Doppingdealer turbózta bajnokká Tokió sprintersztárját

DEBRE20210801049
2021.08.10. 08:33
Attól a pillanattól kezdve, hogy 9,80 másodperces Európa-rekorddal átszáguldott a célvonalon, mindenki azt próbálja megfejteni, hogyan volt képes néhány hónap alatt több mint kéttized másodpercet javulni a 100 méteres síkfutásban az olasz Lamont Marcell Jacobs. A londoni The Timesnak megvan erre a tippje, bár a patinás lap egyelőre csak sejtet: Jacobst éveken keresztül egy növekedési hormonnal és anabolikus szteroidokkal kereskedő testépítő készítette fel.

Lamont Marcell Jacobs élete már a senki által sem várt olimpiai bajnoki címek (merthogy a 100 méter sík mellett a 4x100 méteres váltót megnyerő olasz stafétának is tagja volt a futó) és az Európa-csúcs nélkül is kész regény

A sprinter édesapja, Lamont Marcell Jacobs Sr. harminc évvel ezelőtt a US Army katonájaként Vicenzában szolgált, az ottani NATO-támaszponton. A fekete bőrű katona 18 éves volt, amikor megismerkedett a 16 éves olasz lánnyal, Viviana Masinivel. A két fiatal egymásba szeretett, összeházasodtak, és amikor Lamontot a Texas állambeli El Pasóba, a Fort Blissbe vezényelték, a pár oda költözött.

És 1994-ben megszületett Lamont Jr. 

Csakhogy amikor a későbbi olimpiai bajnok három hetes lett, az apját átvezényelték Dél-Koreába. Ezt már nem bírta ki a házasság, az édesanya visszaköltözött Olaszországba, és hamarosan a válást is kimondták. Lamont Jr. féléves volt ekkor.

A srác kezdetben kosarazott és futballozott, itt tűnt fel edzőjének, Adriano Bertazzinak, hogy milyen elképesztően gyors a gyerek. Törvényszerű volt, hogy áttért az atlétikára, eleinte a távolugrásra; 2016-ban, 22 évesen 807 cm-t ugrott hivatalosan, de volt egy 848-as ugrása is, enyhe (2,8 m/sec-os) hátszéllel. 

Jacobs sérülés miatt nem jutott ki a riói olimpiára, 2019-től pedig kizárólag a rövidtávfutásra összpontosított.

Ennek ellenére 2021-ig csupán 10,03 mp volt az egyéni csúcsa.

Május 13-án, Savonában végre áttörte a 10 másodperces álomhatárt, 9,95-tel új olasz csúcsot állított fel, de még ezzel sem számított olimpiai favoritnak, sőt, a döntőbe jutás is meglepetés lett volna. 

Csakhogy Tokióban megtáltosodott.

Az előfutamát 9,94-es országos csúccsal megnyerte, majd a középfutamban 9,84-gyel további egy tizedet lefaragott az olasz rekordból. A pontot az i-re a döntőben tette fel 9,80-as Európa-rekorddal és az aranyéremmel. Amit megtoldott a 4x100 méteres váltó diadalával, a stafétában második emberként futott.  

Ám nem sokáig pihenhetett a babérjain, mert múlt szombaton a The Times kirukkolt a farbával.

A brit lap kiderítette, hogy Jacobs éveken át munkakapcsolatban állt egy Giacomo Spazzini nevű fitneszterem-tulajdonossal és testépítővel, aki után most nyomoz az olasz rendőrség.

A gyanú szerint Spazzini illegálisan beszerzett növekedési hormonnal és anabolikus szteroidokkal kereskedett. A The Times olyan dokumentumokat szerzett be, amelyek azt tanúsítják, hogy Spazzini orvosi bélyegzőhöz és receptkönyvhöz jutott csalárd módon, és ezek segítségével írta föl a doppingszereket. 

Mármost, Spazzini a közelmúltban többször is kérkedve nyilatkozott az olasz médiában, hogy szerepe volt Jacobs fejlődésében, gyakorlatilag ő látta el táplálékkiegészítőkkel a majdani olimpiai bajnokot. 

Ezekre a hírekre reagálva Marcello Magnani, Jacobs ügynöke máris nyilatkozott. Azt álltja, védence valóban kapcsolatban állt Spazzinivel, de idén márciusban minden „szakmai együttműködést" megszakított vele. 

A nyomozás során nem került szóba Marcell neve, ennélfogva nem is rendelkezünk semmilyen információval – hangsúlyozta Magnani. 

Maga Jacobs a következőket mondta: 

Semmi közöm a nyomozáshoz, amint tudomást szereztem Spazzini állítólagos üzelmeiről, minden kapcsolatot megszakítottam vele. 

További izgalmas információ, hogy Jacobs az egyetlen a 100 méteres síkfutás tokiói döntősei közül, aki nem volt benne az  Athletics Integrity Unit független szervezet által monitorozott csoportban, magyarán egyedül őt nem ellenőrizték kiemelten a szervezet doppingvadászai. Magyarázat is van: az év elején még nem tartozott a 10 másodpercen belüli eredménnyel rendelkező futók közé, ezért nem is foglalkoztak vele...

(Borítókép: Az olimpiai bajnok olasz Lamont Marcell Jacobs a férfi 100 méteres síkfutás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 1-jén. Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)