Orosz háborús szimbólummal tiport ukrán sporttársa lelkébe a fiatal tornász

FNGrqMBXEAAXmS- copy
2022.03.06. 20:25
Az ukrán Ilja Kovtun nyerte a korlát aranyérmét a dohai tornászvilágkupán a kazah Milad Karimi és az orosz Ivan Kuljak előtt. Ez önmagában még mínuszos hírt sem érne, de arra már sokan felkapták a fejüket, hogy Kuljak a mellére hímzett nagy Z betűvel állt fel a dobogó harmadik fokára, ami az orosz hadsereg háborús jelképe, és ami az Ukrajnát megtámadó orosz tankok homlokpáncéljára is fel van festve.

A dohai tornászvilágkupán a korláton az ukrán Ilja Kovtun győzött a kazah Milad Karmi és az orosz Ivan Kuljak előtt. Adva volt a lehetőség, hogy az ukrán és az orosz tornász valami szívet melengető háborúellenes demonstrációt tartson, mondjuk megöleljék egymást, de ennek pont az ellenkezője történt.

A 19 éves Kuljak a trikója mellére hímzett jókora Z betűvel állt oda az eredményhirdetéshez, és úgy is lépett fel a dobogó legalsó fokára. Tudni kell, hogy a Z a háború és a győzelem jelképe az orosz hadseregben, de a civilek is viselnek Z betűvel ellátott pólót, amit egyébként a Russia Today állami tévéműsor finanszíroz, gyárt és terjeszt.

A győztes Kovtun kezet fogott az ezüstérmes Karmival, Kuljakkal azonban egymáshoz sem értek, úgy álltak a dobogón.

Kuljak tavaly már sorkatonai szolgálatot teljesített, és soha nem is titkolta, hogy a háború pártján áll.

A nagy Z betű ott díszeleg az Ukrajnát lerohanó orosz tankok és egyéb harci járművek homlokpáncélján. 

A nem éppen sportszerű cselekedetre Oleg Vernyiajev ukrán olimpiai bajnok tornász is reagált az Instagramon. Nagyjából azt írta, hogy ezek után az oroszok ne jöjjenek azzal, hogy nem szabad politikát keverni a sportba.

Az orosz tornászok amúgy nem szívbajosak, többek között a kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok Szvetlana Horkina is kiállt Putyin és az Ukrajna elleni háború mellett. 

FRISSÍTÉS (6:30): eljárás indult az orosz tornász ellen

A Nemzetközi Tornaszövetség közleményében tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Ivan Kuljak ellen „sokkoló” viselkedése miatt. A hétvégi volt az utolsó versenylehetősége az orosz és a fehérorosz tornászcsapatnak, hétfőtől ugyanis egyik nemzet sportolói sem indulhatnak a FIG viadalain.

(Borítókép: Ivan Kuljak. Fotó: Rick Westhead / Twitter)