Hazaküldték a döntőre esélyes úszónk edzőjét

D  AS20210519028
2021.07.27. 12:20
Magyarovits Zoltán nem lehet ott Tokióban szépreményű fiatal tanítványa, a vegyesúszó Kós Hubert mellett, pedig az ifjú klasszis igényelné ezt.

Hétfőn hazaérkezett Japánból Magyarovits Zoltán, az istenadta úszótehetség Kós Hubert edzője, akinek a tokiói olimpiából annyi jutott, hogy az átállás és a felhangolódás utolsó két hetében ott lehetett tanítványa mellett a válogatott korijamai edzőtáborában. Azt szerette volna, hogy az ötkarikás versenyeken is tanácsokat adhasson a 200 vegyesre készülődő és ott döntőbe jutásban reménykedő junior világcsúcstartó versenyzőjének. Ehelyett most azzal kell beérnie, hogy a szerdán kezdődő debreceni serdülő országos bajnokságon istápolja klubja, az UTE ifjú reménységeit, köztük Kós Hubert öccsét, az olimpikonnál két évvel fiatalabb Olivért.

Kilenc éve dédelgetett álma London és Rio után most éppen azért hiúsult meg, mert az egykor az „Úszópápa” Széchy Tamás tanítványai közé tartozó Magyarovits nem fért bele abba az igencsak szűkre szabott keretbe, amivel a Magyar Úszószövetség gazdálkodhatott  olimpiai akkreditációval rendelkező szakembereinek kiválasztásakor.

Számokkal és nevekkel alátámasztva ez azt jelenti, hogy a teljes létszámában 34 tagú magyar úszóválogatott munkáját jelenleg az olimpiai falu lakójaként egy orvos és három sportmasszőr mellett három edző, Gelencsér Máté (Hosszú Katinka alapfokú, OKJ-s sportedzői képesítéssel rendelkező kedvese), a világrekorder Milák Kristófot edző Selmeci Attila, továbbá a világbajnok Kapás Boglárkát gardírozó Virth Balázs segíti (velük volt vasárnapig Molnár Ákos is), ugyanakkor az ezúttal csapatvezetői tisztet is betöltő dr. Sós Csaba szövetségi kapitány, valamint Nagy Péter, Plagányi Zsolt, Tari Imre és Turi György edzők a falun kívüli szálláshelyükről közelítik meg az olimpiai uszodát.

Virth Balázs oltalmában

Nem így terveztem az életemet, de ha ezt a nem éppen hálás szerepet kaptam a sorstól, tudomásul kell vennem, hogy sorozatban a harmadik olimpián is csak itthonról szurkolhatok a tanítványomnak, illetve azoknak az úszóknak, akiket egykor én hoztam fel az élvonalba, majd nevelőedzőként más mestereknek kellett átadnom – kesergett az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Magyarovits Zoltán.

Az UTE szakemberének reményei szerint Kós Hubert teljesítményét nem fogja hátrányosan befolyásolni, hogy a rajtig itthonról küldi versenyzőjének a napi edzésterveket és igyekszik mentálisan is felkészíteni nagyreményű tanítványát.

Megnyugtató mindkettőnk számára, hogy Virth Balázs Kapás Bogi mellett Hubin is rajta tartja majd a szemét, aki azonkívül, hogy az edzőszakma egyik legjobbja, az UTE műhelyében a klubtársam is. Nem akarom elkiabálni, de a korijamai edzőtábor második hetében Hubi már olyan jól úszott, hogy eljuthat a döntőbe, és ott akár a májusi budapesti Európa-bajnokságon felállított 1:56.99 perces junior világrekordját is megdöntheti. Őrült versenyeknek, a papírformára rácáfoló eredményeknek lehetünk szemtanúi ezen az olimpián, egyelőre arra lehet következtetni, hogy az ázsiai régió képviselői mellett az ausztrálok és az amerikaiak is kisebb előnyt élvezhetnek. Három év múlva Párizsban bizonyára fordul a kocka, és akkor az európaiak lesznek magabiztosabbak.

Két Kós a vízben

Kós Hubert először szerdán, magyar idő szerint déltájban méretteti meg magát az olimpián, a 200 vegyes döntőjét pénteken rendezik meg.

Az egyik szemem a tévén lesz, a másik a debreceni uszodán, mert egyelőre úgy tűnik, hogy pénteken szinte egyszerre úszik majd a két Kós fiú. Ha eljut a döntőig a család büszkesége, Hubi a vegyesen Tokióban, öccse, Olivér pedig a serdülő OB 1500 méteres versenyében – mondta befejezésül a „olimpiai létszámfeletti” Magyarovits Zoltán.

Mindehhez még annyit, hogy Kós Hubert nem az egyedüli az úszóválogatott tagjai közül, akinek Tokióban az edzőjétől távol kell helytállnia. Sorstársa például a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória, aki a 400 vegyes döntőjében hatodik lett, az 1500-on pedig óriási egyéni csúcsot javítva mutatkozott be.

(Borítókép: Kós Hubert. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Hírek
  • Csok