új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összefoglaljuk az eddigi eseményeket azok kedvéért, akik esetleg alvással töltötték az utóbbi órákat:

    • Hatalmas sikerrel indult a nap, Bicsák Bence ugyanis 7. helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében.
    • Katona Renáta magabiztos győzelemmel kezdte a női párbajtőrözők egyéni küzdelmeit, a legjobb 32 között azonban esélyesebb orosz riválisával már nem bírt, így nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Pusztai Liza és Márton Anna viszont igen, akik magyar idő szerint 7 órától vívnak majd a nyolcaddöntőben.
    • Karakas Hedvig sajnos már az első körben búcsúzott az olimpiától, miután a legjobb 32 között vazarival kikapott lengyel riválisától.
    • A délelőtti úszóprogramban Németh Nándor nem jutott fináléba 200 méter gyorson, Milák Kristóf, Bohus Richárd és Szabó Szebasztián mellett viszont ő is tagja volt a 4×100-as gyorsváltónak, amely bődületes országos csúcsot úszva a pontszerző ötödik helyen ért célba.
    • Az asztaliteniszező Majoros Bence 4–1-re kikapott a 2. fordulóban a dán Jonathan Groth-tól, így nem jutott be a nyolcaddöntőbe.
  • A magyar sportoló a 2. fordulóban 4–1-re kikapott a dán Jonathan Groth-tól, így nem jutott be a verseny nyolcaddöntőjébe.

  • A délelőtti program zárásaként a férfi 4x100-as gyorsváltó döntőjét rendezték, benne a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású magyar négyessel a hetes pályán.

    Milák úszott elsőként a mieinknél, míg az amerikaiaknál Caeleb Dressel, aki elsőként hozta a váltót, Milák (48,27) a hetedik helyen váltott. Szabó Szebasztián ugyanígy zárt, bár jobb időt úszott (47,44), de a váltó maradt a hetedik. Bohus Richárd 47,81-es százzal az ötödik helyre hozta fel a váltót, Németh Nándor úszott utolsóként. 47,57-es százat ment, a váltó pedig új országos csúccsal (3:11,06) az ötödik helyen végzett.

    Az olimpiai bajnoki címet a favorit Egyesült Államok (3:08,97) szerezte meg, Olaszországot és Ausztráliát megelőzve.

  • Megint egyszerre vív majd a két magyar, Pusztai Lizának a kínai Jiraui Qian, Márton Annának pedig a dél-koreai Sooyeon Choi lesz majd az ellenfele a nyolcaddöntőben.

  • A férfiak után a nőknél is taroltak az amerikaiak a 100 méter hát középdöntőjében: Regan Smith olimpiai csúcsot úszott (57,86). A második legjobb idővel a kanadai Kylie Masse (58,09) jutott döntőbe, Kaylee McKeown (58,11) pedig a harmadikkal. 

  • Nem maradt egyedül a váratlan ötödik helyezése után Hosszú Katinka. A Blikknek ugyanis sikerült elérnie a világklasszis úszó édesapját, aki rendkívül csalódott volt, hogy lánya címvédőként ötödikként végzett a tokiói ötkarikás játékokon 400 méter vegyesen.

    Mit is mondhattam volna neki, minthogy fel a fejjel, Katinka! Nincs semmi gond, így is nagyon szeretlek. Tudja, hogy még van esélye a javításra, a többi számában ezerrel küzd majd azért, hogy érmet szerezzen. Nagyon drukkolunk neki itthonról.

    – mondta Hosszú István, aki arról is beszámolt, hogy családi körben nővérével és Katinka unokatestvérével közösen nézték a 400 vegyes döntőjét. 

  • Lezajlottak a férfi 100 méter hát középdöntői, a legjobb időt az amerikai Ryan Murphy (52,24) úszta, így övé lesz a négyes pálya a fináléban. Mögötte az orosz csapat színeiben versenyző Kliment Kolesznyikov (52,29) és az ausztrál Mitchell Larkin (52,76) végzett. A döntőt helyi idő szerint holnap reggel rendezik.

  • Elsősorban természetesen azt, hogy a világbajnoki bronzérmes magyar váltó is ott lesz, a hatodik legjobb idő a hetes pályát hozta a mieinknek. A magyar négyes nem változott az előfutamhoz képest: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Németh Nándor áll majd rajthoz.

    A legjobb idővel (3:10,29) mindenkit meglepve Olaszország jutott be a döntőbe, ami minden bizonnyal nagy önbizalomlöketet is ad az európai csapatnak. A szám favoritja azonban az Egyesült Államok, amelynél az előfutamban még nem úszott Caeleb Dressel, ám a döntőben ott lesz. A döntőről kis híján lemaradó orosz csapatra is figyelnünk kell: a váltó összetétele itt is változott, bekerült Kliment Kolesznyikov, aki a négyesük nagy erőssége lehet.

  • Újabb döntő következett, a női 400 méter gyorsé. A címvédő Kathleen Ledecky lassabban kezdett, majd száz méternél élre állt, ő diktálta a tempót, az ausztrál Ariarne Titmus ment vele fej fej mellett. Féltávnál ugyanez volt a helyzet, a mezőny többi része már több mint egy testhossz hátránnyal követte az élen haladó párost.

    Hihetetlen utolsó száz métert hozott a döntő, gyakorlatilag egyszerre fordultak rá az utolsó ötvenre, miközben az újságírók és a lelátón helyet foglaló úszók is felállva szurkoltak. Titmus parádés utolsó ötvenjének köszönhetően megnyerte a döntőt (3:56,89), Ledecky lett az ezüstérmes (3:57,36), míg a bronzot a kínai Li Bing-csie (4:01,08) szerezte meg.

  • Bár láthatóan fáj a magyar sportoló jobb térde, 15–12-re megnyerte az asszóját, így Pusztai Lizához hasonlóan ő is ott van a nyolcaddöntőben. Remélhetőleg az orvosi stáb segítségével pástra tud majd lépni a legjobb 16 között is.

  • A versenyszám egyik legnagyobb kérdése, hogy a címvédő és világcsúcstartó Katie Ledecky képes lesz-e megismételni riói elképesztő úszását. Egyéni legjobbjától négy másodperccel elmaradt az előfutamban, ám még így is a legjobb idővel (4:00,45) jutott be a döntőbe. Legnagyobb riválisa az ausztrálok kiválósága, Ariame Titmus, valamint a 18 éves kínai, Li Bing-csie. Előbbi már úszott világcsúcsközeli időt (3:56,90), méghozzá a júniusi ausztrál válogatón. 

    Az új-zélandi Erika Fairweather (hatos pálya) és a kanadai Summer McIntosh (kettes pálya) is országos csúccsal jutott a döntőbe, mindketten pályafutásuk első olimpiai fináléját ússzák.

  • 15–12 lett a vége a tunéziai Amira Ben Chaabane elleni asszónak.

  • Sajnos nem sikerült jól Európa-bajnok cselgáncsozónk első mérkőzése, olyannyira, hogy egy vazarival már az első meccsen legyőzte őt a lengyel Julia Kowalczyk, így már a legjobb 32 között búcsúzott a további küzdelmektől. 

  • A nap második döntőjét a férfiak 100 méteres mellúszószámában rendezték, a címvédő Adam Peaty a legjobb idővel kvalifikált, így a négyes pályán úszott. Ahogy várható volt, ő is fordult elsőként féltávnál, és előnyét megtartotta a végéig, 57,37-es idővel lett olimpiai bajnok. A várakozásoknak megfelelően az ezüstérmet a holland Arno Kamminga szerezte meg 58,00-val, a dobogó harmadik fokára az olasz Nicolo Martineghi (58,33) lépett fel.

  • 8–5-ös hátrányban a magyar kardvívó.

  • 8–6-os magyar vezetésnél jött a szünet.

  • 15–4-re kapott ki az aranyérem egyik nagy várományosától a legjobb 32 között.

  • Sajnos pont a korábban sérült bal térdét fájlalja a magyar kardvívó, aki 4–4-re áll az argentin Maria Perez Maurice ellen. Közben Pusztai Liza is hátrányban, 6–5-re vezet a tunéziai.

  • A nap második döntőjének toronymagas esélyese a szám címvédője és világcsúcstartója, Adam Peaty. A kvangdzsui világbajnokságon elképesztően jó időt (56,88) úszott, a középdöntőben egyedüliként ment 58 másodperc alá (57,63), és nem lenne meglepő, ha a fináléban ismét bemenne 57 alá.

    Egyébként rendkívül erős a mezőny, a táv történetének 2., 3., 4., 5., és 6. leggyorsabb úszója is ott lesz a döntőben. A holland Arno Kamminga nemrégiben 57,80-ra javította egyéni csúcsát, ha ezt tudja hozni a fináléban is, borítékolható a dobogó számára. Az amerikai Michael Andrew is képes lehet hasonló időre, év elején 58,14-et úszott.

  • Sajnos a második helyen kiemelt orosz Szofija Velikaja egyelőre igazolja a papírformát.

  • Katona Renáta orosz, Márton Anna argentin, Pusztai Liza pedig tunéziai rivális ellen vív a legjobb 32 között.

  • Lezajlottak a női 100 méteres mellúszás középdöntői, a dél-afrikai Tatjana Schoenmaker úszta a legjobb időt (1:05,07), megelőzve két amerikait, Lilly Kinget (1:05,40) és Lydia Jacoby-t (1:05,72). A svéd Sophie Hansson, az orosz Julia Jefimova és Jevgenyija Csikunova, valamint az olasz Martina Carraro és az ír Mona McSharry jutott még döntőbe.

