Ilyen öregen még senki sem volt ennyire jó, mint LeBron James

GettyImages-1362130937
2022.01.01. 08:57 Módosítva: 2022.01.02. 06:21
Egy nappal harminchetedik születésnapja után 43 pontot dobott LeBron James, a Los Angeles Lakers kosarassztárja, és ami különleges a dologban, még győzött is a mostanában szabadesésben zuhanó csapat. Miközben James élete formájában kosarazik, sorozatban hetedszer lépte túl a harminc pontot, és a statisztikusok kimutatták, hogy ennyi idősen még soha senki nem szerzett 43 vagy annál több pontot az NBA-ben, miközben leszedett még 14 lepattanót is.

43, 37, 32, 39, 36, 34, 31. 

Ez a számsor nem a Da Vinci-kód, még csak nem is idézet a BKK buszjáratainak jegyzékéből, hanem egészen más: ennyi pontot dobott LeBron James a Los Angeles Lakers legutóbbi hét mérkőzésén az NBA jelenleg folyó, 2021–2022-es alapszakaszában. És a legszebb az egészben, hogy a kaliforniai gárda ebből a hét meccsből ötöt elvesztett vezéregyénisége emberfeletti teljesítménye dacára. A Lakers jelenleg is csak 18/19-es negatív mutatóval áll a nyugati főcsoport nyolcadik helyén, még éppen a playoff határán. 

Hiába, a kosárlabda olyan sportág, ahol sok lúd disznót győz, egy fecske nem csinál nyarat, és még reggelig sorolhatnánk a bődületes közhelyeket, mindez azonban mit sem von le az immár 37 éves James zsenialitásából. Merthogy napjaink legnagyobb kosarasa – aki a minden idők legjobbja címért folyó versenyben nagyon szorosan ott lohol a fenomenális Michael Jordan nyakán – bizony csütörtökön, december 30-án betöltötte a harminchetet, és nem túl ízléses, bár vitathatatlanul látványos Instagram-poszttal köszöntötte önmagát:

Ha továbbpörgetjük az öntömjénező posztot, van itt szivarozás, aranykoronák garmadája, meg hát az egésznek a neve is az, hogy King James, szóval a túlzott szerénység sohasem tartozott LeBron megbocsáthatatlan jellemhibái közé. De el kell ismerni, ha valakire igaz az a mondás, hogy „lennék én szerény, de nincs mire”, akkor hősünkre feltétlenül. Íme még egy dicsőítő poszt, ezúttal nem önmagától:

Mert az tényleg emberfeletti, ahogy a bűnrosszul összerakott Lakerst a víz felszínén képes tartani, ráadásul úgy, hogy a másik szupersztár, Anthony Davis hosszú időre kidőlt a sorból. (A Big Three harmadik tagjának kinevezett Russell Westbrookot csak jókora túlzással lehetne szupersztárnak nevezni, még ha szórja is a tripla-duplákat.)

A szilveszteri 43 pontja (plusz 14 lepattanó és nulla eladott labda mindössze 29 perc alatt...), amellyel 139–106-ra legyőzték a szintén rettenetesen tartalékos, többek között a Juszuf Nurkicsot és CJ McCollumot nélkülöző Portland Trailblazers csapatát, konkrétan a legtöbb pont, amennyit valaha az NBA-ben szerzett 37 éves vagy annál idősebb kosaras, miközben még 14 lepattanója is volt. Ha úgy tetszik, korosztályos pontrekord. (Michael Jordan a Washington Wizards játékosaként 2003-ban, 40 évesen dobott már 43 pontot, de nem volt 14 lepattanója.) Egyik elképesztő kosara a pénteki meccsről:

Jamesen ugyanis nem fog az idő. Most ötödször produkált legalább hétmeccses sorozatot a karrierje során, amikor mind a hétszer túldobta a 30 pontot, és 2013 óta először vitte véghez ezt a bravúrt. (Az egyéni rekordja egy tízes széria a harmincpontos meccsekből.) Ebben a szezonban kerek 28 pont az átlaga, amellyel a második helyen állna Kevin Durant mögött – ha elegendő mérkőzést játszott volna, csakhogy sérülés miatt tizenkettőről hiányzott a Lakers eddig 37 meccséből. December hónapban 29,8 pontot átlagolt, nem lehet kétséges, hogy ő lesz a hónap játékosa az NBA-ben, legalábbis a nyugati főcsoportban.

(Borítókép: LeBron James 2021. december 29-én. Fotó: Justin Ford / Getty Images)