Fritsch arany-, Váncza ezüst-, Lévai bronzérmet nyert a birkózó-Eb-n

birkózás
2022.04.03. 19:32
Fritsch Róbert diadalmaskodott a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában vasárnap a budapesti birkózó-Európa-bajnokságon – adta hírül az MTI.

A csepeliek tavaly Eb-bronzot szerzett kötöttfogásúja szombaton két szép sikerrel jutott az elődöntőbe, melyben a szerb Ali Feizollah Arsalant kiélezett küzdelemben verte. A vasárnapi aranycsatában a címvédő Shmagi Bolkvadze várt rá, aki eddig nagyon meggyőző volt.

A grúz nagyon erősnek tűnt már az első másodpercektől, a meccs elején végig ő tolta, mozgatta a csepeli birkózót, akit másfél perc után meg is intettek. Bolkvadze az erejét állásból megmutatta, lentről viszont fordított emelésből képtelen volt akciót csinálni, így Fritsch 0:1-nél állhatott fel, s a különbséget meg tudta tartani a szünetig a szakasz végéig robotoló riválisa ellen.

A folytatásban a magyar igyekezett visszaintetni ellenfelét, aki azonban keményen küzdött, hogy ebben megakadályozza, az ötödik percben mégis leküldték a bírók (1:1), parterhelyzetből pedig Fritsch gyönyörű emelés után átforgatta (3:1). Az akciót Bolkvadze megkontrázta, és mögé került (3:2), de nem tudta továbbvinni a támadását, az utolsó egy percben pedig Fritsch állásból nagyon szépen lezárta a réseket, nem engedte indulni riválisát, és karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta.

Még két érem vasárnapra

Váncza István ezüstérmet nyert a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában. Az FTC sportolója szombaton nagyszerű teljesítménnyel menetelt, első három meccsét idő előtt lezárta, majd az esti elődöntőben örmény riválisát 4:2-re győzte le. A vasárnapi fináléban a török Murat Firattal küzdött meg, és óriási csata végén 3:1-re veszített.

Lévai Tamás bronzérmet szerzett a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában. A tavaly U23-as világbajnoki címet nyert, a felnőttek között vb-ötödik magyar sportoló szombaton egy sima győzelem után a negyeddöntőben kikapott a vb-címvédő azeri Rafiq Huseynovtól, a vasárnapi vigaszágon viszont simán verte cseh ellenfelét, majd a torna utolsó magyar érdekeltségű mérkőzésén, a moldovai Mihail Bradu elleni helyosztón 4:1-re diadalmaskodott.

A BHSE 23 éves birkózójának harmadik helyével kilenc éremmel zárta a hazai csapat az Európa-bajnokságot, melyen korábban a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) és a kötöttfogású Fritsch Róbert (72 kg) arany-, Bajcajev Vlagyiszlav (szabadfogás 97 kg), valamint Váncza István (kötöttfogás 67 kg) ezüst-, Nagy Bernadett (76 kg), Dollák Tamara (57 kg), Ligeti Dániel (szabadfogás 125 kg), illetve Vitek Dáriusz (kötöttfogás 130 kg) bronzérmet nyert.

(Borítókép: MTI / Illyés Tibor)