Debrecenbe kéne menni – százezer dollárért

image 6483441
2022.01.28. 16:41
Minden idők legmagasabban díjazott Bocskai István Emlékversenye lesz az idei, a megújult nevű nemzetközi szövetség, az IBA százezer dollárt oszt szét 25 súlycsoportban (12 női és 13 férfi) az érmesek között. Más kérdés, hogy a mezőnyt némi túlzással a koronavírus állítja össze, de ez már csak így van manapság a többi sportágban is.

A külsőségek már bőven méltók a magyar ökölvívósport – tíz olimpiai aranyérem az elmúlt évszázadban – veretes hagyományaihoz: a 66. Bocskai István Emlékverseny sajtótájékoztatóját a Hotel Intercontinentalban tartotta a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, és az asztalnál ott ült a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) elnöke (Umar Kremljov) és főtitkára (Kovács István). Mintha egy magyarországi labdarúgó esemény sajtótájékoztatójára eljött volna Gianni Infantino, a FIFA elnöke és Fatma Samoura főtitkár...

A rendező MÖSZ-t Bajkai István távollétében Tóth Zsuzsanna főtitkár és Süllős Gyula alelnök képviselte, továbbá a házigazda debreceniek nevében Balázs Ákos alpolgármester és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, szintén MÖSZ-alelnök. 

Ha Kremljov azt mondta volna bevezetőjében, hogy Debrecen a kedvenc városa – nyilván Moszkva után –, cseppet sem csodálkoztunk volna ezen.

Nem mondta, de nyugodtan mondhatta volna, hiszen tavaly ilyenkor 2020 decemberi megválasztása után első külföldi útja a Bocskaira vezetett, és természetesen most is örömmel jött a 39 éves sportági elnök.

„Minél több ilyen tornát szeretnénk rendezni – ezzel kezdte beszédét. – Örülök, hogy itt lehetek a híres bajnok szülőföldjén. Kokó eredményei is azt bizonyítják, hogy a fiatalok példát vehetnek róla hazájában és az egész világon. Büszke vagyok arra, hogy Kokó az IBA főtitkára. Hiszek abban, hogy bokszolóknak kell vezetni egy ilyen szervezetet, és Kokó bokszoló volt a javából. [Olimpiai és kétszeres világbajnok az amatőröknél, világbajnok a profiknál.] A szövetségünk gondjairól annyit, hogy megannyi problémát kellett megoldanunk, de még jó néhány megoldása hátra van – ezek közül a legfontosabb, hogy zöld ágra vergődjünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és visszakerüljön hozzánk az olimpiai boksztorna megszervezése."

Kremljov hangsúlyozta, hogy idén új pénzdíjas versenyeket vezetnek be, és növelni fogják a tornák érmeseinek járó pénzjutalmat.

Jól fognak keresni az érmesek Debrecenben is – jelezte. – Százezer dollárt osztunk szét a tizenkét női és a tizenhárom férfi súlycsoportban. A Bocskai a World Boxing Tour ezüstfokozatú versenye lesz, ezen kívül rendezünk még bronz- és aranyfokozatú tornákat is.

Mondandója végén Kremljov megköszönte a magyar kormány támogatását, amire nyilván szükség is volt, hiszen a régi időkben az Intercontinentalhoz képest „fapados" Hotel Stadion, illetve Aréna volt a Bocskait felvezető sajtóértekezletek házigazdája...

Kovács „Kokó" István, aki egy éve tölti be az AIBA, majd most már új nevén az IBA főtitkári tisztségét, egyszerre bírálta a múltat és méltatta az utóbbi egy évben bekövetkezett változásokat.

Láthattuk ősszel Belgrádban, a világbajnokságon, hogy ez már egy egészen más ökölvívás – mutatott rá az olimpiai bajnok, aki a sajtótájékoztató előtt melegen köszöntötte imádott mesterét, Szántó Imrét, a legendás Öcsi bácsit. – Ha minden úgy megy, ahogy szeretnénk, akkor visszatér oda a sportág, ahová tartozik. Hiszen én mindig is vallottam, még akkor is, amikor nem oda való emberek vezették a világszövetséget, hogy a boksz a legszebb sport. De most már látjuk az alagút végét. A helyes út első állomása a World Boxing Tour. Én tudom, milyen érzés a Bocskain szerepelni. Debrecen megérdemli ezt a rangos tornát. Újra nézhető, élvezhető, követhető és űzhető sportág lesz az ökölvívás! 2022 tesztév lesz, ha esetleg valami nem válik be az újítások közül, akkor korrigálni fogunk. Aztán 2023-ban jön a világbajnokság, majd az olimpiai kvalifikáció, és 2024-ben olimpiai boksztorna, remélhetőleg már az IBA égisze alatt

A sajtótájékoztató után felhívtuk Bertók Róbert szövetségi kapitányt Győrben, ahol a válogatott keret – vagy annak harcképes része – a brazil válogatottal edzőtáborozik.

Azt már eddig is tudtuk, hogy legjobbjaink közül egyetlen tokiói olimpikonunk, Gálos Roland elment profinak, a nehézsúlyú Hámori Ádám pedig a napokban 26 évesen befejezte pályafutását. 

Sajnos, többen is pozitív tesztet produkáltak, van, aki sérülés miatt nem is tudott lejönni a táborba, így például egyik legnagyobb reménységünk, Kiss Hunor Levente – mondta a szövetségi kapitány. – Úgyhogy jelenleg még nem tudok indulói listával szolgálni, de azt biztos, hogy többen hiányozni fognak legjobbjaink közül.

Mint ahogy az orosz válogatott is. Ugyanis megkérdeztem Umar Kremljovot, vajon miért nem jönnek hazája ökölvívói a Bocskaira, mire azt a logikus választ kaptam, hogy a Szputnyik oltást egyelőre még nem ismerik el az Európai Unióban. 

Ez igaz, de nálunk elismerik...

(Borítókép: Balázs Ákos, Kovács István, Pajna Zoltán, Süllős Gyula, Tóth Zsuzsanna és  Umar Kremlev. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla