Stieber Mercédesz: Ha nekünk sikerült, Keszthelyiéknek is meglehet az arany

DSC3893
2021.07.28. 21:34
Legutóbb tizenhat éve vertük meg tétmeccsen az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottját, akkor is egy góllal, mint most, Tokióban, akkor is csoportmérkőzésen, és nagyon szeretnénk, ha folytatódna a párhuzam. Ugyanis 2005-ben az aranyérmet is megszerezték Faragó Tamás lányai a montreali világbajnokságon, s ha most, az olimpián is sikerülne ugyanez, az maga lenne a megvalósult csoda. Stieber Mercédesz, a 2005-os aranycsapat kapitánya szerint ez nagyon is lehetséges, Faragó, az akkori szövetségi kapitány viszont óvatosságra int.

Most éppen edzést tartok itt Imperiában, Liguriában, ebben a gyönyörű kis tengerparti városban, de hajnalban követtem interneten a mérkőzést. Sajnos azonban az olasz televízió nem sugározta, így csak a percről percre történő tudósítást tudtam figyelni az Indexen. De abszolúte képben voltam – mondta az Indexnek minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázója, a ma már Olaszországban edzősködő, és honlapunkat hűségesen követő Stieber Mercédesz. – Hatalmas eredmény az amerikaiak elleni 10-9, a 2008-as pekingi döntő óta, amikor a hollandoktól kikaptak, senki sem verte meg őket olimpián. Mi, magyarok pedig tétmeccsen legutóbb 2005-ben győztünk ellenük, amikor világbajnokok lettünk Montrealban. 

Ennek pedig már tizenhat éve. Bizony, azt hittük, a jenkik verhetetlenek, de szerdán kiderült, ők sem azok. Most már csak az a kérdés, ezzel aranyesélyessé lépett-e elő Bíró Attila csapata?

Azt nem tudom, de az biztos, hogy az amerikaiakat 2021-ben megverni nagyobb bravúr, mint tizenhat éve volt. Az Egyesült Államok akkor még csak egyike volt a három-négy topcsapatnak, manapság viszont több fejjel kiemelkednek a mezőnyből. Őket legyőzni csodaszámba megy. És ha őket sikerült megverni, akkor bárkit sikerülhet.

Azon a bizonyos 2005-ös vb-csoportmeccsen Faragó Tamás dirigálta válogatottunkat. Őt is megkérdeztük, vajon most már Magyarország az olimpia esélyese?

Mindig is hangsúlyoztam, hogy a hölgyek teljesítménye rapszodikus, a lányok kiszámíthatatlanok – szögezte le minden idők egyik legjobb vízilabdázója. – Ezt Tokióban is bebizonyították Keszthelyiék, hiszen előbb döntetlenre rontották az oroszok elleni, megnyertnek tűnő meccset, majd káprázatos hajrával 10-9-re megverték az Egyesült Államokat. Ezzel nagy lépést tettek a csoportelsőség felé, amivel valószínűleg elérik, hogy a másik csoport negyedik helyezettjével kezdjék a kieséses szakaszt, azaz Hollandiát és Spanyolországot vélhetően elkerüljük. Hogy esélyes-e a válogatott a végső diadalra? Erre azt mondom, legyünk büszkék erre a 10-9-re, de még ne ünnepeljünk. 

Pénteken, magyar idő szerint 11.20 órakor Japán a következő ellenfél. 

(Borítókép: Stieber Mercédesz. Fotó: Kaszás Tamás / Index)