  • A férfi 200 méter gyors középdöntőjével folytatódott az úszóprogram, rögtön az elsőben láthattuk Németh Nándort. A hetes pályán rajtoló magyar úszó jól kapta el a rajtot, az első 50-nél az ötödik helyen fordult, féltávnál holtversenyben a hatodik volt. Az utolsó ötvenen óriásit ment a mezőny, amit Németh Nándor nem tudott követni, 1:47,20-as idővel a hetedik lett futamában, ami biztosan nem elég a fináléba kerüléshez, hiszen a második középdöntő még csak most következik. Az orosz Martin Maljutin (1:45,45) volt a leggyorsabb a futamban. Németh Nándor összesítésben 15. lett.

  • Ahogy arról már korábban beszámoltunk Bicsák Bence remek versenyzéssel hetedik lett a férfi triatlonosok versenyében. Az 51 fős mezőnyben a magyar sportoló  már a 1,5 kilométer úszásban is helytállt, aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel maradt, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a célegyenesben, és hetedikként ért célba.



    Bicsák Bence közvetlenül a célba érkezés után az M4 sportnak nyilatkozott: 

    Iszonyatosan kemény versenyen vagyok túl. Okosan akartam versenyezni, hogy ne haljak meg a felénél. Nagyon sokat jelent nekem ez a hetedik hely, talán győzelemmel is felér. Köszönöm mindenkinek, aki segített ebben az eredményben, segített az elmúlt hónapokban 

    – mondta az újdonsült olimpiai hetedik helyezett triatlonista. Könnyeivel küszködve hozzátette: 

    Egyértelműen az úszásban éreztem magam a legjobban, és a kerékpár volt iszonyat kemény. A futás eleje nem ment úgy, ahogy szerettem volna, de ez nem meglepő, mert az elmúlt időszakban a térdsérülésem miatt volt olyan nap, amikor egy métert se tudtam futni. Öt nappal az olimpia előtt az sem volt biztos, hogy egyáltalán el tudok indulni. Tegnap is borzasztóan fájt a térdem, de az orvosok azt mondták, ne idegeskedjek, összeraknak. Nagyon köszönöm nekik. 

  • Második csoportmeccsét is megnyerte az előző olimpián ezüstérmes férfi francia kézilabda-válogatott, amely ezúttal Brazíliát győzte le 34–29-re. A mezőny legeredményesebb játékosának a brazil Leonardo Dutra bizonyult, 10 góllal.

  • A női 100 méter pillangó döntőjével kezdődött a hétfői úszóprogram. Nagy meglepetésre a címvédő Sarah Sjöström utolsóként fordult az első 50-nél, az utolsó 20 méterre pedig teljesen összerázódott a mezőny. Az olimpiai bajnok a kanadai Margaret MacNeil lett (55,59), megelőzve a kínai Csang Ju-fejt (55,64) és az ausztrál Emma McKeont (55,72). A világcsúcstartó Sarah Sjöström hetedikként zárt (56,91).

  • Számunkra a legontosabb Németh Nándor elődöntője lesz 200 méter gyorson, valamint a 4×100-as férfi gyorsváltó döntője a magyar csapattal.

  • Elstartoltak a hetes rögbi küzdelmei is a tokiói olimpián. Az első mérkőzésen Nagy-Britannia legjobbjai csaptak össze Kanadával, azonban a mérkőzés egyoldalúra sikerült, 24–0-ra győztek a britek.

    A sportág érdekessége, hogy egy napon belül kétszer is pályára lépnek a csapatok, továbbá a csoportkört kettő nap alatt lezavarják, hogy aztán a második napon már a nyolcaddöntőket is megrendezhessék. 

    Az első játéknap eddigi eredményei: 

    Fiji–Japán 24-19, Nagy-Britannia–Kanada 24-0

  • Az első döntős nap amerikai dominanciája után máris itt az újabb éremosztás. Női 100 méter pillangón a címvédő és világcsúcstartó Sarah Sjöström súlyos könyöksérülését maga mögött hagyva hajt első érmére, mellette a 2019-es világbajnok Margaret MacNeil tempózik ugyanezért. 

    Akire figyelnünk kell, az a négyesen úszó, tehát a legjobb idővel (55,89) döntőbe jutó Csang Jufej. A szám másik nagy esélyese az ausztrál Emma McKeon, aki az előfutamban óceániai csúcsot (55,82) úszott, az elődöntőben azonban valamivel lassabb (56,33) volt. A francia Marie Wattel országos csúccsal robbant be a döntőbe, a 18 éves amerikai, Torri Huske is okozhat meglepetést a kettes pályán.

  • Női kardvívásban már a legjobb 32 között búcsúzott a világranglistát vezető ukrán Olga Harlan, aki a kínai Hengyu Jangtól kapott ki 15–12-re.