Olimpiai bajnok a női kajak négyes, bronzérmes a női pólócsapat

A tokiói olimpia tizenötödik napja – percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az eső elvonult, szélcsend van. A Balla Virág, Takács Kincső páros a hetes pályán versenyzik. 

  • Perceken belül feldobják a labdát a férfi kosárlabda-torna fináléjában, az Egyesült Államok Franciaországgal csap össze az aranyéremért. A csapatok a csoportkörben már találkoztak Tokióban, akkor meglepetésre a franciák nyertek, van miért visszavágniuk Kevin Durantéknak. 

    Az amerikaiak az olimpiák történelmében 16. alkalommal nyernének aranyérmet, a francia válogatott eddigi legjobb eredménye ötkarikás játékokon az ezüstérem, 1948-ból és 2000-ből. 

  • A katari páros, Cherif Younousse és Ahmed Tijan végzett a harmadik helyen a férfi strandröplabdázók versenyében, miután a helyosztón 2:0-ra legyőzték a Martins Plavins, Edgars Tocs lett kettőst. 

    A fináléban a norvég duó, Anders Berntsen Mol és Christian Sandlie Sorum találkozik a Vjacseszlav Kraszilnyikov, Oleg Stojanovszkij alkotta orosz kettőssel. 

  • Komoly eső zúdul jelenleg a kajak-kenusok központjára, de a helyiek szerint a döntők kezdetére véget is ér. A helyzet egyébként korántsem drámai.

  • Magyar idő szerint szombaton 12 órakor rendezik a díjugratás csapatversenyének döntőjét. Az amerikai csapatnak Jessica Springsteen is tagja. A vezetéknév nem véletlenül lehet ismerős: 

    a 30 éves sportolőnő ugyanis a világhírű amerikai énekes és zenész, bruce springsteen lánya. 

  • A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású hajó harmadikként végzett a középfutamában, így gond nélkül jutott döntőbe. Közben pedig megérkezett a tájfun is a Sea Forest Waterwayre, az előrejelzések szerint hatalmas esőzésben rendezik meg a finálékat.

  • A második középfutamba kvalifikálták magukat a magyarok, akik tegnap nem az egyenes ági továbbjutást választották, hogy egy kicsit még gyakorolhassanak a reményfutamban.

  • Nem kezdett valami fényesen a női kajak négyes, amely féltávnál az utolsó, 5. pozíciót foglalta el. Ekkor egy kicsit feljebb kapcsoltak Kozák Danutáék, a második 250 méteren mindenkit megelőztek és simán nyerték a futamot. Szabad szemmel is látható módon spóroltak a döntőre.

  • A pénteki előfutamban rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység, amely simán megelőzte az új-zélandiakat is az 500 méteres távon. Ezúttal a döntőbe kerülés volt a cél.

  • Ahogy megírtuk, lezajlott a női maraton futás a tokiói olimpián, a bronzérmes az amerikai Molly Seidel lett, aki mindössze életében harmadszor futotta le a maratoni távot. 

    Nem tudom felfogni. Már az egy valóra vált álom volt, hogy indulhattam az olimpián. Teljes sokkban vagyok. 

    – nyilatkozta Seidel. 

    A bronzérmes maratoni futó egy évvel ezelőtt teljesítette első alkalommal a 42 kilométeres távot. 

  • A tegnapihoz képest gyengébben rajtolt a magyar kenus, 250 méternél a hetedik helyen haladt, de folyamatosan növelte a sebességét, 500-ra egészen az ötödik helyig zárkózott. Innen viszont szükség volt egy nagy hajrára, hogy odaérjen az első négy pozíció valamelyikére. Be is gyújtotta a rakétákat, de mások is, hatalmas verseny alakult ki a negyedik pozícióért, amit végül a kínai Zseng szerzett meg, mindössze 38 ezredmásodperccel megelőzve Adolfot, aki így a B-döntőben folytatja.

  • Férfi C–1 1000 méteren a 21 éves kenus jókora meglepetést okozott azzal, hogy az előfutamban maga mögé utasította a szám kétszeres címvédőjét, a német Sebastian Brendelt, aki így reményfutamra kényszerült. Az elődöntőben ismét összecsapnak.

  • Féltávnál harmadik helyen lapátolt a magyar duó, a kínaiak vezettek, megelőzve a kubaiakat. Balláék megpróbáltak ritmust váltani, de a másik két hajó is tartotta a tempót, így végül nem változott a sorrend. Azonban a harmadik hely is továbbjutást ér, úgyhogy a magyar páros is ott lesz a fináléban.

  • A program első száma a női C–2 500 m, melynek első középdöntőjében lapátol a vb-ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső egység. A tét a döntő.

  • ATLÉTIKA

    női maratoni 

    női magasugrás 

    női 10 000 m 

    férfi gerelyhajítás 

    férfi 1500 m

    női 4x400 m váltó 

    férfi 4x400 m váltó 

    BASEBALL

    férfiak 

    BIRKÓZÁS

    férfi szabadfogás 65 kg 

    férfi szabadfogás 97 kg 

    női 50 kg 

    GOLF

    női verseny 

    KAJAK-KENU

    női C–2 500 m 

    női K–4 500 m 

    férfi C–1 1000 m 

    női K–4 500 m 

    KARATE

    női +61 kg 

    férfi +75 kg 

    KÉZILABDA

    férfiak 

    KOSÁRLABDA

    férfiak 

    LABDARÚGÁS

    férfiak 

    LOVAGLÁS

    díjugratás, csapat 

    MŰUGRÁS

    férfi toronyugrás 

    ÖKÖLVÍVÁS

    férfi 52 kg 

    férfi 75 kg 

    női 51 kg 

    női 69 kg 

    ÖTTUSA

    férfi verseny 

    PÁLYAKERÉKPÁR

    női madison 

    RITMIKUS GIMNASZTIKA

    egyéni összetett 

    STRANDRÖPLABDA

    férfi torna 

    SZINKRONÚSZÁS

    csapatverseny 

    VÍZILABDA

    női torna 

  • Pénteken elérte az egymilliós határt a koronavírus-fertőzöttek száma Japánban – adta hírül a Japan Daily News. A fertőzések nagy részéért az ázsiai országban rohamtempóban terjedő delta-variáns felel. A japán fővárosban pénteken 4515 új esetet regisztráltak, ez a szám a valaha mért második legmagasabb a csütörtöki 5042 fertőzött után. A japánok az egészségügyi rendszer fokozatos romlásától és esetleges összeomlásától tart. 

  • A 2020-ban világbajnoki címet szerző Peres Jepchirchir nyerte a női maratonfutást. A kenyai sportoló 2:27:20-as idővel ért a célba, mögötte honfitársa, Brigid Kosgei futott be másodikként, míg a bronzérmet az amerikai Molly Seidel szerezte meg. 

    Érdekesség, hogy a 88 indulóból 14-en is feladták a versenyt. 

  • Birkózás

    11.45: Muszukajev Iszmail (férfi szabadfogás 65 kg) – vigaszág, bronzmérkőzés, elődöntő

    Kajak-kenu, elődöntők

    2.30: Balla Virág, Takács Kincső (női C–2 500 m)

    2.52: Adolf Balázs (férfi C–1 1000 m)

    3.07: Magyarország (női, K–4 500 m)

    3.28: Magyarország (férfi K–4 500 m) 

    Döntők: 4.37, 4.53, 5.19, 5.37

    Öttusa

    7.54: Marosi Ádám, Kasza Róbert – úszás

    8.45: bónusz vívás

    10.15: lovaglás

    12:30: kombinált szám

    Vízilabda, női torna,  bronzmérkőzés

    6.40: Magyarország–Orosz csapat – élőben az Indexen

  • Jó estét kívánunk! Elkezdődött a tokiói olimpia utolsó előtti napjának programja. Tartsanak velünk ma is!