Megvan az első magyar arany – ez történt az olimpia első napján!

A tokiói olimpia első napja – élő

Vége
000 9G263Y

A legfontosabbak

2021.07.24. 08:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szilágyi Áron ismét remekül vívott, 15:7-re legyőzte Mojtaba Abedinit a nyolcaddöntőben!

    A magyar kardozó ellenfele a Szatmári Andrást kiejtő Ali Pakdaman lesz a negyeddöntőben a legjobb négy közé jutásért.

  • Úgy tűnik, az iráni Ali Pakdaman nem elégedett meg egyetlen nagy skalppal a férfi kardozók között. Azok után, hogy az első körben a világbajnok Szatmári Andrást kiejtette, a másodikban a Decsi Tamást kiejtő, 5. kiemelt német Max Hartungot is legyőzte, méghozzá nem is túl szoros csatában, 15:9-re.

    Ha Szilágyi Áron legyőzi a nyolcaddöntőben a szintén iráni Mojtaba Abedinit, ő lesz a következő ellenfele a negyeddöntőben a legjobb négy közé jutásért.

  • Jó reggelt a most ébredőknek! 

    Ez történt hajnalban:

    Asztaliteniszben vegyes párosunk kiesett, miután kikapott hongkongi ellenfelétől. Bővebben itt! Kora délután egyesben Póta Georginának, Madarász Dórának és Majoros Bencének szurkolhatunk.

    Cselgáncsban Csernoviczki Éva kikapott a nyolcaddöntőben, a vigaszágra van még esélye. Részletek itt!

    Mészáros Eszter sportlövő a 20. lett a 10 méteres légpuska selejtezőjében, így nem jutott döntőbe. Bővebben itt!

    Vívásban Decsi Tamás és Szatmári András is búcsúzott a legjobb 32 között a férfi kardozók mezőnyében, Szilágyi Áron viszont bejutott a nyolcaddöntőbe, ő magyar idő szerint nyolc órakor lép ismét pástra. Bővebben itt!

    Ökölvívásban Gálos Roland vereséget szenvedett, így kiesett. Részletek itt!

    Tekvondóban Salim Omart legyőzte olasz ellenfele, aki ha döntőbe jut, akkor a fiatal magyar versenyző a vigaszágon folytathatja. Bővebben itt!

    Kerékpárban Valter Attila jelenleg is úton a cél felé, várhatóan 10 óra körül érhet célba.

    Az úszóprogram magyar idő szerint délben kezdődik.

    Tartsanak továbbra is velünk!

  • Csernoviczki Éva könnyekkel küszködve nyilatkozott a veresége után a vegyes zónában.

    Próbáltam minden erőmet beleadni, hiszen nagyon nehéz ellenfelet kaptam. Tudtam, ha rajta túljutok, akkor van csak esélyem egy jó szereplésre. Keveset tudtam versenyezni az olimpia előtt, ezért várható volt, hogy nem lesz jó a sorsolásom. Nagyon elfáradtam, próbáltam mindent kiadni magamból. Másfél hónapom volt felkészülni az olimpiára, de rendelkezem annyi rutinnal, hogy tudtam kompenzálni. 48 kilogrammban ez volt az utolsó versenyem, az biztos, nem szeretnék többet fogyasztani, 20 éve ezt csinálom. A testemnek szüksége van egy kis pihenésre. Most még minden élmény nagyon friss, majd meglátjuk, hogyan tovább

    – mondta Csernoviczki Éva nyolcaddöntőbeli búcsúja után.

  • A BBC tudósítása szerint egy orosz íjász elájult a hőség miatt, miközben ellenőrizte az eredményeit. Szvetlana Gombojeva gyorsan magához tért, de hordágyon vitték el. A helyszínen 33 Celsius-fok van.

  • 2017 világbajnoka elcsukló hangon, iszonyatosan elkenődve nyilatkozott a vegyes zónában:

    A kezem jól lesz, azon nem fog múlni. Semmivel nem lepett meg egyébként, magam ellenfele voltam és rosszul jöttem ki belőle. Tudtam, hogy ha jól vívok, megnyerem ezt a versenyt, de ha nem, akkor úgyis kikapok az első körben. Nem vívtam jól, csak magamnak köszönhetem. Tudtam, hogy küzdős, nehéz asszó lesz, innentől keresem a hibát, nyilván magamban, pedig nyomást sem éreztem, közönség sem volt és a felkészülés is jól sikerült. A második félidőt meg akartam nyomni, hogy elvegyem a kedvét, de ez 10:7-nél nem sikerült, és ahelyett, hogy elkezdtem volna vívni, csak a kardot raktam fel a pástra, ami kevés ezen a szinten. Bízom abban, hogy négy nap múlva már a csapatra tudok koncentrálni.

