Djokovics a melbourne-i reptéren rostokol, Victoria állam beintett a sztárnak

000 9TX3HH
2022.01.05. 16:09
Egyre kisebb az esélye annak, hogy a húsz Grand Slam-tornagyőzelemmel rendelkező Novak Djokovicsot beengedik Ausztráliába. A szerb teniszezőnek ugyan van engedélye a beutazásra az ausztrál kormánytól, mivel kivételes bánásmódot biztosítottak számára – dacára annak, hogy a hírek szerint nincs beoltva koronavírus ellen –, Victoria állam azonban, ahol Melbourne van és ahol az ausztrál nyílt teniszbajnokságot rendezik, a közfelháborodás miatt nem engedi be a játékost.

Ahogy azt az Index is megírta, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bizonyítékokat vár Novak Djokovicstól arra vonatkozóan, hogy különleges egészségi állapota alátámasztja azt az igényét, hogy koronavírus elleni oltás nélkül is beengedjék az országba a húsz Grand Slam-tornagyőzelemmel rendelkező teniszezőt. (Az Australian Open január 17-én kezdődik Melbourne-ben.) 

Djokovics viszont még kedden, a belgrádi repülőtérről kirakott az Instagramra egy olyan fotót, amelynek az aláírása szerint már megkapta a különleges beutazási engedélyt (exemption permission) Ausztráliába. Igen ám, csakhogy egy órával azt megelőzően, hogy a gépe leszállt volna a melbourne-i Tullamarine reptéren – helyi idő szerint szerdán 23.30 órakor –, Victoria állam kormánya közölte a szerb sportoló menedzsmentjével, hogy nem támogatják Djokovics beutazási kérelmét – írja a Theage.com.au honlap.

Djokovicsról tudni kell, hogy jelenleg holtversenyben áll az örökranglista élén a spanyol Rafael Nadallal és a svájci Roger Federerrel, akiknek szintén húsz GS-diadaluk van. Azaz Melbourne-ben megszerezhetné a huszonegyediket, amellyel a lista élére ugorhatna. 

Victoria állam kormányának elutasító magatartása mögött az áll, hogy a helyi lakosok felháborodtak a szövetségi kormány által megadott beutazási engedélyen. Tudniillik kivételezésnek tartják az eljárást Djokoviccsal, aki arra vonatkozó indokkal adta be a kérvényét, hogy egészségi állapota nem teszi lehetővé számára az oltást. De hogy konkrétan mi az az egészségi állapot, ami miatt nem kaphatja meg, azt nem mondta el.

A melbourne-ieket – a hatóságot és az egyszerű polgárokat egyaránt – felháborítja Djokovics nem is titkolt oltásellenes magatartása, és megengedhetetlennek tartják, hogy miközben ők minden eszközzel küzdenek a vírus terjedése ellen, egy teniszező fogja magát, és besétál az országba oltás nélkül. 

Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere kerek perec kijelentette, hogy márpedig ők nem támogatják a szerb játékos beutazási kérelmét.

Ha így marad a helyzet, Djokovics nélkül játsszák le a férfi egyest Melbourne-ben.

(Borítókép: Djokovics 2021. december 3-án. Fotó: Oscar del Pozo / AFP)  • Tippek
  • Lakáshitel