Szilágyi Liliána: Öngyilkos akartam lenni egy családi nyaraláson

GettyImages-1228065754
2022.01.02. 19:31 Módosítva: 2022.01.02. 19:44

Szilágyi Liliána olimpikon, Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó nemrég a Hír TV magazinműsora, a Magánterület vendége volt. A sportoló a beszélgetés alatt további részletekről is elárult a közelmúltban napvilágot látott hírekkel kapcsolatban, miszerint apja részéről testi, lelki és szexuális abúzus érte.

Szilágyi most azt is elmondta, 2015-ben annyira kiszolgáltatottnak érezte magát és kilátástalannak a körülötte kialakult helyzetet, hogy öngyilkos akart lenni.

Visszaemlékezve a történtekre úgy fogalmazott,

elmentünk egy családi nyaralásra, és azt érezzem, hogy nem látok kiutat. Anyám nem volt jó állapotban, a húgomnak pedig nem tudtam megadni azt a védelmet, amit szerettem volna. Féltettem őt nagyon, hogy esetleg a mi kapcsolatunk is sérül. Az apám akkor már nagyon elborult volt. Ahogy jöttek az eredményeim, annál jobban tört meg és annál jobban kaptam a retorziókat, ha esetleg nem azt csináltam, azt mozdultam, azt beszéltem, ahogyan ő azt elmondta nekem.

Mint folytatta,

Izraelben voltunk egy pár napot nyaralni a karácsonyi szünetben, és az utolsó este elszöktem. A nagyapám korábban rám hagyott egy kinyitható kis kést, és a tengerparton azt mondtam: elég volt, kiszállok. Egy belső hang azt súgta, nincs vesztenivalóm

A Hír TV-ben taglaltak előzménye, hogy Szilágyi Liliána D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában először beszélt arról a nyilvánosság előtt szerdán, hogy mind magánéletében, mind sportpályafutása alatt milyen bántalmakat kellett elviselnie édesapja, a szintén sportoló, egykori olimpikon, Szilágyi Zoltán által, nem csak neki, hanem édesanyjának is, még akkor is, amikor várandós volt vele.

Rá egy napra Szilágyi Zoltán nyílt levélben szólalt meg:

Kedves Liliána! Hat éve teszed velem, amit teszel, eddig csendben tűrtem. Most, hogy már a húgodat is belekeverted, s mindezt a nagy nyilvánosság előtt, először és utoljára meg kell szólalnom – szintúgy a nyilvánosság előtt. Ezt követően nem kívánok a sajtóban védekezni vagy magyarázkodni, mert amit állítasz, az ellen nem lehet védekezni, hiszen hogyan bizonyítsam, hogy sosem vertelek vagy bántalmaztalak sem téged, sem édesanyádat, sem húgodat... Ugyanakkor az ügyben a kijelentéseid miatt általam indítandó büntetőeljárás során ez várhatóan tisztázódni fog. 

Később az úszónő húga, a szintén úszó Szilágyi Gerda juttatott el nyílt levelet több szerkesztőség számára is, melyben megvédte édesapját, leszögezve, hogy Szilágyi Zoltán sem őt, sem nővérét nem abuzálta.

Ezután Szilágyi Liliána is válaszolt testvére levelére. A 25 éves sportoló válaszában leszögezte: születésétől fogva húgát tartja a legnagyobb motivációjának, kiemelve, hogy minden, amit tett és tesz, nagy részben azért van, hogy egyszer ő is szabadon tudjon élni.

A teljes adás itt nézhető meg: 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Szilágyi Liliána 2020. augusztus 13-án. Fotó:  Andrea Staccioli / LightRocket / Getty Images)