A kajaksport Usain Boltjának titkai

GettyImages-1332076051
2021.08.06. 11:43
Lisa Carrington a kajaksport Usain Boltja. A hosszú ideje Dániában dolgozó, és komoly sikereket arató nagyszerű magyar szakember, Bakó Zoltán fogalmazott így az Indexnek arról a fantasztikus új-zélandi sportolóról, aki eddig az elő- és középfutamokkal együtt tizenegyszer állt rajthoz Tokióban, és mindhárom számban – K-1 200 és 500 méteren, valamint K-2 500-on – diadalmaskodott. A négyes még hátra van, itt Bakó szerint nincs esélye az aucklandi Terminátornak Csipes Tamaráék ellen.

Lisa egészen kivételes tehetség, aki egyszerűen fáradhatatlan, mert arra nem igen tudok példát mondani a praxisomban, hogy egy nő mind a négy olimpiai számot bevállalta volna. Persze az ő esetében többről van szó, mint a puszta tehetségről.

Mindezt Bakó Zoltán, a Tokióban mindkét egyéni számban bronzérmes Emma Jörgensen edzője mondta az Indexnek az eddigi mindhárom női számot megnyerő új-zélandi csodalényről, az immár ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carringtonról. Bakó évek óta figyeli a most már 32 esztendős Carringtont, akit egyébként tanítványa, Jörgensen öt éve, Rióban még meg tudott előzni 500 egyesben.

Először vegyük a tehetséget, ami elengedhetetlen az ilyen fantasztikus sikerekhez. Lisa ugyan mindössze 168 centis és 63 kilós, eltörpül például Csipes Tamara mellett, de a kajaksportban nagyon fontos a testtömeg és az erő aránya, és ebben Carrington nagyon jó – fejtegette Bakó. – De legalább ennyire fontos, hogy félelmetes csapat áll mögötte. Minden edzését, minden méterét, amit megtesz a vízen, dokumentálják, a létező legmodernebb diagnosztikai eszközökkel elemzik a mozgását, a teljesítményét. Ez persze sok pénzbe kerül, mert a masszőröket, orvosokat, diagnosztákat, edzőket, számítógépes szakembereket fizetni kell, de a szponzorok a tenyerükön hordozzák Lisát. Nem csoda, gyakorlatilag Carrington az új-zélandi sport egyetlen piacképes versenyzője ezen az olimpián. 

Bakó arról is beszélt, hogy Carringtonhoz képest Dániában spártai körülmények között készülnek Jörgensennel vagy a már pályafutása vége felé tartó René Poulsennel

Elég, ha annyit mondok: Dániában nincs sportkórház – közölte a sokkoló tényt. – Ha Emmának valami baja van, elmegy a körzeti orvosához, aki beutalja valamelyik kórházba, ahol megvizsgálják. Tudni kell, hogy a versenysportban a pihenés jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni, a regeneráció legalább olyan fontos, mint maga az edzés. Carringtonnak mindez percre pontosan be van lőve digitális eszközökkel. Nálunk ez úgy működik, hogy megkérdezem Emmát, fáradt-e, és ha azt mondja, hogy nem, akkor belevágunk az edzésbe.  

Bakó jóslásra is vállalkozott a női kajaknégyes szombati döntője előtt.

Itt már nincs esélye Carringtonnak az aranyéremre, mert a négyes másik három tagja – Caitlin Regal, Teneale Hatton és Alicia Hoskin – közül utóbbi kettő nem túl erős. A Kozák, Csipes, Kárász, Bodonyi összetételű magyar kvartett viszont roppant acélos, az előfutamban meg is verte Carringtonékat, legfeljebb a lengyelek vagy a franciák lehetnek veszélyesek rájuk. A mi négyesünktől már a döntőbe jutás is szép lenne, a hatodik hely pedig az álmaink netovábbja.

Erről álmodozott a világjáró magyar kajakedző, aki szomorúan beszélt arról, hogy 2024-ben Párizsban már csak 10 síkvízi szám lesz a mostani 12 helyett, mert kettőt át kellett engedni a szlalomosoknak. 

Sajnos, a nemzetközi szövetség, az ICF korifeusainak semmi lobbiereje nincs, minden energiájukat arra fordítják, hogy két kézzel kapaszkodjanak a székük karfájába – panaszolta Bakó. – Így három év múlva például már nem lesz 200 méter egyéni sem a férfiaknak, sem a nőknek. Képzeljék el, mit fog csinálni Tótka Sándor, az olimpiai bajnok? Eltűnik a K-2 1000 és a C-2 1000, átalakul 500-ra, szóval, az 1000-eseknek egyedül az egyéni marad meg. Mi lesz így Varga Ádámmal, aki ezüstérmet szerzett Kopasz Bálint mögött? Ezek égető kérdések, amire meg kell találnunk a válaszokat, nekünk és az otthoni szakembereknek is.

(Borítókép: Lisa Carrington a tokiói olimpián 2021. augusztus 5-én. Fotó: Adam Pretty / Getty Images)