Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Már Novak Djokovics várható letartóztatásáról szólnak a hírek

GettyImages-1363762683
2022.01.10. 12:03
Novak Djokovics kálváriája távolról sem ért még véget. Bár a bíróság a teniszcsillag javára döntött, közben a családra hivatkozva arról kezdtek el cikkezni világszerte, hogy a sztárt letartóztathatják. A kedélyek egyelőre megnyugodtak, de holnap ezt még felülírhatja az ausztrál bevándorlásügyi miniszter.

Hiába döntött Novak Djokovics javára Anthony Kelly bíró, és szüntette meg a vízumtörlési végzést, több újság is arról írt, hogy a világelső szerb teniszezőt letartóztatták Ausztráliában.

Bár a kormány elfogadja a bírósági határozatot, a bevándorlásügyi miniszter még dönthet úgy, hogy megtagadja a belépést Djokovicstól – írja az outlookindia.com. Kelly bíró szerint ha a kormány ilyen formában gyakorolja a hatalmát, és megvonja a vízumot a 34 éves sportolótól, az azt is jelentené, hogy utána három évig nem mehetne az országba.

A nemzetközi lapok arra alapozták Djokovics letartóztatását, hogy állítólag fokozódott a rendőri jelenlét a sztár ügyvédeinek melbourne-i irodája előtt.

A Sky News azonban jelezte, hogy szó sincs arról, hogy letartóztatták volna a teniszezőt, annak ellenére, hogy az édesapja is ezt állította.

Időközben az is kiderült, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter biztosan nem vonja meg a vízumot Djokovicstól hétfő este, ám kedden még megteheti, és folyamatban van az ügy vizsgálata. Vagyis a sportoló továbbra sem dőlhet hátra, és koncentrálhat az Australian Openre.

Közben a szállodánál, amelyben Djokovics az elmúlt napokat töltötte, kisebb zavargás tört ki, amikor az épületből egy fekete autó hajtott ki. A rendőrség paprikaspray-t is bevetett, amikor a tüntetők egy része dobálni kezdte az autót és a szerb zászlóval érkező szimpatizánsokat.

A klasszis külön engedélyt kapott a szervezőktől, hogy részt vegyen a január 17-én kezdődő tornán, csakhogy amikor megérkezett Ausztráliába múlt szerdán, a Tullamarine repülőtéren visszavonták a vízumát, a kormány pedig a kitoloncolása mellett döntött, mivel nincs beoltva koronavírus ellen. Az ügyvédei ezt követően rögtön fellebbeztek, és Anthony Kelly bíró hétfőn hozott döntést az ügyben, ám a történetnek ezzel még távolról sincs vége.

Kabaré az egész. Akár egyetértek Djokoviccsal, akár nem, a bíróság kijelentette, hogy joga van részt venni az Australian Openen, és ez a legigazságosabb döntés. A sportág és a torna számára is az a legszerencsésebb, ha a legjobb játékosok versenyeznek

– mondta Rafael Nadal, aki azért viccesen hozzátette, hogy személy szerint jobban örülne, ha nem játszana a legfőbb vetélytársa.

Djokovic családja később sajtótájékoztatót tartott, amelyen a teniszező nem vett részt, és ahol már nyoma sem volt a korábbi harcias hangulatnak. Djokovic testvére elmondta, hogy hálásak az ausztrál igazságszolgáltatásnak, és hogy a teniszcsillag csak a szabad választás jogáért állt ki. Viszont amikor elhangzott egy újságírói kérdés arról, hogy Djokovic miért mutatkozott nyilvános eseményen egy nappal a pozitív tesztje után, a család azonnal berekesztette a sajtótájékoztatót.

Maga Novak Djokovics egy Twitter-üzenetben fejezte ki háláját a bíróság döntése után, és azt írta, Ausztráliában marad, és szeretne pályára lépni az Austarlian Openen, amelyet az egyik legfontosabb versenynek tart.

Novak Djokovics eddig 20-szor nyert Grand Slamet, ebből kilencszer az Australian Openen diadalmaskodott.

(Borítókép:  Szerb teniszrajongók ünnepelnek a Collins Streeten, miközben Djokovic távozására várnak 2022. január 10-én Melbourne-ben, Ausztráliában. Fotó:  Diego Fedele / Getty Images)  • Vennék
  • Bankszámla