Először jutott ki az olimpiára magyar snowboardos

DSCF6821
2022.01.17. 14:13
Kozuback Kamilla történelmet írt, első magyar snowboardosként olimpiai kvótát szerzett. A 17 éves lány félcsőben kvalifikálta magát a 2022-es pekingi téli olimpiára.

A snowboard mint sportág először 1998-ban szerepelt az olimpiai programon. A Naganóban rendezett játékokon a giant szlalom- és a félcsőversenyszám kapott helyet, majd 2006-ban a cross snowboard is bekerült a programba. 2014-ben a slopestyle, 2018-ban a big air versenyszám is debütált az ötkarikás játékokon. Magyar snowboardos még sosem szerzett kvótát a téli olimpiára, legyen szó bármelyik versenyszámról.

A mai nappal azonban megtört a jég.

Az olimpiai kvótákat a január 17-ei FIS- (Nemzetközi Síszövetség) rangsor alapján osztják. A kanadai–magyar kettős állampolgárságú Kozuback Kamilla pedig félcsőben kijutott a pekingi játékokra.

A január második hetében rendezett Laax Open-világkupaversenyen félcsőben a 24. helyen végzett, az eredménnyel biztosította be az olimpiai kvótát. Kozuback ugyanezen a versenyen slopestyle-ban is elindult, ott a 20. helyen zárt. A körében nem mutatta meg legnehezebb trükkjét, a cab double underflip 900-at, amelyet decemberben első magyar nőként ugrott meg.

A FIS nyáron fogadta el Kozuback Kamilla átjelentkezési kérelmét. Mindhárom freestyle-számban, slopestyle-ban, big airben és félcsőben is indul. Az előbbi kettő a fő száma, de az olimpiai kvalifikáció félcsőben jött össze. 

Édesanyja magyar, édesapja kanadai. Kétlaki életet él, a nyarakat rendszerint Magyarországon, a nagyszüleinél töltötte gyerekkora óta. Sportimádó néhai nagyapja iránti tisztelete miatt szeretett volna magyar színekben indulni, a snowboardozásra pedig édesanyja inspirálta. 11 éves korában kezdett versenyezni, a 2020-as ifjúsági téli olimpián kanadai színekben slopestyle-ban a 14., félcsőben 9., big airben 8. helyen végzett.

A Magyarországra való átjelentkezés miatt egy évet ki kellett hagynia a versenyzésből, így az olimpiai kvótáért is meglehetősen későn, 2021 végén szállt harcba. Elszántságát remekül bizonyítja, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel és autoimmun betegségével dacolva mindössze öt világkupaverseny alatt megszerezte a kvótát érő eredményeit. 

Nem volt rajtam nagy nyomás sem Laaxban, sem más versenyen. A köreim közben rengeteg minden jár a fejemben, de próbálok nyugodt maradni és lépésről lépésre gondolkodni, sosem az egészet nézni. Ha bármi problémám van, apa segít mindenben, nagyon jól ismer. Tudja, hogy bizonyos helyzetekben mit szabad nekem mondania. A hegyen pedig hasonlóan számíthatok az edzőmre

– mesélt a kvalifikációs időszakról Kozuback Kamilla az Indexnek. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy 17 évesen hogyan fér meg egymás mellett az iskola és a versenyszerű snowboardozás.

Nagyon nehéz az iskola mellett edzeni és versenyezni. Éppen ezért online tanulok, nincsenek tanáraim, egyedül készülök. Ez a legnehezebb része az egésznek, de így tudok eleget edzeni és utazni

– válaszolt kérdésünkre a fiatal snowboardos. Végül az olvasóinknak is üzent:

Nagyon büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem az olimpián. Megpróbálom büszkévé tenni az országot, és bár még fiatal vagyok, és nem a félcső a fő számom, mindent megteszek, hogy a legjobbamat nyújtsam. Köszönöm a támogatást a Magyar Snowboard Szövetségnek és a családomnak, illetve mindenkinek, aki segített, hogy ide jussak. 

Sokáig úgy tűnt, a férfiak mezőnyében is lehet magyar snowboardos az olimpián slopestyle-ban, ám a 21 éves Fricz Botondnak koronavírus-fertőzése keresztülhúzta a számításait. Az olimpiai hajrában az utolsó három világkupaversenyből kettőn nem tudott részt venni, mert koronavírusos lett. A Laax Openre emiatt elszálltak az esélyei, Svájcban már nem az olimpiáért, hanem a snowboardozás öröméért és saját magáért indult.

Egyszer már majdnem összejött egy magyar snowboardosnak az olimpiai kvalifikáció. Gyarmati Panka slopestyle-ban képviselte volna hazánkat az ötkarikás játékokon, ám 2014-ben a FIS-rangsorban végül egyetlen hellyel maradt le a kvótát érő helyről. A 2018-as phjongcshangi kvalifikációra egy két évvel korábbi súlyos sérülés miatt nem tudott időben felkészülni, 2019-ben pedig könnyeivel küszködve jelentette be visszavonulását:

Visszajutottam ugyanarra a szintre, ahol a sípcsonttörésem előtt voltam, de a test nem felejt, erős fájdalmaim voltak és vannak azóta is. Úgy érzem, eljött az a pont, hogy ezt a hosszú szakaszt lezárjam, és új fejezetet kezdjek az életemben

– mondta a Magyar Snowboard Szövetség sajtótájékoztatóján. Hiába indult ígéretesen a pályafutása, hiába nyert világkupaversenyt, balszerencsésen alakult mindkét olimpiai próbálkozása.

A 2022-es pekingi téli olimpia február 4-én kezdődik és február 20-ig tart.

(Forrás: Eurosport, Magyar Snowboard Szövetség)

(Borítókép: Fricz Botond és Kozuback Kamilla. Fotó: Olescher Domonkos / Magyar Snowboard Szövetség)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek