Milliós jutalom a legjobb ifiedzőnek

20220125 115300
2022.01.25. 16:52
A márciusban tizenegyedik születésnapját ünneplő utanpotlassport.hu honlap a Porsche Hungáriával és a Magyar Edzők Társaságával karöltve létrehozta A hónap utánpótlásedzője díjat. Az elismerés jóval többet jelent puszta kézfogásnál, havonta 200 000 forintot osztanak ki a legjobbnak talált szakembernek, sőt, aki az éves összesítés alapján a legsikeresebbnek bizonyul, az további egymillió forintot kap.

Bruckner Gábor, az utanpotlassport.hu tulajdonos-főszerkesztője ismertette A hónap utánpótlásedzője díj mibenlétét. Arról van szó, hogy a három alapító, a honlap, a Magyar Edzők Társasága és a pénzügyi hátteret biztosító Porsche Hungária Kereskedelmi Kft., hazánk legnagyobb autóimportőre alkotta kuratórium minden hónapban  – először február végén – eldönti, ki bizonyult a tárgyidőszakban a legjobb, fiatalokkal foglalkozó szakembernek. És az illetőt 200 000 forintos pénzjutalomban részesítik, majd az esztendő végén megválasztják az Év utánpótlásedzőjét is, de az ő teljesítményét már egymillió forinttal honorálják. 

Molnár Zoltán, a Magyar edzők Társaságának elnöke méltatta a díjat megálmodó Bruckner Gábor kollégánk ötletét, és arról beszélt, hogy egy kisgyermek életében, aki sportolósra adja a fejét, az a pillanat a meghatározó, amikor a csemete beteszi a lábát a sportklubba. Ott pedig nem más fogadja, mint az utánpótlásedző.

Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott élén három olimpiai bajnoki aranyérmet kovácsoló szövetségi kapitány, ma már a Mesteredzői Kollégium elnöke, először is megemlítette, hogy Comóban, edzői pályafutása kezdetén maga is évekig foglalkozott fiatalokkal, majd nem mulasztotta el említést tenni édesapjáról, a legendás „Fecsóról”, aki a minap ünnepelte kilencvenedik születésnapját, és aki felnevelte azt a generációt, Kásás Tamást és társait, akikkel aztán a fia, Dénes három olimpiát nyert.

Aki nem volt utánpótlásedző, annak szövetségi kapitányként is jóval nehezebb dolga van, szögezte le a legendás kapitány.

Fábián László, a MOB sportigazgatója – maga is olimpiai bajnok öttusázó, sőt, sportszülő a szintén öttusázó fia révén – hangsúlyozta, a sporttársadalom piramisának legszélesebb szegmensét a fiatalok alkotják, ezért annyira fontos az utánpótlásedzők megbecsülése, amelyben kiemelkedő szerepet játszik ez a díj. 

Az eseményen számos további olimpiai bajnok megjelent, így Darnyi Tamás négyszeres aranyérmes úszó, Gyulay Zsolt, a kétszeres bajnok kajakozó, a szombati MOB-elnökválasztás egyik pályázója és Vári Attila, aki Kemény Dénes válogatottjával nyert olimpiát Sydneyben és Athénban. 

(Borítókép: Bujáki Zsolt, Bruckner Gábor, Kemény Dénes, Molnár Zoltán, Fábián László. Fotó: Gáll András / Index)