Az önkéntes, aki önzetlenségével lehetővé tette az olimpia csúcsmeglepetését

K EPA20210805103 (1)
2021.08.12. 09:32 Módosítva: 2021.08.12. 18:12
Hansle Parchment alighanem a tokiói olimpia szenzációját okozta a 110 méteres gátfutás megnyerésével a csúcsfavorit amerikai Grant Holloway előtt. A 31 éves jamaicai atléta azonban még a döntőig sem jutott volna el, ha nincs Tijana Stojkovic, ez a 25 éves önkéntes, aki önzetlen segítségével lehetővé tette a világra szóló bravúrt. Egy megható történet Tokióból.

Grant Holloway veretlen volt 110 gáton ebben a szezonban. Nem elég, hogy az Egyesült Államok olimpiai válogatóján a világcsúcstól mindössze egyetlen századdal elmaradva, 12,81 másodperces idővel nyerte a számot, ezen felül 2021-ben valamennyi versenyét megnyerte, és a szakmában mindenki úgy vélte, előre oda lehet adni neki a 110 méteres gátfutás aranyérmét. 

Holloway augusztus 3-án, a döntőben is pazarul rajtolt, és az utolsó előtti gátig fölényes győztesnek látszott. Ott azonban rejtélyes okból kiesett a ritmusból, lelassult, és a jamaicai Hansle Parchment öt századdal megelőzte őt. Parchment – vagy ahogy honfitársai becézik, Parchy – győztes ideje 13,04 másodperc, aminél Holloway már 24 századdal jobbat futott idén...

Nos, már önmagában ez az eredmény is szenzáció, de akkor még nem is hallgattuk meg ennek a hihetetlen aranyéremnek a történetét. 

Történt, hogy a versenyzők útra keltek az olimpiai faluból a 110 gát középfutamára. Köztük Parchment is, aki azonban annyira el volt merülve az összepontosításba és a zenehallgatásba – fején az elmaradhatatlan fülhallgatóval –, hogy tévedésből rossz buszra szállt fel, és csak akkor kapott észbe, hogy nem az Olimpiai Stadionba érkezett meg, amikor észlelte, hogy a szinkronúszás helyszínén jár.

Kétségbeesetten kapkodni kezdett, megpróbálta rávenni a szervezőket, hogy szállítsák el az Olimpiai Stadionba, de a szabályokhoz mereven ragaszkodó japánok azt mondták, ez lehetetlen, előbb vissza kell mennie a "shuttle busszal" a faluba, és ott felszállni a megfelelő járatra. 

Erre azonban már nem volt idő, mert vészesen közeledett a középfutam kezdési időpontja. 

Ekkor csoda történt. Egy Tijana Stojkovic nevű – feltehetően szerb – önkéntes megszánta Parchmentet, akinél nem volt sem pénz, sem bankkártya, a saját zsebéből adott neki 10 000 jent, ami 77 dollárnak felel meg, fogott neki egy taxit, és útnak indította az Olimpiai Stadionba. Parchment időben megérkezett, lefutotta a középdöntőt, bejutott a fináléba, majd azt megnyerte, az olimpia talán legnagyobb szenzációját okozva.

Itt akár véget is érhetne a történet, de nem! Parchment visszament arra az állomásra, ahol Stojkovic dolgozott, szerencsésem megtalálta a 25 éves lányt, a kezébe nyomta az aranyérmet – „Nélküled ezt sohasem tudtam volna megszerezni", mondta –, majd megajándékozta az önkéntest egy jamaicai válogatott mezzel, és természetesen visszaadta neki a 10 000 jent. 

Az eset, amit Parchment az instagramján közzé tett, vírusként terjedt a karibi szigetországban, a videót Andrew Holness miniszterelnök is megosztotta, egyszersmind meghívta Stojkovicot Jamaicába egy látogatásra. 

 Maga Stojkovic örömmel vette fel a jamaicai mezt, ami úgy állt rajta, mintha ráöntötték volna. Íme:

 Kíváncsian várjuk a Tijana jamaicai látogatását megörökítő videót. 

(Borítókép: A jamaicai Hansle Parchment ünnepel, miután megnyerte a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi 1100 méteres gátfutásának döntőjét az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 5-én. Fotó:  MTI / EPA / Christian Bruna)