Ők a legfényesebben ragyogó európai csillagok

GettyImages-98873408
2022.04.11. 07:17
Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks 2019-ben visszavonult korszakos egyénisége a FIFA Europe felkérésére összeállította az NBA valaha volt legjobb európai kosarasaiból verbuvált első és második ötöst. Jellemző a 211 centis német óriás szerénységére, hogy bár 2011-ben bajnok volt a Mavericksszel és őt választották a döntő MVP-jének, továbbá 2007-ben ő volt az alapszakasz legértékesebb játékosa, mégsem válogatta be önmagát. Amúgy Nowitzki nélkül is szemkápráztató a névsor…

Ne húzzuk sokáig az időt, ne csigázzuk az idegeket, lássuk minden idők legjobb európai ötösét az NBA-ben, továbbá a második legjobb kvintettet!

Az első ötös: Tony Parker (francia, hátvéd), Dražen Petrović (horvát, h), Jannisz Antetokounmpo (görög, center/bedobó), Pau Gasol (spanyol, c/b), Luka Dončić (h).

A második ötös: Nikola Jokić (szerb, c), Detlef Schrempf (nénet, b), Predrag Sztojakovics (szerb, h), Toni Kukoć (horvát, b), Arvydas Sabonis (litván, c).

A 43 éves Nowitzkit az NBA 75 ünnepségsorozat  keretében kérték fel, hogy mondja meg, szerinte kik voltak minden idők legjobb európai játékosai az NBA-ben. A német zsenit amúgy több grémium is megválasztotta az amerikai profiliga valaha volt legnagyszerűbb európai kosarasának, ő azonban ennek ellenére sem rakta be önmagát a legjobbak közé.

Dirk a jelenkor csillagai közül az idei MVP-cím egyik várományosát, Jannisz Antetokounmpót a Milwaukee Bucksból és a dallasi Luka Dončićot válogatta be az első ötösbe. (Utóbbival egy idényt, a 2018–2019-est együtt játszotta, az volt Nowitzki búcsúszezonja, a szlovén őstehetségnek pedig az első az NBA-ben.)

Lukának a mostani ugyan még csak a negyedik idénye a ligában, de akkora játékos, továbbá a mi fiúnk, vagyis a Mavericks játékosa, ezért be kellett raknom. Jokićot nagyon csípem, végtére is ő az aktuális MVP, neki a második ötösben szorítottam helyet. Szóval, a maiak közül hárman kerültek be nálam – kommentálta döntését Nowitzki.

(Borítókép: Dirk Nowitzki 2010. április 23-án a Dallas Mavericks játékosaként. Fotó: Ronald Martinez / Getty Images)