A világ egyik legjobbja keményen beleszállt a kosárszövetségbe

2021-08-05T143639Z 1262567886 RC20ZO9D0MTW RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2021.08.06. 07:18 Módosítva: 2021.08.06. 10:18
„A FIBA most valószínűleg elégedett.” Luka Dončić, az olimpiai kosárlabdatorna – Kevin Durant mellett – kiemelkedő játékosa ezekkel a szavakkal viharzott be a vegyes zónába csütörtök este, miután a szlovén válogatott drámai mérkőzésen 90–89-re kikapott Franciaországtól. A 22 éves szupersztár életében először maradt alul válogatottmezben, és ezt nehezen tudta megemészteni. Pedig tripla-duplája ellenére az ő gyenge dobóformája is közrejátszott a fájdalmas vereségben.

A hivatalos nyilatkozat rendezett volt, jól fésült, mondhatni abszolút politikailag korrekt:

Mindenki látta a mérkőzést, mondhatom, büszke vagyok a csapatunkra, száz százalékot nyújtottunk, két hónapon át keményen dolgoztunk, hogy eljussunk az olimpiai elődöntőig. Úgy gondolom, sokaknak meglepetést okoztunk ezzel. Még egyszer mondom, büszke vagyok a srácokra. Most még egy döntő áll előttünk, a bronzéremért Ausztrália ellen, nem érezzük magunkat legyőzöttnek.

Ez idáig rendben is lenne. Ez volt a hivatalos nyilatkozat. Csakhogy amikor Dončić berontott a vegyes zónába, nem volt képes hangfogót tenni a szájára.

A FIBA most valószínűleg elégedett!

A 15min.lt nevű litván honlap szerint – ahonnan a marca.com is idézett – Dončić ezt kiabálta nem sokkal a mérkőzés lefújása után. Összhangban azzal, amit a mérkőzésen végig tapasztalhattunk: a szlovén játékosok egyáltalán nem voltak elégedettek a bíráskodással, és ennek hangot is adtak. Nem csoda, hogy Dončić mellett Jaka Blazic is kapott egy technikait, ami – ha figyelembe vesszük az egyetlen ponttal elveszített meccset – végzetesnek bizonyult.

Pedig a számok nem támasztják alá Dončić felháborodott kitörését. (Amikor egy másik szlovén kosarast, Žiga Dimecet kérdezték az újságírók a vegyes zónában, hogy mi is történt, Dončić éppen akkor ment el a játékostárs háta mögött. És amikor meghallotta a Dimecnek feltett kérdést, egy pillanatra megállt, és vörös arccal felelt Dimec helyett: „FIBA happened!” Vagyis: „A FIBA történt!”)

Ehhez képest a bírók 22 személyi hibát ítéltek a franciák ellen, és csak tizenhetet a szlovén válogatott terhére…

Dončić valóban emberfelettit nyújtott az egész tornán, 37 percet töltött a franciák ellen a pályán, 16 ponttal, 10 lepattanóval és 18 gólpasszal tripla-duplát csinált, mindössze egy eladott labdája volt, de mezőnyből csak 27,7 százalékkal célzott (5/18), és hat büntetőjéből kettőt elrontott. Mi több, az utolsó négy szlovén támadásnál egyszer sem próbálkozott kosárra dobással, ami egyébként akár okos döntésnek is felfogható, tekintve, hogy ezen az estén nem ment neki a dobás. 

Dončić csalódottsága egyébként tökéletesen érthető, hiszen annyira, de annyira akarta a döntőbe jutást, azt, hogy Kevin Duranték ellen megmutathassa, mit tud… Íme az egyik tweetje, amikor Szlovénia bejutott a négy közé:

 Vagy egy másik, a hazaszeretet megható példájaként:

Micsoda megtiszteltetés ezt az országot képviselni!

Hát igen. De Nicolas Batum személyében Dončić nemezise ezúttal is megakadályozta a beteljesülést utolsó másodperces fantasztikus blokkjával, amit a kosárra törő Klemen Prepeličcsel szemben mutatott be. Van, aki szerint ez volt az olimpiák történetének legnagyobb blokkja:

 És Batum, valamint a Los Angeles Clippers volt az, aki és amely megállította Dončićot és a Dallas Mavericks csapatát az NBA rájátszásában. 

Ennek ellenére nincs harag a két kitűnő kosaras között, a meccs után Batum hosszasan ölelgette és vigasztalta a szlovén sztárt, aki nagyon szépen nyilatkozott a franciáról:

Nicola igazi úriember. Azt mondta, hogy nem szeret ellenem játszani, és ennél nagyobb dicséret nem is létezik. 

Valóban nem. Ugyan ki szeret Dončić ellen játszani?!

(Borítókép: Luka Dončić 2021. augusztus 5-én, a franciák elleni meccs után. Brian Snyder / Reuters)