A kígyó odamart: Peter Wright nyerte a darts-vb-t!

GettyImages-1237523150
2022.01.04. 05:37
Hétfő este véget ért a 2022-es PDC Darts világbajnokság, a hét győztes szettig tartó fináléban Peter Wright és Michael Smith csapott össze. Bár utóbbi az egész vb-n nagyszerűen játszott, fejben ezúttal sem bírta el a nyomást a legfontosabb pillanatokban, így a saját hullámvölgyeit gyorsabban áthidaló skót másodszor nyerte meg a Sid Waddell-trófeát és az ezzel járó 500 ezer fontot is.

A londoni Alexandra Palace hazai közönsége előtt Michael Smith pályafutása második döntőjére készülhetett és első győzelmére, 2019-ben ugyanis Michael van Gerwen viszonylag simán, 7–3-ra legyőzte őt. Peter Wright harmadszor jutott fináléba, 2014-ben ugyancsak a hollandtól még kikapott 7–4-re, 2020-ban viszont 7–3-ra megverte MVG-t, így ő második végső sikerére hajtott.

A skót kezdte a meccset, az első szett legemlékezetesebb lege a második volt, amelyben sorra rontották el a kiszállókat a játékosok és bár végül Smith 28. (!) nyila jó helyre ment, 3–1-gyel így is Wright szerezte meg a vezetést (1–0).

A másodikat is hasonló arányban nyerte Snakebite, ráadásul egy 148-as, majd egy 124-es kiszállót is dobott, így alaposan feladta a leckét Smith-nek (2–0) . Aki azonban felvette a kesztyűt és a harmadik szettben rendkívül összeszedett és koncentrált játékot, valamint egy 167-es kiszállót is bemutatva szépített (2–1).

A negyedik szett az addigi legizgalmasabbnak és legszorosabbnak bizonyult: Bully Boy kezdett, és mindketten hozták a saját pályájukat, így az ötödik legre maradt a döntés. Smith 76-ról nem tudott kiszállni, így Wrightnak csak 46-ot kellett volna megoldania a 3–1-es vezetéshez, ám elrontotta, az angol pedig másodszor már nem hibázott és egyenlített (2–2).

Az ötödik szett is döntő legig ment, ráadásul a tömeget is megtalálták a játékosok, repkedtek a 140-ek és a 180-ak. Olyannyira, hogy Smith megdöntötte  az egy világbajnokságon dobott legtöbb 180-as rekordot, a 72.-et dobta ezen a vb-n, az eddigi csúcstartó Gary Anderson volt 71-gyel.

Ennek ellenére a szettet Wright nyerte, így újra átvette a vezetést (3–2).

A 31 éves angol azonban nem hagyta magát leszakítani, és mivel a skótnak a triplákkal és a kiszállókkal is meggyűlt a baja, viszonylag simán, 3–1-gyel egyenlített (3–3).

Wright a hetedik szettre sem tudott feljavulni, alaposan leromlott az átlaga, csupán 100 körüli értékeket dobált, Smith pedig ezt kihasználva 3–0- val elvitte a szettet és először a meccs folyamán nála volt az előny (3–4).

Nem sokáig, a nyolcadikra ugyanis már egy magabiztosabb Peter Wright állt a tábla elé és két brékleggel, 3–1-gyel egyenlített (4–4).

Ezúttal Smith esett vissza kissé, a meccs folyamán először volt 100 alatti az átlaga, Snakebite azonban megint hadilábon állt a kiszállókkal, Smith pedig büntetett és ismét átvette a vezetést (4–5).

Úgy tűnt, Wright nem tud kimászni a hullámvölgyből, a 10. szettben ugyanis Smith már 2–0-ra vezetett, ekkor azonban a skót a semmiből előhúzta a varázslatot, sorozatban három leget nyert meg és egyenlített (5–5). A lendület kitartott, 3–0-val Wright a 11.-et is elvitte, így egy szettre került a vb-címtől (6–5).

Nem sokkal később pedig már csak egy legre, Smith ugyanis nem találta a triplákat, így a skót 2–0-ra ellépett a legek tekintetében a 12. szettben. A saját kezdését ezután hozta az angol, Wright azonban kezdhetett a győzelemért. Smith játéka teljesen szétesett, így a skót könnyedén ment le 32-re, majd az első meccsnyilat kihasználva kiszállt dupla 16-tal és másodszor ült fel a dartsvilág trónjára!

DARTS VILÁGBAJNOKSÁG
Döntő

Peter Wright (skót) – Michael Smith (angol) 7–5

(Borítókép: John Walton - PA Images / Getty Images Hungary)