„Mindenemet odaadtam Franciaországért!” – menti a menthetetlent a frissítőket lesöprő Unfair Play-díjas maratonista

2021.08.08. 18:27 Módosítva: 2021.08.09. 12:22
Dél óta ezen csámcsog az internet népe: a francia Morhad Amdouni a maratonfutás 28. kilométerénél, harmincfokos, tikkasztó hőségben a földre söpörte a frissítőállomáson felsorakoztatott poharakat, majd az utolsót felkapta, és jót húzott belőle. A kommentelők megszavazták a végül 17. helyen végző futónak a tokiói olimpia Unfair Play-díját.

A férfiak maratoni versenyének 28. kilométerénél történt.

A versenyt hajnalban már 26 fokos melegben indították Szapporóban, és mire a 28. kilométerhez ért a mezőny, másfél óra elteltével már 30 fokot mutattak a hőmérők. Az olimpia talán legikonikusabb versenyének résztvevői úgy áhítoztak egy pohár frissítőre, mint a szomjas sivatagi vándor. Meg is érkeztek a frissítőállomáshoz, a későbbi győztes Eliud Kipchogével az élen.

Mindenki szépen levett egy-egy poharat az asztalról, ám amikor a szintén az élbolyban haladó francia Morhad Amdouni az asztalhoz ért, az összes flaskát lesöpörte a földre,

nehogy a mögötte haladóknak jusson, majd az utolsót azért a biztonság kedvéért felkapta, hogy a szomját oltsa. 

Amdouni pechjére a felháborítóan sportszerűtlen jelenetet a kamera rögzítette, és attól kezdve az internet nem kegyelmezett a 2018-as berlini Európa-bajnokság 10 000 méteren aranyérmet szerző versenyzőjének, aki szapporói bunkósága ellenére csak a 17. helyen végzett az olimpiai maratonon. 

Piers Morgan, a neves brit televíziós személyiség azonnal kiosztotta a futónak a „tokiói olimpia legnagyobb faszfejének" járó aranyérmet („Gold medal for biggest d#ckhead of the tokyo olympics"):

A futó ezen kívül is bőven kapott még hideget, meleget az Instagramon, Twitteren és a Facebookon, olyannyira, hogy kis idő elteltével szükségét érezte a mentegetőzésnek. Bár ne tette volna, ezzel ugyanis tovább tetézte a bajt. Merthogy a következőt találta mondani:

J’ai tout donné pour mon pays, pour la France." Vagyis: „Mindenemet odaadtam Franciaországért."