Babos Csaba: Timit nem azért válogatom be, mert a lányom

D MTZ20150727010
2022.04.06. 13:00 Módosítva: 2022.04.07. 16:38
Hétfőn kezdődik Antalyában az egykori Fed-kupa, ma már Billie Jean King-kupa selejtezője, amelyen Törökország, Szerbia, Észtország és Dánia lesz a magyar ötös ellenfele. Babos Csaba kapitány esélyesnek tartja csapatunkat a csoportgyőzelemre, de legrosszabb esetben arra, hogy a legjobb másodikként továbbjusson a novemberben esedékes playoffba, és ott a feljutásért mérkőzzön.

Ez nem az álszerénység ideje, ki kell mondani, hogy esélyesek vagyunk, tovább kell jutnunk az Euro–Afrikai 1-es csoportból az újrakeresztelt Billie Jean King-kupa selejtezőjében, ami hétfőn kezdődik Antalyában

– ezzel kezdte a szerdai sajtóbeszélgetést Babos Csaba, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

A rutinos szakember irányításával Bondár Anna (73. a világranglistán), Udvardy Panna (84.), Gálfi Dalma (97.), Jani Réka (138.) és Babos Tímea (262.) képviseli a színeinket, és a kapitányi optimizmust a számok is alátámasztják: az antalyai ellenfelek közül egyedül Magyarországnak van top 100-as játékosa, mindjárt három. (Az észtek két sztárja, Anett Kontaveit, 6. és Kaia Kanepi, 57. nem nevezett, mint ahogy a dán Clara Tauson, 38. sem.)

A magyar hölgyek a világ négy sarkából gyűlnek össze a Török Riviérán: Bondár Anna az egyesült államokbeli Charlestonból, Udvardy Panna és Jani Réka a kolumbiai Bogotából, Gálfi Dalma Portugáliából, Babos Tímea a dél-afrikai Pretoriából érkezik a selejtezőre, amelynek átkeresztelésével Fed-kupáról Billie Jean King-kupára Babos Csaba nem ért egyet, de hát ez van…

Antalyában Fekete Rudolf lesz Babos Csaba segítője és helyettese, Temesvári Andrea, a magyar női tenisz legendája, korábbi Fed-kupa-kapitány a mentor, Vaskó Balázs a kondicionáló tréner, és lesz egy gyógytornász is a csapattal. 

A mieink először hétfőn a szerbekkel találkoznak, délelőtt tízkor kezdődik a játék, és a körülmények nem éppen ideálisak: a pályák mellett konténervécé és konténeriroda van, az étkezés is puritán körülmények között zajlik, szóval ezt nem lehet összetéveszteni Wimbledonnal vagy a Roland Garrosszal. 

Babos Csaba még nem döntötte el, ki játssza a két egyest és az utána 30 perc szünetet követően esedékes párost.

Minden attól függ, ki hogyan és mikor, mekkora jet laggel érkezik meg az amerikai kontinensről vagy éppen Afrikából – mondta a kapitány. – Hogy nem okoz-e problémát nekem a kettős szereposztás, hogy egyszerre vagyok kapitány és édesapa? Nos, ez legfeljebb a közvéleménynek okoz gondot. Ha beteszem a csapatba Timit, nem azért fogom betenni, mert a lányom, hanem azért, mert megérdemli. A jelenlegi 262. helye a világranglistán nincs arányban a valós tudásával, ez a rengeteg sérülés következménye. Azt kell mondanom, fizikálisan már jó állapotban van, mentálisan még nem egészen… Tisztában vagyok azzal, hogy ha beteszem egyesben, és kikap, akkor kapok hideget-meleget, de ehhez már hozzászoktunk. 

A szakvezető keserűen panaszolta, hogy lánya – a szavaival – az elmúlt tucatnyi évben nem tudott olyasmit csinálni, amibe ne kötöttek volna bele az újságírók vagy az internethuszárok, hiába nyert négy Grand Slam-tornát párosban és három világbajnokságot ugyancsak ebben a műfajban. 

Babos Csaba arról is beszélt, hogy lányának nehéz megszokni mostanában, hogy kisebb versenyekre jár, nem lesik a kegyeit, nincs limuzin, mint korábban, amikor sikert sikerre halmozott, és az is szokatlan, hogy neki kell taxit fognia a repülőtéren a megérkezés után. 

Mindenki irigykedik ránk, hogy Timi milliárdos, pedig dehogy, lassan két éve már csak költünk, a korábban megkeresett pénzt éljük föl. Sajnos most a béka ülepe alatt van a páros-világranglistán is, kemény munka lesz felzárkózni, de nem adjuk fel

– mondta Babos Csaba, aki nemcsak édesapja, hanem mostanság edzője is a lányának. 

Apropó, edzők… Megtudtuk, hogy nem olcsó mulatság edzőt fogadni.

Egy jegyzett szakember havi tarifája mintegy 20 ezer euró vagy dollár, szinte mindegy is – ezt természetesen a játékos fizeti –, egy évre 50 millió forintra jönnek ki a versenyzés költségei, hiszen az edző szállását és teljes ellátását is a teniszező állja, sőt a pénzdíjának tíz százaléka is a trénert illeti meg.

Végül Babos hangsúlyozta, hogy a csapat esetleges jó szereplése komoly húzóerőt jelentene a magyar fiatal teniszezőknek.

(Borítókép: Babos Tímea teniszező és Babos Csaba, a sportoló edzője és édesapja  2015. július 27-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)