Milák mama marhapörkölttel várja aranyos csemetéjét

GettyImages-1331548466
2021.07.31. 08:07
„Egy apa mindig reménykedik a győzelemben, és ha egy méterrel hosszabb a táv, akkor most Kristóf kétszeres olimpiai bajnok. De jól van ez így, nem a 101 méteres pillangóúszásban írták ki ezt a versenyt, hanem a százméteresben.” Milák Kristóf édesapja a 200 pillangó aranyérme után is nyilatkozott az Indexnek.

Lassan hagyomány lesz a hajnali telefonbeszélgetés Milák Mihállyal, az immár olimpiai arany- és ezüstérmes Kristóf édesapjával. Hála istennek, mert ez azt jelenti, hogy van miről eszmét cserélni ebben a lehetetlen időpontban. 

Hát most is van miről, mert ha még egy-két méter hátravan, akkor... De ennek a versenynek pont száz méter a távja, nem százegy vagy százkettő. Hú, de kevésen múlt! Fantasztikusan büszkék vagyunk Kristófra, bement 50 másodperc alá, sőt Európa-csúcsot úszott, és szerintem még soha senki nem szorította meg Dresselt ennyire, amióta 2017-ben a Duna Arénában megnyerte ezt a számot” – mondta az Indexnek napjaink legnagyobb magyar úszójának édesapja.

Valóban, akkor Caeleb Dressel 49,86-tal nyerte a számot, az ezüstérmes Milák 50,62-t úszott, majdnem egy másodperccel gyengébbet, mint most, a 49,68-as Európa-rekordjánál. Miközben az amerikai „csak” 41 századot javult, továbbá a félpályánál meglévő, 65 századmásodperces különbség a célban 23 századra zsugorodott. Felvetem Milák úrnak, hogy szerintem Dressel most verte meg utoljára a fiát, amire hosszú hallgatás a válasz, majd...

Tudja, egy apa mindig reménykedik, én már most el tudtam volna képzelni, hogy Kristóf győz, biztosan emlékszik, azt is nyilatkoztam magának, hogy megnyerheti a százat. De félre ne értsen, nem vagyok elégedetlen, csak reménykedtem... Ami a felvetését illeti, én is szeretném azt hinni, hogy elérkeztünk a fordulóponthoz kettejük versengésében. Az is nagyon sokat mondott nekem, hogy miután célba érkeztek, nem Kristóf emelte fel Dressel kezét, hanem fordítva. Nagyon tiszteli egymást ez a két sportember, Kristófról ezt eddig is tudtam, de most Dresselről is kiderült számomra. Talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, ez volt eddig az olimpia legnagyobb versenye.

Hajnali fél négykor rendezték a száz pillangó döntőjét, vajon ezen a korai órán otthon családi körben nézik a versenyt, vagy esetleg másokkal közösen? Bár ilyenkor nem szokták zavarni egymást az emberek.

Ne higgye! – mondta a büszke édesapa. – Kétháznyira itt tőlünk Tárnokon laknak Márkusék, nekik van egy nagy kivetítő a teraszukon, ott néztük a döntőt, mint egy moziban. Régi barátaink, már akkor sokat segítettek Kristófnak, amikor Érden úszott. Szóval együtt néztük a döntőt, és az Európa-csúcsot meg az ezüstérmet pezsgőbontással ünnepeltük meg.

Nem minden sportoló gyerek szereti, ha a szülei ott vannak a versenyén – tapasztalatból mondom –, vajon Milák szülei el szoktak-e menni Kristóf erőpróbáira, hogy szurkoljanak a gyermeküknek? Nyilván Tokióban nem lehettek ott, de...

Olyan nagyot nem tévedett, mert ha nincs a pandémia, akkor terveztük, hogy kiutazunk a 2020-as olimpiára. Már ha 2020-ban rendezték volna. Amúgy egyetlen külföldi nagy versenyén sem voltunk még ott, Kvangdzsuban vagy Glasgow-ban sem, de a 2024-es párizsi olimpiát tervezzük. Hiszen Párizs itt van a szomszédban... Amúgy hosszú évekig mindig úgy utaztunk a vidéki versenyekre, hogy Kristóf nem a csapatával szállt meg, hanem mi kivettünk egy szobát, és ott aludt együtt az egész család. Aztán egyszer csak elkezdett a csapattal aludni, mi ezt úgy fordítottuk le magunkban, hogy felnőtt. Nem is tudta, hogy mi is elutazunk a versenyeire, titokban, inkognitóban szurkoltunk neki, mígnem egyszer összefutottunk, és ránk csodálkozott a mély hangján: „Hát ti mit kerestek itt?!” De azért látszott rajta, hogy örül nekünk. 

Engem az is érdekelt volna, vajon szokott-e Kristóf beszélni a versenyek előtt a terveiről, hogy mire számít, mire készül. Beszélt-e arról, hogy meg akarja verni Dresselt?

Ő erről sohasem beszél, most sem tette. Mi mindig azt ismételgettük neki, hogy csak a következő lépésére figyeljen, ne álmodozzon, ne tekintsen nagyon előre. Szerintem azért is megy neki olyan jól az úszás, mert sohasem tekint előbbre, mint a küszöbön álló feladat, nem aprózza el az erejét. Tehát nekünk sohasem mondott olyasmit, hogy le akarja győzni Dresselt. Legalábbis hangosan nem mondta ki. Csak a saját maga elé kitűzött célra, az időeredmény elérésére összpontosított. Mindig önmagát akarja legyőzni, és az többnyire elég az aranyéremhez is. Ez látszott a 200 pillangó döntője után, hiába lett olimpiai bajnok, igazán nem örült, mert elmaradt a világcsúcs. Most viszont az ezüstérem dacára felhőtlenül örült, mert legyőzte korábbi önmagát. Kéttizedre megszorította Dresselt, aki szerintem Phelps visszavonulása óta a világ legnagyobb úszója.

Kristóf kedden érkezik haza Tokióból, kíváncsi voltam, mivel várja édesanyja a bajnokot, mi a gyermek kedvenc fogása.

Marhapörkölttel, a köret pedig természetesen nokedli. Ez Kristóf kedvence, Ildikó remek marhapörköltet főz, hadd egyen már a gyerek valami finom magyaros ételt annyi japán kaja után. Erre az alkalomra felfüggesztjük az egészséges étrendet, csak ne szóljon a dietetikusnak!

(Borítókép: Milák Kristóf 2021. július 31-én. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)