Fizetésképtelen a müncheni futballklub, oda a Bundesliga-álom

GettyImages-1239463752
2022.03.24. 14:24
A német harmadosztályban szereplő Türkgücü München azonnali hatállyal visszalép a Bundesliga 3. küzdelmeitől – adta hírül csütörtökön a klub. Az együttes összes eddigi meccsét törlik, így a tabella is átalakul.

Az 1975-ben bevándorlók által alapított klub néhány évvel ezelőtt még a hatodosztályban szerepelt, a 2020–2021-es idényt azonban már a harmadik vonalban kezdte meg. A gárda célja az volt, hogy 2023-ig feljusson a másodosztályba. 

A terveket keresztülhúzta, hogy az intenzív erőfeszítések ellenére sem sikerült új befektetőt találni. A Türkgücü januárban jelentett csődöt, akkor a DFB kilencpontos levonással sújtotta. Később a büntetés 11 pontra nőtt, és az egyesület hiába fellebbezett, mostanra eldőlt, nincs kiút. 

A klubvezetés csütörtökön közölte a csapattal és az alkalmazottakkal, hogy ennyi volt, ebben az idényben nincs több meccs. 

A folytatás csak úgy lett volna lehetséges, ha egy új befektető tőkét biztosít a csapatnak – idézi a Kicker Maximilian Kothny ügyvezető igazgatót, akivel az Index tavaly nyáron készített interjút Münchenben. Elmondása szerint a meccsekből származó bevétel nem fedezte volna az üzemeltetési költségeket az idény végéig. 

A Türkgücü így a tabella végére került, a müncheni együttesen kívül további három csapat esik még ki.

Hogy mi lesz a klub jövője, nyitott kérdés. A következő hetekben dől el, hogy folytatja-e, és ha igen, melyik bajnokságban.

(Borítókép: A Türkgücü München logója az edzőpályájuk bejáratánál 2022. március 24-én. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images)