019-es Giro d’Italia-győztes ecuadoriról, akinek a mezőnnyel szembeni előnye hiába csökkent le 15 másodpercre, 3,6 kilométerrel a vége előtt 33-ra újra elhúzott, innentől kezdve pedig már hazaért – sőt még növelte is az előnyét.

Carapaz Ecuador második olimpiai aranyát nyerte meg, miután az 5000 méter szintkülönbségű viadalon a csúcsra ért.

A második helyről centik döntöttek, a belga Wout Van Aert lehajrázta Pogacart.

Az idei Girón több szakasz után is vezető Valter Attila célba ért a kerékpáros mezőnyverseny 234 km-es távján de limitidőn túl érkezett – jelezte az Eurosport.

TOKIÓ 2020

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI

1. Richard Carapaz (ecuadori) 6:05:26 óra

2. Wout Van Aert 1:08 perc hátrány

3. Tadej Pogacar azonos idővel

...Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a versenyt