Gyászol a sportvilág, elbúcsúztak Csollány Szilvesztertől

20220209111258 PAP 1874

Csollány Szilveszterről december 7-én derült ki, hogy kórházba, sőt lélegeztetőgépre került, miután koronavírusos lett. Eleinte Sopronban kezelték, majd Budapesten próbálták meggyógyítani. Az 51 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász több mint egy hónapon át volt lélegeztetőgépen, végül szervezete január 24-én feladta a harcot. A sportolót a Magyar Torna Szövetség saját halottjának tekinti, mint ahogy az Emmi Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és Gyomaendrőd Önkormányzata is.

A Farkasréti temetőben tartott búcsúztató 11 órakor kezdődött. A Himnuszt követően egy Csollány Szilveszter-idézettel kezdődött a megemlékezés, majd Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár beszédével folytatódott. Az olimpiai család nevében Deutsch Tamás, a MOB alelnöke méltatta Sydney olimpiai bajnokát, dicsérve Csollány teljesítményét és kitartását, akit a torna legendás alakjának és a nemzet büszkeségének nevezett.

A Magyar Torna Szövetség elnöke, Magyar Zoltán méltatása után a család nevében Mórádi Zsolt, a család barátja búcsúzott Csollánytól. Elmondta, mindig nagy rajongással beszélt párjáról, büszke volt gyerekeire, nagyon sokat jelentett neki a családja. 

Papp Attila színművész Nagy László: Ki viszi át a szerelmet? című versével emlékezett egykori barátjára, majd Domoszlai Sándor operaénekes énekelt zongorakísérettel. Végül az Olimpiai himnuszt követően jelképesen utolsó útjára kísérték az 51 éves korában elhunyt bajnokot.

A megemlékezésen részt vett többek között Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kulcsár Krisztián és Borkai Zsolt, a MOB korábbi elnökei, Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint  Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke is.

Jelen volt Kótai Mihály korábbi ökölvívó, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, illetve Röck Samu, Csollány Szilveszter korábbi edzője is.

Csollány Szilvesztert családi körben, Sopronban helyezik majd végső nyugalomra.

(Borítókép: Csollány Szilveszter búcsúztatása a Farkasréti temetőben 2022. február 9-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)