Olimpiai bajnok a női kajak négyes, bronzérmes a női pólócsapat

A tokiói olimpia tizenötödik napja – percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar öttusázó 29 hibaponttal zárt, így végül 271-et szerzett lovaglásban, összesítésben ezzel 772 pontja van, amellyel jelenleg a hatodik helyen áll. 

  • Spanyolország megnehezíteni sem tudta a címvédő Egyesült Államok dolgát a női vízilabdatorna döntőjében, 14–5-re győztek az amerikaiak, akik így London és Rió után Tokióban sorozatban harmadik olimpiai aranyérmüket ünnepelhették.

  • A férfi tízméteres toronyugrás dobogójának első két fokát kínai sportolók foglalják el, Jüan Cao lett az olimpiai bajnok, Jian Jang a második. A harmadik hely a brit Thomas Daley-é.

  • A női öttusázók versenye óriási felháborodást váltott ki a lovak miatt, amelyek az eső és az ideges öttusázók miatt igencsak fegyelmezetlenül viselkedtek a pályán pénteken. Mindössze két (litván) versenyző tudott 300 pontot elérni a harmadik tusában, egyikük, Gintare Venckauskaite a Farome nevű lovon vitte véghez ezt a bravúrt. 

    A két tusa után kilencedik helyen álló Marosi Ádámnak is Farome-ot sorsolták ki, bízzunk benne, hogy hasonlóan eredményes lesz.

  • Kizárták a tokiói olimpiai öttusaverseny további eseményeiről Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét, mert ököllel megütötte a lovat, amellyel versenyzője, az addig toronymagasan vezető Annika Schleu pénteken nulla pontot ért el. 

    A nemzetközi szövetség közleményben tudatta a végrehajtó bizottság döntését, melyet a televíziós felvétel alapján hozott meg.

    Schleu a nagyszerűen sikerült vívása után úszásban is tekintélyes előnyt őrzött meg, így egy átlagos lovaglással is könnyed győzelmet arathatott volna, de sehogyan sem bírt lovával. A televíziós közvetítésben látható volt, hogy a belovaglást követően neki se tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Kívülről biztatta őt Raisner, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta versenyzőjét, hogy pálcázzon erőteljesen.

    A négylábú viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás. Aztán végre megindult Saint Boy, de pár ugrás után ismét ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, csakhamar ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből. 

    Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a mezőny hátsó felében álló, 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki ugyancsak pont nélkül maradt.

    Alfons Hörmann német csapatvezető az eset kapcsán sürgős szabályváltoztatást szorgalmazott.

    „Úgy kell módosítani, hogy lovas és lova is védve legyen. A lényeg, hogy a ló ne sérüljön, a verseny pedig fair maradjon” – hangoztatta.

    Schleu végül 31., Gubajdullina pedig 32. lett a 36 fős mezőnyben.

  • A magyar öttusázó első asszójában kikapott francia ellenfelétől, így nem szerzett extra pontokat.

  • A magyar öttusázó kazah és kínai riválisát legyőzte, az amerikai Amro Elgezery azonban előbb ért el tust kettejük asszójában.

  • Herbert Sousa személyében brazil bokszoló szerezte meg a 75 kilogrammos súlycsoport aranyérmét férfi ökölvívásban. A dél-amerikai versenyző KO-val győzte le az ukrán Olekszandr Khizsnyakot. 

  • Két szám után Marosi Ádám az élmezőnyben helyezkedik el a férfi öttusázók versenyében. A csütörtöki körvívás után Marosi a tizedik, Kasza Róbert a 27. helyről várhatta a folytatást. 

    A szombati úszásban Marosi a kilencedik helyen végzett, Kasza a 12. A verseny a bónuszvívással folytatódik 8.45-kor, majd a lovaglás 10.15-kor, a lövészettel kombinált futás pedig 12.30-kor kezdődik.

  • Stoyka Zseljazkova Krasteva a döntőben 5:0-ra verte a török Buse Naz Cakiroglut, amivel megnyerte a női ökölvívók 51 kilogrammos küzdelmeit a tokiói olimpián. 

  • Jó reggelt a most ébredőknek! Összefoglaljuk, mi történt eddig az olimpia 15. napján:

    • sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok a magyar női kajak négyes. A Balla Virág, Takács Kincső páros az ötödik helyen végzett C–2 1000 méteren, Adolf Balázs a 15. lett C–1 1000 méteren. A férfi kajak négyes a hetedik lett 500 méteren. Palotai Barnabás kollégánk ott volt a helyszínen, összefoglalójátide kattintva olvashatja el!
    • megtört az átok, az Orosz csapatot legyőzve lett olimpiai bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott. Ilku Miklós kollégánk ott volt az uszodában, helyszíni riportját itt nézheti meg!

    Maradjanak velünk, hiszen az események folytatódnak: Muszukajev Iszmail a vigaszágon érdekelt birkózásban, férfi öttusázóink pedig már túl vannak az úszáson.

  • Fordulatos, izgalmas mérkőzésen a magyar női vízilabda-válogatott 11–9-re legyőzte az Orosz csapatot, ezzel megszerezte a bronzérmet. Ilku Miklós kollégánk ott volt az uszodában, összefoglalóját ide kattintva olvashatja el!

    Ez Magyarország 19. érme Tokióban. Ennyi érmet eddig egyetlen olimpián sem sikerült szereznünk ebben az évezredben!

    Eddig London állt az első helyen, 2012-ben 18 érmet szereztünk.

  • A két magyar versenyző, Marosi Ádám és Kasza Róbert magyar idő szerint 7.54-kor ugrik medencébe. 

