Ünnep Decsiföldön, kitüntették Szilágyi Áron edzőjét és csapattársát

PAP 2305
2022.03.11. 05:32 Módosítva: 2022.03.11. 12:36
A Keretvárosi Vívópalota Mátyásföldön a világon alighanem egyedülálló kardfellegvár. Létrehozója és működtetője Decsi István mesteredző, akinek ha meg akarnánk határozni a foglalkozását, akkor azt mondhatnánk: dinasztiaalapító. Két fia közül az egyik, András, a háromszoros egyéni olimpiai kardbajnok Szilágyi Áron edzője, a másik, Tamás pedig Áron olimpiai bronzérmes csapattársa. Hát ők, a két Decsi fiú, kaptak csütörtökön állami kitüntetést.

Ha a Veres Péter útról jobbra kanyarodunk a Bökényföldi útra, máris Mátyásföldön találjuk magunkat.

Vagy Decsiföldön. Mert ez a Decsi család birodalma, itt található a Kertvárosi Vívópalota, ez a világon egyedülálló kardparadicsom. Itt működik a családfő, Decsi István irányításával a Kertvárosi VSE, és itt adta át csütörtökön Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a két Decsi fiúnak az állami kitüntetéseket. Decsi András a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vette át, dr. Decsi Tamás, András öccse pedig a Magyar Arany Érdemkereszt díjazásban részesült. A fivérek és édesapjuk – aki pénteken a Vigadóba hivatalos az állami díjátadóra – elegáns bocskaiban fogadták az ünnepségre érkezőket, akik között ott volt Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő. (Frissítés: Decsi István a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át pénteken Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások miniszterétől.)

Decsiék összekötötték az ünnepséget saját egyesületük, a Kertvárosi VSE házi díjátadójával, amelyen az országos bajnoki érmes junior és kadet kardcsapatot, valamint az újdonsült kadet Európa-bajnok Péch Kornélt, az egyesület versenyzőjét köszöntötték.

Megható pillanat volt, amikor Decsi András elérzékenyült a díjat fogadó beszéde közben, amikor pedig a családfő Decsi István kissé bő lére eresztett, de lenyűgöző beszédét hallgattuk – amelyben felidézte a KVSE és a Vívópalota másfél évtizedre visszanyúló történetét –, a tudósítónak Démoszthenész, a nagy athéni szónok jutott az eszébe. 

Szilágyi Áron, a háromszoros olimpiai bajnok „kardkirály”  elmondta, hogy a decemberi országos bajnokság óta – amelyen aranyat nyert – folyamatosan készül, hol Londonban, hol Budapesten. (Felesége a brit fővárosban dolgozik bankárként.) A versenynaptár pedig úgy hozta, hogy az olimpia után nemzetközi versenyen először éppen idehaza lép majd pástra szombaton és vasárnap, a GerevichKovácsKárpáti Világkupán.

(Borítókép: Decsi András, Decsi István, Decsi Tamás, Szabó Tünde és Szilágyi Áron. Fotó: Papajcsik Péter / Index)