Gál
3 °C
16 °C

Barátja a szerelője – Vas Kata Blanka berobbant a köztudatba

GettyImages-1330876332
2021.07.27. 11:31 Módosítva: 2021.07.27. 12:26
A tokiói olimpia eddigi legkellemesebb és legváratlanabb meglepetése magyar szempontból Vas Kata Blanka negyedik helyezése hegyikerékpárban. A 19 éves kiskunlacházi lány ugyan nem a teljes ismeretlenségből kapaszkodott fel majdnem a dobogóig, hiszen U23-as világbajnoki ezüstérmes, de azért arra nem vennénk mérget, hogy a sportág berkein kívül sokan ismerték volna az országban. Eddig a pillanatig!

Jól sikerült a rajtom, hibáztam néhányat, de aztán a saját tempómat tudtam menni. Még mindig alig hiszem el, hogy negyedik lettem.  Kicsit furcsa volt, hogy egy órával az olimpia előtt még átépítették a pályát, azért ez nem megszokott dolog.

Ezt nyilatkozta Vas Kata Blanka az M4Sport kamerája előtt a célba érkezést követően, de aztán rögtön az Index következett.

Annyiszor próbáltál hívni a doppingvizsgálat közben, hogy egy idő után fogtam magam, és visszahívtalak

– ecsetelte a Whatsapp-hívás körülményeit a huszadik születésnapját alig több, mint egy hónap múlva ünneplő kiskunlacházi kerékpáros, aki valamennyi szakágban, tehát a cyclocrossban és az országúti versenyzésben is a világ legjobbjai közé tartozik.

Nem voltak konkrét terveim a verseny előtt, eddig csak U23-asok között indultam, annyi volt csak, hogy szerettem volna a legjobb tízbe bekerülni. Elit nők között még sohasem versenyeztem, most vagyok másodéves az U23-ban. Mindent beleadtam ezen a nehéz pályán, az, hogy egyszer elestem, nem oszt, nem szoroz, ez benne van ezen a sáros pályán. Nem hiszem, hogy ezért csúsztam le a dobogóról.

Kata arról is beszélt, hogy 652 méter volt a pálya szintkülönbsége, ami nem számít rendkívülinek ebben a sportágban.

Van ennél sokkal nehezebb pálya is, komolyabb szintkülönbséggel, de azért ez sem volt könnyű terep. Az Izu-félszigeten versenyeztünk, körülbelül 150 kilométerre Tokiótól, itt is lakunk, nem az olimpiai faluban, meglehetősen sanyarú körülmények között. Még a városba sem tudunk kimenni, de nem is érdekes, versenyezni jöttünk, nem várost nézni. Azt azért el kell mondanom, hogy a kaja borzalmas.

Kata nem egyedül van Izuban, ketten is elkísérték a szövetségből.

Benkó László szövetségi kapitány itt van velem, és Szabó Miki, a szerelőm is. Aki „főállásban” a barátom

– mondta az újdonsült olimpiai negyedik helyezett, és a videóchat jóvoltából még azt is láttam, hogy elpirult egy kicsit.

Sokat segítettek nekem, adták a kulacsot, lemosták a sáros bringámat, ha kellett volna, kicserélik a kerekemet, de szerencsére nem kellett. Mondták folyamatosan, ki mennyivel van előttem, szóval, tömtek az információval. De a legnagyobb segítség az volt, hogy szurkoltak!

Kata nagyon fiatalon, 5-6 évesen elkezdett bringázni édesapja, Vas Péter jóvoltából, de úgy istenigazából 14-15 évesen kezdett edzeni. 

Kezdetben az apukám volt az edzőm, de az úgy nem volt jó, aztán Papp Dénes vette át az irányítást, most pedig Szabó Ádám a trénerem. Sokan segítenek nekem, Miki, a kedvesem, meg a családja teljes mellszélességgel mellettem állnak, támogatnak. Miki különben felvidéki magyar srác, Pozsonyban lakik, majd ha visszajöttünk Zakintoszról, ahová az olimpia után nyaralni megyünk, Pozsonyban is eltöltünk egy kis időt. De vár a munka, a versenyzés, mert leszerződtetett a világ legkomolyabb női csapata, a belga SD Worx. Ha minden igaz, jövőre elindulok a tíznapos női Giro d'Italián. 

Sikerült beszélnünk a szövetségi kapitány lányával, Benkó Barbarával is, aki Kata előtt a legjobb magyar hegyikerékpáros volt, és egyszersmind példakép is.

Kata korszakos tehetség, bármelyik szakágban a világ csúcsára kerülhet, és az sem kizárt, hogyha az időrend engedi, három év múlva, Párizsban montiban és országútiban is elinduljon. Az SAD Worxnél nagyon jó kezekben van, azt kell mondanom, számára a határ a csillagos ég – jövendölte Barbara.

Milyen jó ezt hallani egy magyar kerékpáros hölgyről!

(Borítókép: Vas Kata Blanka 2021. július 27-én a tokiói olimpiai játékokon. Fotó:  Tim de Waele / Getty Images)