Nagy szívás, hogy nem lesz úszó-vb

K EPA20190728086
2022.01.25. 17:00
Ki így, ki úgy éli meg, hogy sajtóhírek szerint Fukuoka lemondta az eredetileg idén májusban esedékes vizes-világbajnokság rendezését, pontosabban ismét – immár másodszor – egy évvel elhalasztották az eseményt.

Sós Csaba szövetségi kapitány aggódik is meg nem is.

Bár még nem kaptunk hivatalos értesítést, elég valószínű, hogy igaz a sajtóhír, idén nem lesz világbajnokság

– mondta az Indexnek a szövetségi kapitány. 

Most az lesz, ami eredetileg is lett volna: augusztusban Rómában menetrend szerinti Európa-bajnokság. A tavalyról 2022-re halasztott májusi fukuokai világbajnokság amúgy is csak egy púp volt a hátunkon. A baj nem ez, hanem az, hogy megint csak halasztásról beszélnek, és ez azt jelenti, hogy 2023 nyarától 2024 nyaráig két világbajnokság, egy Európa-bajnokság és egy olimpia lesz. Ez úgy jön össze, hogy 2023-ban már lenne egy világbajnokság Dohában, azt a hírek szerint átteszik 2024 januárjára, de ha az lesz majd az olimpiai kvalifikációs vb, az komoly kihívások elé állít bennünket. És ehhez még jön 2024 májusában a menetrend szerinti Európa-bajnokság, majd a párizsi olimpia augusztusban. Az olimpia előtt egy makrociklussal mindig rendeznek egy Eb-t. Így most már szinte elviselhetetlenül összezsúfolódnak az események. Önmagában az a tény, hogy idén nem rendeznek világbajnokságot, még nem lenne baj, de az már annál inkább, hogy tizenkét hónap leforgása alatt négy nagy úszóeseményre kerül sor. Idén rendben zajlik a felkészülésünk, áprilisban megrendezzük az országos bajnokságot, majd augusztusban jön a római Eb. Idáig minden rendben van. A problémák 2023-ban következnek. Komoly szakmai kihívás lesz ez nekünk, főleg ha 2024 januárjában rendezik a dohai vb-t, ami kvalifikál a párizsi olimpiára.

Olasz Anna Európa-bajnok nyílt vízi úszó nem válogatta meg a szavait a hír hallatán.

Hát ez nyilván jókora szívás, mert hiába lett volna viszonylag korai időpontban, májusban a vb, tavaly ugyanakkor volt a budapesti Európa-bajnokság, ami nekem jól sikerült

– mondta a szegedi úszónő.

Eddig azt hittük, és ezért panaszkodtunk, hogy milyen sűrű lesz a 2022-es szezon, most meg ott tartunk, hogy augusztus végéig egyetlen versenyünk sem lesz, még a világkupa-sorozatról sincsenek híreink. Azért ez elég komoly motivációs problémát jelent, mert most nyolc hónapig megint nincs mire készülnünk. Ez egy kicsit olyan, mint 2020-ban az olimpia egy évvel történő elhalasztása volt. A különbség annyi, hogy akkor még edzeni sem tudtunk. Most legalább tudunk edzeni, de – a semmire. Így elég nehéz. És mi van akkor, ha az Eb-t is lefújják? Nem értem, más sportágban rendeznek versenyeket, akkor úszásban miért nem?! Egyelőre edzünk meg figyeljük a FINA honlapját, hátha olvashatunk valami biztatót is.

Ezen a ponton vetődött fel, hogy miért nem ugrik be Budapest rendezőnek, ahogy 2017-ben is, akkor Guadalajara helyett.

Sajnos ennek nincs realitása

–  hűtötte le a kedélyeket Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára.

Amikor beugrottunk a mexikóiak helyére, jóval több idő állt a rendelkezésünkre, most három és fél hónap alatt lehetetlen volna felkészülni egy ekkora esemény megrendezésére, még úgy sem, hogy a Duna Aréna valóban rendelkezésre áll. Nem, Budapest nem fog jelentkezni Fukuoka helyére.

Virth Balázst, az olimpiai bajnok Milák Kristóf és a világbajnok Kapás Boglárka edzőjét is meg kérdeztük, hogyan érintette őt és kis csapatát a vb elnapolásáról szóló hír. „Nincs mit tenni, ezzel együtt kell élnünk – mondta röviden az edző. – Próbálunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.” Végül itt van az ugyancsak vizes sportág, a vízilabda – hiszen pólóban is rendeztek volna világbajnokságot Japánban.

„Szögezzük le gyorsan, hogy hivatalos értesítést még nem kaptunk a vb elhalasztásáról, egyelőre ez csak sajtóhír – mondta Vári Attila, az MVSZ elnöke. – Persze nincsenek illúzióink, nyilván idén nem lesz világbajnokság. Kár, mert jó lett volna, nem jó ez a sportágunknak. De hát ez van, arra a versenyre kell készülni, amit tényleg meg is rendeznek.”

(Borítókép: Hosszú Katinka [b] és a japán Ohasi Jui a kvangdzsui vizes-világbajnokság női 400 méteres vegyesúszásának döntőjében 2019. július 28-án. Fotó: MTI / EPA / Patrick B. Krämer)