    Megszólaltattuk Szilágyi Áront és Decsi Tamást is, bővebben alább!

  • A magyar ökölvívó egyhangú pontozással kapott ki kazah ellenfelétől a legjobb 32 között, így véget ért számára az olimpia.

  • Decsi Tamás és Szatmári András búcsúja után itt az örömhír: a címvédő Szilágyi Áron parádésan vívott és 15:7 -re legyőzte Quinteirót. A magyar sportoló ellenfele a Szatmárit kiejtő iráni lesz a legjobb 16 között.

    Kétszeres olimpiai bajnokunk magyar idő szerint délelőtt nyolckor lép ismét pástra.

  • Megkezdte szereplését a Rióban és Londonban is aranyérmet szerző Szilágyi Áron, aki a legjobb 32 között a venezuelai Jose Quinteiróval vív. 

  • A riói olimpián ezüstérmes Franciaország 12–10-es félidőt követően magabiztosan, 33–27-re nyert Argentína ellen a férfi torna A-csoportjának második mai mérkőzésén. Korábban a norvégok 27–24-re verték a brazilokat.

  • A magyar dzsúdós Tonaki Funától kapott ki a nyolcaddöntőben. A kategória egyik legjobbját eddig egyszer sem sikerült legyőznie az Ippon Judo Tatabánya versenyzőjének, sajnos most sem sikerült a bravúr. 

  • Olasz ellenfele már az első menetben komoly előnyre tett szert, nem tudott fordítani a magyar tekvondós.

  • Decsi Tamás után Szatmári András is búcsúzott a 32 között. Az iráni Ali Pakdaman 15:12-re nyert. Férfi kard egyéniben így Szilágyi Áron maradt az egyedüli magyar versenyző. 

  • Ellenfele az iráni Ali Pakdaman. A 2017-es világbajnokra győzelem esetén a Decsit kiejtő Max Hartung vár.

  • Decsi Tamás 15:8-ra kikapott Max Hartungtól a férfi kardozók egyéni versenyének első fordulójában. Hamarosan Szatmári Andrást láthatjuk.

  • 1 perc 22 másodperc volt még hátra, amikor földharc közben a magyar cselgáncsozó leszorította indiai ellenfelét, a 10. másodpercnél ez vazarit, a 20.-nál pedig ipont ért, így véget ért a mérkőzés. A legjobb 16 között a japán Funa Tonaki lesz az ellenfele: vele eddig négyszer találkozott, és mindannyiszor alulmaradt, legutóbb a 2019-es világbajnokságon.

  • Megkezdődik a férfi kardvívás is az olimpián, amiben Decsin kívül Szatmári András és a kétszeres címvédő Szilágyi Áron is érdekelt. Decsi rendkívül nehéz ellenfelet kapott az ötödik kiemelt német Max Hartung személyében, míg a mellette lévő páston a világelső dél-koreai Oh Szan-guk vív éppen.

  • Nem sikerült felborítani a papírformát, a hongkongi páros jutott tovább.

  • A magyar cselgáncsozó a 48kg-os súlycsoportban a legjobb 32 között egy indiai versenyzővel meccsel Likmabam Shushila Devivel találkozik.

  • A kínai Csian Jangé lett a tokiói olimpia első aranyérme, miután izgalmas végjátékban megnyerte a női légpuskások fináléját.

    A mindössze 21 éves sportlövő az orosz Anasztaszija Galasinával és a svájci Nina Christennel vívott óriási küzdelmet a kieséses rendszerű döntőben, melyben a 12. lövés után búcsúzott a nyolcasból a leggyengébb, majd minden második kör után újabb lövővel fogyatkozott a mezőny.

    A végig kiemelkedően célzó hármas között 20 lövés után mindössze 6 tized volt a különbség. A 22. kört követően Christen esett ki, Galasina egyetlen tizeddel vezetett Jang előtt, az utolsó lövés előtt pedig kettővel. Az óriási tét ellenére végig nagyon erős tízeseket lőttek a puskások, a zárólövésnél azonban kijött a hatalmas tét okozta nyomás mindkét versenyzőn. A kínai csak 9,8 kört ért el, ám ez is elég volt számára a diadalhoz, mivel orosz riválisa csupán 8,9-et talált, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

    A döntőben az alapverseny legjobbjai gyengébben teljesítettek, Csian Jang a hatodik, Galasina a nyolcadik, míg Christen a hetedik eredménnyel került be a fináléba. Az alapot 632,9 körös olimpiai csúccsal megnyerő norvég Jeanette Hegg Duestad a negyedik helyen végzett.

    Eredmény:

    női légpuska, olimpiai bajnok:

    Csian Jang (Kína) 251,8 kör (olimpiai rekord)

    2. Anasztaszija Galasina (Orosz Olimpia Bizottság) 251,1

    3. Nina Christen (Svájc) 230,6

    ...20. Mészáros Eszter 625,3 (az alapversenyben)

  • Szudi Ádám és Pergel Szandra olimpiája is elkezdődött. Pingpongozó vegyes párosunk a Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem hongkongi kettőssel mérkőzik meg ezekben a pillanatokban.

  • Törölték a Barbora Hermannová, Markéta Sluková cseh kettős mérkőzését a strandröplabda-tornán, mert egyikük pozitív koronavírustesztet produkált.

    Slukova a harmadik tagja a cseh csapatnak, aki megfertőződött, mióta megérkezett Japánba a küldöttség.

    A japán Isi Miki és Murakami Megumi így játék nélkül nyert. A cseh csapat közölte, hogy vizsgálja, hogy a megfertőződés összefügg-e a Tokióba tartó charterjárattal.

  • ...idézzük fel a megnyitó pillanatait. A nyitóünnepségről készült szöveges tudósításunkat az alábbi linkre kattintva olvashatják el.

  • Magyar idő szerint négy órakor rajtolt el a férfi országúti mezőnyverseny, hazánkat Valter Attila képviseli. A versenyzők 234 kilométert teljesítenek, három nagyobb hegyet is megmásznak és összesen 4865 méter szintkülönbséggel kell megküzdeniük. 

  • A Marshall-szigeteket úgy mutatták be, mint „az Egyesült Államok egykori nukleáris kísérleti helyszínét”. Bocsánatot kért a dél-koreai műsorszolgáltató.

  • Mint arról beszámoltunk, nem vesz részt az olimpián az algériai cselgáncsozó, Feti Nurin, miután kiderült, hogy az izraeli Tohar Butbul lehet az ellenfele a második körben, amennyiben nyer az első meccsén.

    A Nemzetközi Cselgáncs-szövetség most ideiglenesen felfüggesztette a sportolót és edzőjét, a további ítéletek az IJF Fegyelmi Bizottságának kezében vannak.

     

  • Ahogy arról beszámoltunk, 20. helyen végzett 625.3 körös teljesítménnyel Mészáros Eszter a női légpuska 10 méteres számának selejtezőjében. A 60 lövéses kvalifikáció után az Indexnek is nyilatkozott a 19 éves sportlövő.

    Izgultam nagyon, az elején nem is sikerült ezt jól kezelni, a végére viszont belelendültem. Az utolsó 4 sorozattal megdolgoztam, kiadtam, amit tudtam magamból, ennyi sikerült most. Lehet, hogy nem is kellett volna végiglőnöm az első tíz lövést, de tudatosan álltam ki, hogy megakasszam ezt a hullámot. Az első lövést is én adtam le ma, és még lassabban is lőttem, mint szoktam. Túlságosan akartam, finomkodtam vele az elején. Sajnálom, hogy nem mehetünk más versenyekre, izgalmas lehet másoknak szurkolni

    – értékelt Mészáros Eszter a verseny után.

    Megpróbálta nagyon jól megcsinálni az elejét, ilyenkor lelassul a sütés. Ez előfordul máskor is, ilyen van, de nem ennyire alacsonyan szokott kezdeni. Most nem ez történt. Az egész tavasza jó volt, de kevesebb, mint amennyit igazából tud, nem úgy ment, ahogy kellett volna. Volt egy jó másfél éve, amikor berobbant a világ élvonalába, de mindenkinél eljön ez az idő, amikor egy kicsit küzdeni kell. Ettől függetlenül még mindig ott van a világ élvonalában, de most nem tudta elkapni a ritmust az elején. Ez általános a lövőknél, az elején mindenki nagyon szépen meg akarja csinálni. Sok van még benne, kiváló versenyző, most sem omlott össze egy nehéz helyzetben

    – mondta Mészáros edzője, Szucsák László.

  • A férfiak küzdelmével indult a kézilabda Tokióban és bár az első meccsen a félidőben még 13–12-re meglepetésre Brazília vezetett a norvégok ellen, a második játékrészben a 10 gólig jutó Sander Sagosen vezérletével fordítottak az északiak és végül háromgólos 27–24-es győzelmet arattak.

  • Már a legjobb 32 között találkozott egymással női párbajtőrben a 2016-os riói olimpián Szász-Kovács Emese mögött ezüstéremes olasz Rossella Fiamingo és az aktuális világbajnok brazil Nathalie Moellhauesen. Az asszó 14–14 után hosszabbításban dőlt el, a döntő tust Fiamingo szerezte, így ő jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

  • Az első fordulóban kiesett Hend Zaza asztaliteniszező, miután 4–0-ra kikapott az osztrák Jia Liutól. A 12 éves szíriai lány a legfiatalabb olimpikon Tokióban, 12 éves és 204 napos ma.