Kábítószer volt az amerikai kosarasnál, lekapcsolták Seremetyevón

324J8R8-highres
2022.03.06. 07:00
Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosarast letartóztatták a seremetyevói repülőtéren, és jelenleg is fogva tartják, mert kannabiszolajat tartalmazó patronokat találtak a csomagjában. Az orosz UMMC Jekatyerinburg játékosa éppen elhagyni kényszerült Oroszországot.

Brittney Griner a világ jelenleg második legmagasabb aktív női kosarasa a maga 206 centijével. (A legmagasabb a 208 centis Határ Bernadett, a Sopron játékosa.) A WNBA-ben a Phoenix Mercury játékosa, de mivel Oroszországban sokkal többet lehet keresni – Griner fizetése 2022-ben 228 000 dollár volt Jekatyerinburgban –, ezért ősztől tavaszig az orosz bajnokságban és az Euroligában profiskodik.

A 31 éves Griner kétszeres olimpiai bajnok (Rio, Tokió), és egyike azon keveseknek, akik nő létükre tudnak zsákolni.

Valahogy így:

Nos, Griner a napokban hazafelé igyekezett az Egyesült Államokba, de a seremetyevói repülőtéren fennakadt a vámvizsgálatnál: csomagjában kannabiszolajat tartalmazó kapszulákat találtak.

A hasisolaj tulajdonképpen folyékony kannabiszkoncentrátum, amit nagyon egyszerű szívni: csak meg kell nyomni egy gombot a patron oldalán, és a folyékony kábítószer párává alakul át, amit egyszerűen beszív az ember, ahogy az elektromos cigarettával is teszi. 

Mármost, az Euroligában címvédő UMMC Jekatyerinburg játékosánál ilyen patronokat találtak a repülőtéren. Hogy mikor, az nem világos, mert az orosz hatóságok által közzétett videón csak az látszik, hogy a felvétel még februárban készült, tehát Griner már elég régóta letartóztatásban lehet. 

Az orosz vámhatóságok bűnügyi eljárást kezdeményeztek a játékos ellen, mivel – megfogalmazásuk szerint – nagy mennyiségű kábítószert próbált átvinni a határellenőrzésen.

Amennyiben elítélik, akár tízéves börtönbüntetés is várhat rá.

A kannabiszolaj valójában a növény tömény kivonata, amely koncentrátum formájában tartalmazza a kábítószer pszichoaktív hatóanyagát, a THC-t, a  tetrahidrokannabinolt.

(Borítókép: Brittney Griner. Fotó: Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)