  • A brit Galal Yafai a döntőben a fülöp-szigeteki Carlo Paalamot győzte le, amivel megszerezte az aranyat a férfi ökölvívók 52 kilogrammos mezőnyében. 

  • A Team USA 87–82-re legyőzte Franciaországot és 16. alkalommal lett olimpiai bajnokcsapat. A mérkőzésben azonban van egy másik történelmi pillanat, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. 

    A válogatott és NBA-játékos Javale McGee áll a középpontban, mivel édesanyjával ők lettek az első anya–fiú sportolók, akik mindketten olimpiai aranyérmet nyertek. Pamela McGee 1984-ben Los Angelesben nyert olimpiai aranyérmet a női kosárlabda-válogatottal. 

  • Az amerikai Nelly Korda nyerte a női golftornát a tokiói olimpián. A második helyen a győztestől egy ütés hátránnyal kettő golfozó is végzett, Mone Inami és Ko Lydia perceken belül mérkőzik meg egymással az ezüstéremért. 

    Nelly Korda győzelmével 1900 óta az Egyesült Államok első olimpiai érmét szerezte női golfban. 

  • Kezdődik a Magyarország–Orosz csapat bronzmérkőzés a női vízilabda-tornán. Pólósaink a bronzérem reményében ugranak medencébe, az első mérkőzésen az oroszok ellen 10–10-es eredmény született. 

    A mérkőzést percről-percre közvetítjük, kövesse velünk az eseményeket! 

  • Összességében kérdés nélkül, magabiztos játékkal söpörte be történelme 16. aranyérmét a férfi amerikai kosárlabda-válogatott. A Franciaország elleni döntő első perceiben voltak csak pár pontos hátrányba, utána megfordították a meccset és végig vezetve húzták be a mérkőzést. A franciák legnagyobb veszte a rengeteg eladott labda volt, 18 alkalommal veszítették el a játékszert. A Team USA hőse ezúttal is legnagyobb sztárja, Kevin Durant volt, a Brooklyn Nets játékosa 29 pontot dobott. 

    Az első félidőben 44–39 volt az állás az amerikaiak javára, a vége 87–82.

    Ezzel az aranyéremmel az amerikai küldöttség 100. érmét szerezte Tokióban.

  • Kozák Danuta immár hatszoros olimpiai bajnok, ezzel pedig beérte Kovács Pál és Kárpáti Rudolf vívót. A lista élén Gerevich Aladár áll hét aranyéremmel. 

  • Félbeszakították a női golftorna utolsó, negyedik napját a viharos időjárás miatt. Jelenleg az amerikai Nelly Korda áll az élen egy ütés előnnyel a második, Mone Inami előtt. 

    A szervezők magyar idő szerint reggel 6 órára ígértek további tájékoztatást a folytatásról. 

  • A német kajak négyes nyert 500 méteren, a második helyen a spanyolok végeztek, a bronzérmet a szlovákok szerezték meg.

    A mieink a hetedik helyen végeztek. 

  • A férfi kosárlabda-torna fináléját Franciaország kezdte jobban, nem ültek az amerikaiak távoli dobásai, így sikerült pár pontost előnyt kialakítaniuk. Ennek ellenére a nyitó negyed utolsó perceiben már belelendült a Team USA  és az első játékrészt 22–18-ra nyerte. A második negyedben kezdett szétesni a franciák játéka, tiszta ziccereket is hibáztak, így Kevin Durant vezetésével tíz pont feletti előnyt alakított ki az amerikai válogatott. A koncentrációjuk a félidő közeledtével egy kicsit csökkent és a franciák visszahozták magukat öt pontra, a félidőben 44–39, izgalmas második félidőre van kilátás. 

    A Team USA legjobb dobója Kevin Durant, aki félidőben 21 pontnál jár, a franciáknál Rudy Gobert a legeredményesebb játékos 13 egységgel. 

  • Az Anders Berntsen, Christian Sandlie Sorum norvég kettős nyerte a férfi strandröplabdázók versenyét a tokiói olimpiát, miután a fináléban 2:0-ás győzelmet aratott a Vjacseszlav Kraszilnyikov, Oleg Stojanovszkij alkotta orosz páros ellen. 

    A bronzmérkőzésen a katari duó 2:0-ra győzött lett ellenfeleik ellen. 

  • Esőben, nehéz körülmények között, remekül versenyezve olimpiai bajnok a női kajak négyes (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra)!

  • Az ausztrál női vízilabda-válogatott 14–7-re legyőzte Hollandiát, ezzel megszerezte az ötödik helyet. A hetedik helyen Kanada végzett, miután 16–7-re megverte Kínát a helyosztón.

    A mieink magyar idő szerint 6.40-kor játszanak az Orosz csapat ellen a bronzéremért. A Spanyolország–Egyesült Államok döntő 9.30-kor kezdődik.

  • Kezdődik a baseball-torna bronzmérkőzése a Dominikai Köztársaság és Dél-Korea között. A fináléban igazi rangadót rendeznek, az Egyesült Államok a házigazda Japán ellen küzd meg az aranyéremért magyar idő szerint délben. 

  • Adolf Balázs a hetedik helyen ért célba a B-döntőben, így a 15. helyen végzett C–1 1000 méteren az olimpián.

  • Pénteken huszonkét új koronavírusos fertőzést regisztráltak a szervezők a tokiói olimpián – adta hírül az MTI. A mostani jelentés szerint a fertőzöttek közül ketten is külföldi sajtómunkások. 

  • A kínai kettős nyerte a döntőt, a második helyen az ukránok végeztek, a kanadai duó lett a harmadik női C–2 500 méteren.