Testvérek között – magyar olimpiai bajnokok egy apától és anyától

DVAST20210715004
2021.08.03. 18:01
Bár amikor ezek a sorok megjelennek, még nem tudjuk, hogy Lőrincz Viktor követi-e bátyját, Lőrincz Tamást az olimpiai dobogó tetejére, de az már ténykérdés, hogy a magyar sportnak eddig hat olimpiai bajnok testvérpárja volt. Milyen érdekes, közülük négyen vízilabdázók, és a maradék kettő is a vízhez kötődik, hiszen a jég is víz, csak szilárd halmazállapotú.

Kezdjük két 1932-es olimpiai bajnok vízilabdázóval, Keserű Ferenccel és Alajossal. A római I-essel jelölt Ferenc volt az idősebb, 1903-ban született, öccse, a római II-es Alajos két évvel később. Az 1932-es együttesünk volt a magyar vízilabda első aranycsapata, Komjádi Béla vezetésével. Komi bácsi igazi apafigurája volt a gárdának, valóban édesapjukként szerették és tisztelték az első világháborúban megsebesült mestert. Los Angelesben körmérkőzést játszott az öt résztvevő csapat, amelyek közül Brazíliát kizárták. Négy évvel korábban, Amszterdamban a németek 5:2-re legyőzték Magyarországot, Los Angelesben sikerült a visszavágás, majd négy évre rá Berlinben az ismétlés is.

Konrád János és Ferenc a négy Konrád fivér közül a két olimpiai bajnok. János 1964-ben, Tokióban állt fel a dobogó tetejére, Feri, a legfiatalabb öcs 1976-ban, Montrealban. Jani később a női, majd a férfiválogatott szövetségi kapitánya is volt, remek állatorvos, Feri szintén orvos volt, továbbá nagyszerű játékvezető. Mindkettejükhöz legendás sztorik fűződnek, étvágyuk mesébe illő volt, nagy kár, hogy már egyikük sincs az élők sorában.

Steinmetz Barnabás Sydney-ben és Athénban, öccse, Ádám Athénban lett olimpiai bajnok, mindketten Kemény Dénes legendás Dream Teamjének voltak az erősségei. Barna sziklakemény védő volt, emellett távoli bombagólokkal is jeleskedett, öccse kora egyik legjobb centereként írta be nevét a sportág aranykönyvébe. Ádám manapság politizál, a Jobbik parlamenti képviselője. 

Varga Dániel és Varga Dénes már nem a rég-, nem is a közelmúlt, hanem a jelen, utóbbi ezekben a napokban próbálja olimpiai bajnoki címre vezetni a magyar válogatottat. Ha ez sikerülne, példátlan módon 13 év telne el első és második olimpiai aranyérmének megszerzése között úgy, hogy közben Londonban és Rióban nem tudott a dobogó tetejére állni.

Novák Éva és Novák Ilona 1952-ben, Helsinkiben nyert, mindketten a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaiként, Szőke Kató és Temes Judit társaságában. Éva volt az első magyar nő, aki világcsúcsot úszott. 

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ugyancsak a vízen, de annak szilárd halmazállapotú változatán, jégen nyertek olimpiát, 2018-ban, Phjongcshangban. Sportáguk a rövid pályás gyorskorcsolya, versenyszámuk a váltó volt, bravúrjuk pedig azért történelmi, mert ők az első magyar téli olimpiai bajnokok Burján Csaba és Knoch Viktor társaságában. A testvérpár apja kínai, édesanyja magyar, mindkét országban hatalmas népszerűségnek örvendenek. 

(Borítókép:  Lőrincz Viktor és Lőrincz Tamás a magyar olimpiai birkózóválogatott nyílt edzésén a tatai olimpiai edzőtáborban 2021. július 15-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)