Fegyvert fog a két Klicsko Ukrajnáért

2022-02-25T033540Z 439248312 RC2NBS90095F RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.02.25. 07:39
Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és öccse, Volodimir fegyvert fog Ukrajnáért. Az 50 éves politikus és 45 éves fivére – aki a hónap elején tartalékos szolgálatra jelentkezett az ukrán hadseregbe – a Boxing Hall of Fame tagja, mindketten profi nehézsúlyú világbajnokok voltak, sőt, Volodimir még olimpiai bajnok is 1996-ban, Atlantában nehézsúlyban.

Vitalij Klicsko csütörtökön jelentette be, hogy fegyvert fog hazájáért. Az exvilágbajnok bokszoló, aki 2014 óta Kijev polgármestere, az ITV brit televízió Good Morning Britain című reggeli műsorában angolul nyilatkozott:

Ez már véres háború. Nincs más választásom, ezt kell tennem, harcolni fogok.

Az 50 éves Klicsko mindig is az Oroszországgal fennálló kapcsolatok lazításáért küzdött. A politikus amellett, hogy Kijev polgármestere, a városi kormányhivatal vezetője is.

Az ifjabbik Klicsko, a 45 éves Volodimir a közösségi médiában hallatta hangját.

Az orosz elnök háborús retorikát használ – mondta az exbajnok. – Világossá tette, hogy meg akarja semmisíteni az ukrán államot és el akarja tiporni az ukrán nép függetlenségét. Putyin szavait tankok és rakéták kísérik. Rombolás és halál jár a nyomában. Meg fogjuk védeni magunkat minden erőnkkel, harcolni fogunk a szabadságért és a demokráciáért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök általános mozgósítást rendelt el, ami minden 18 és 60 év közötti férfira vonatkozik. 

A Klicsko fivéreken kívül más ukrán bokszolókat is érint a háború – nem mindenki egyformán reagált az orosz támadás hírére.

Vaszil Lomacsenko, a kétszeres olimpiai bajnok és három súlycsoport profi világbajnoka Görögországba menekült, ahol egy kolostorban keresett menedéket a New York Post szerint. 

Ezzel szemben Olekszandr Uszik nehézsúlyú világbajnok, aki szeptemberben legyőzte Anthony Joshuát, azonnal hazatért Londonból Kijevbe, mihelyt értesült a fejleményekről. 

Egyesek azt írták, hogy elmenekültem, de ez nem igaz, csak dolgom volt Londonban, ahol egy videójátékot forgattunk – írta a bunyós az Instagramon. – Barátaim, egységesnek kell lennünk, mert nehéz idők járnak. Dúlnak bennem az érzelmek, aggódom a hazámért és a népemért. Barátaim, véget kell vetnünk ennek a háborúnak!

De nem csak az ukrán bokszolók hallatják a hangjukat. Alex Len és Szvjatoszlav Mhailjuk NBA-kosarasok Twitter-üzenetben ítélték el az orosz inváziót. 

Vaszil Kravec, a spanyol Sporting Gijón ukrán labdarúgója megható posztot tett ki az Instagramra ezzel a szöveggel: Ukrajna a szívemben!

De ez még nem minden, Kravec az A Diario című helyi lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy haza akar menni, és részt akar venni a honvédelemben, jóllehet nem ért a fegyverekhez, még egy puskát sem tud megtölteni.

Civileket ölnek meg a hazámban, betegeket a kórházakban – mondta Kravec. – Nem állítom, hogy ez Oroszország bűne, de azt állítom, hogy Putyin bűne. Békés ország vagyunk, amelynek a polgárai békében akarnak élni, mi, ukránok senkit sem fenyegetünk. 

(Borítókép: Az Ukrán Területi Védelmi Erőkhöz csatlakozott az ukrán nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok Volodimir Klicsko és testvére, Kijev polgármestere. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)