Drogbirtokláson kapták Oroszországban, őrizetben marad az amerikai kosarassztár

GettyImages-1346467885
2022.03.17. 16:11

Orosz hírügynökségek értesülései szerint május 19-ig egészen biztosan letartóztatásban marad Brittney Griner amerikai kosárlabdázó, akit februárban kapcsoltak le a seremetyevói reptéren az orosz hatóságok, miután kannabiszolajat tartalmazó patronokat találtak nála. 

A történet előzményeiről röviden annyit kell tudni, hogy Griner a női kosárlabdázás egyik legismertebb játékosa, WNBA- és olimpiai bajnoki címmel is rendelkezik, jelenleg az orosz UMCC Jekatyerinburg játékosa. A 31 éves kosárlabdázó éppen amerikai földre igyekezett visszatérni, amikor letartóztatták a reptéren. 

Griner táskájában kannabiszolajat tartalmazó kapszulákat találtak. A hasisolaj tulajdonképpen folyékony kannabiszkoncentrátum, amit nagyon egyszerű szívni: csak meg kell nyomni egy gombot a patron oldalán, és a folyékony kábítószer párává alakul át, amit egyszerűen beszív az ember, ahogy az elektromos cigarettával is teszi.

Az orosz vámhatóságok bűnügyi eljárást kezdeményeztek az amerikai játékos ellen, és letartóztatásba helyezték. A letartóztatás pontos idejéről és jelenlegi tartózkodási helyéről azóta sincs pontos információ,

a legújabb hírek szerint viszont Grinert május 19-ig egészen biztosan letartóztatás alatt tartják az orosz hatóságok.

Érdekesség, hogy kábítószer-birtoklásért az orosz törvények szerint akár tíz év letöltendő börtönbüntetés is kiszabható. 

Az ügyet tovább nehezíti, hogy Washington gyakorlatilag az összes kapcsolatát megszakította Moszkvával az orosz–ukrán háború kitörése után, így diplomáciai módszerekkel egyszerűen lehetetlen Brittney Griner kiszabadítása. Az amerikai hatóságok hozzátették, hogy rendkívül igazságtalan döntésnek tartják a kosárlabdázó fogva tartását, főleg úgy, hogy semmilyen információ nem érkezik hollétét illetően. 

(Borítókép: Getty Images)