941 napot vártunk erre a pillanatra

063 1363713448
2022.01.10. 08:06
Ilyen még sohasem fordult elő az NBA 75 éves történelmében: a két létező legszörnyűbb sportsérülésből – elülső keresztszalag-szakadás, Achilles-ín-szakadás – felépülve visszatért egy játékos a parkettre. Természetesen Klay Thompsonról, a Golden State Warriors csillagáról van szó, aki 941 nap után játszott újra, és nem is vallott szégyent 17 pontjával, közte három triplájával és egy gyűrűszaggató zsákolásával a Cleveland Cavaliers ellen.

Klay Day.

A hangzatos szlogeneket futószalagon termelő amerikai sportmédia így keresztelte el 2022. január 9-ét, Klay Thompson epekedve várt visszatérésének napját. A Golden State Warriors szerény, rokonszenves triplagyárosa legutóbb 2019. június 13-án játszott NBA-mérkőzésen, a Toronto Raptors elleni döntő hatodik meccsén, amelyen a bal térdében elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. Végigcsinálta a testileg, lelkileg embert próbáló rehabilitációt, majd mielőtt újból pályára léphetett volna, 2020. november 18-án, egy edzésen elszakadt az Achilles-ina a jobb lábában. 

Más ilyenkor azt mondja, ennyi volt, még az istenek sem akarják, hogy meggyógyuljak. Thompsont azonban ennél keményebb fából faragták. Belevágott az újabb rehabilitációba – pedig nem mai gyerek már, február 8-án 32 éves lesz! –, és 2022. január 9-én újra pályára lépett NBA-mérkőzésen.

Mégpedig abban a csarnokban, a Chase Centerben, ahol addig még sohasem játszott, hiszen a csarnokot 2019. szeptember 6-án avatták fel, Thompson pedig a régi Oakland Arenában szenvedte a keresztszalag-szakadást. 

Amikor jó egy órával a kezdés előtt kijött a játékoskijáróból, felállva tapsolt a Chase Center akkor még félházas közönsége. A legjobb helyekre szóló jegyeket 14 000 dollárért vesztegették, akkora szám volt Klay újrakezdése!

Aztán kihirdették a kezdő ötösöket, benne Draymond Greennel, aki ugyan sérült volt, de mégis ott akart lenni a parketten, amikor a régi harcostárs újra felölti a 11-es mezt. Aztán rögtön faultolt egyet, hogy lecserélhessék, de így is elmondhatta magáról, hogy játszott ezen a felejthetetlen mérkőzésen.

És a Warriors első kosarát ugyan ki szerezte? Hát persze, hogy a nagy visszatérő! Valahogy így:

Thompson első három triplakísérlete nem sikerült, de 78 másodperccel a félidő vége előtt végre bevert egy hármast, amire felrobbant a lelátó. 

A nagy pillanat azonban akkor jött el, amikor az ünnepelt két ellenfél feje fölött zsákolt egy hatalmasat, arról a bal lábáról elrugaszkodva, amelyiknek a térdében csaknem három éve elszakadt a keresztszalag. 

A meccset 96-82-re megnyerte a Warriors, ezzel holtversenybe került a tabella élén a szintén 30/9-es mutatóval álló Phoenix Sunsszal. Thompson 20 percnyi játékkal 17 pontig jutott, mezőnyből 7/18, triplából 3/8 volt a mérlege, nem rossz egy csaknem három évet kihagyó játékostól. 

Közben Thompson túllépett két álomhatárt, megszerezte tizenkétezredik NBA-pontját és ezernyolcszázadik hármasát.

Steve Kerr, a Warriors edzője nem fukarkodott a nagy szavakkal.

Én ott voltam a pályán, amikor Michael Jordan 1995. március 18-án visszatért másfél év után, de ez a mai nap mindent felülmúlt – mondta a tréner.

És igaza volt.

(Borítókép: Klay Thompson 2022. január 9-én. Fotó: Thearon W. Henderson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)