Hozták a kötelezőt férfi pólósaink, most jön a neheze

DEBRE20210729002
eb spot

Tokió 2020

Helyszíni tudósítás

2021.07.29. 04:00
A magyar férfi vízilabda-válogatott könnyedén, 23–1-re legyőzte Dél-Afrikát a tokiói olimpia csoportkörének harmadik fordulójában.

Mint ismert, a magyar válogatott a Görögország elleni vereséggel kezdett Tokióban, majd legyőzte a házigazda Japánt. A biztos győzelemmel kecsegtető Dél-Afrika – amely eddigi két veresége során 5 gólt dobott és 41-et kapott – elleni találkozóra Märcz Tamás szövetségi kapitány pihenőt adott Varga Dénesnek. 

1. negyed

Léccel, valamint két elrontott lövéssel kezdett a magyar válogatott, aztán a negyedik percben Manhercz Krisztián törte meg a jeget, és nyitotta a gólok sorát. Alig egy perccel később Hárai Balázs folytatta centerből Devon Card kiállítása után. Két kihagyott dél-afrikai lehetőség után Manhercz ismét eredményes volt, majd másik centerünk, Angyal Dániel is betalált, ez volt a negyed utolsó gólja. (4–0)

2. negyed

Elhoztuk a ráúszásnál a labdát a második játékrészben, a támadást is sikerült befejezni, ezúttal Vámos Márton lőtt a hálóba. A dél-afrikaiak blokkolt lövésekig és támadó szabálytalanságokig jutottak, míg a túloldalon Hosnyánszky Norbert is megszerezte első gólját a meccsen Yaseen Margro kiállítása után. Egy jó labdaszerzést követően Pásztor Mátyás bombázott a léc alá, majd Nagy Viktor védése után a kontrából Manhercz szerezte harmadik gólját, ezúttal közvetlen közelről. Jansik Szilárd is meglőhette a magáét, méghozzá ötméteresből. A nagyszünetben így kapott gól nélkül vezettünk. (9–0)

3. negyed

A nagyszünetben kapust cserélt a magyar válogatott, Nagy Viktort Vogel Soma váltotta. A ráúszásnál ezúttal is meglett a labda, Cameron Laurenson kiállítását rögtön ki is használtuk Erdélyi Balázs pattintott lövésével. Vogelnek egy védéssel mutatkozott be, Jansik Szilárd pedig egy újabb emberfórt váltott gólra. Manhrecz megszerezte negyedik találatát is, míg a túloldalon a dél-afrikaiak két emberelőnyt is elszórakoztak.

Sokadik alkalommal fordult elő a mérkőzésen, hogy a dél-afrikai szövetségi kapitány kiabált be a kispadról, hogy figyeljék a játékosok a támadóidőt – az első két negyedben nem egyszer lepörgött a rendelkezésre álló 30 másodperc, míg járatták a labdát. A mieink nem cicóztak, Mezei Tamás meglőtte a 13. magyar gólt – ez azért is fontos volt, mert így minden magyar mezőnyjátékosnak megvolt az első találata az olimpián. Tizenhétig meg sem állt a magyar gépezet. A dél-afrikai csapatnak az első 24 percben 6 kaput eltaláló lövése volt, mind a hatot védték a magyar kapusok. (17–0)

4. negyed

Az utolsó játékrész tétje már leginkább az volt, hogy a magyar válogatott meg tudja-e csinálni azt a bravúrt, hogy kapott gól nélkül hozza le a mérkőzést, azaz meglesz-e a – futballnyelven szólva – clean sheet. Vámos és Pásztor betalált, a különbség tovább nőtt, a negyed derekán Jansik kiállításánál időt kért Dél-Afrika. Eredményre nem vezettek az edzői intelmek, ellenben a másik oldalon Vámos Márton egymás után két támadásból is betalált.

Két perc egy másodperc volt még hátra a mérkőzésből, amikor megtört a jég, gólt szerzett Dél-Afrika: Hosnyánszky Norbert kiállítása után Nicholas Rodda lőtt a hosszúba a jobb oldalról. A vége 23–1 lett, hoztuk a kötelezőt, de a clean sheet nem lett meg végül, emiatt azonban aligha bánkódik valaki.

Nagyon jó kis edzőmeccset játszottunk, örülök annak, hogy a kitűzött célunkat elértük, hogy a védekezésre koncentráljunk leginkább. Egy gól becsúszott, de az benne van, de összességében elégedett voltam a védekezéssel. Nyilván más, ha egy erősebb ellenfél jön. Örülök, hogy ilyen jól vettük ezt az akadályt, és nem sérült meg senki, most már fejben kell készülnünk az Egyesült Államokra. Azt hittem, 12-ből van 6 erős csapat, de mostanra kiderült, hogy az 8-9. Nagyon fontos mérkőzések állnak előttünk, jó lenne, ha tudnánk építeni magunkat folyamatosan. Jól érzem magam egyébként, kezdem megszokni a sok gyaloglást, nagyon jó a szervezés, nem lehet semmire panaszunk. Mindenkinek volt már jó meg rossz meccse is délelőtt, ugyanúgy este is. Fontos a megfelelő táplálkozás, ma megpróbáltunk egy picit tovább aludni is. Ez a mérkőzés jó volt arra, hogy tesztelje magát az ember

– értékelt a vegyes zónában a találkozó után Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa.

Eggyel kevesebb kontaktlencsét hoztam magammal, így ma szemüvegben voltam. A nehézségi fokát tudjuk ennek a meccsnek, ennek ellenére úgy éreztem, jó ritmusa volt a játéknak, összeszedettek voltak a fiúk, jó százalékkal használták ki a helyzeteket. Elkerültük azt, hogy ne nagyon kelljen visszaúszni, csak középkezdés után. A dél-afrikaiak nem nagyon töltenek, csak lőnek, erre fel kellett készülnünk. Nem ügyetlenek, képesek meglepni az embert, kellett is védenie néhányat a kapusoknak. Összességében elégedett vagyok, koncentráltak voltunk négy negyeden keresztül. Nézzük a többieket, aztán fogunk még egyet edzeni ma, holnap pedig videózás és meccsre készülés 

– így Märcz Tamás szövetségi kapitány a magabiztos siker után.

Folytatás szombaton, magyar idő szerint 7 órakor az Egyesült Államok ellen, majd hétfőn éjjel 3 órakor Olaszország ellen.

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA, A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Dél-Afrika 23–1 (4–0, 5–0, 8–0, 6–1)

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön