Meghalt Korondi Margit

F  BA19530814011
2022.04.21. 19:10
Életének 89. évében meghalt Korondi Margit kétszeres olimpiai bajnok tornász – tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) a családdal egyeztetve a sportoló korábbi csapattársa, Kertész Alice.

MOB honlapján olvasható tájékoztatás szerint Korondi Margit hosszú betegség után hunyt el Las Vegas-i otthonában. A Magyar Nemzet cikke szerint a haláleset még március 6-án történt.

Korondi Margit 1932. június 24-én született a mai Szlovénia területén lévő Celjében. Édesapja, Korondi Ferenc korábban szintén tornász volt, később testnevelő tanár lett.

A kétszeres olimpiai bajnok Korondi Margit első ötkarikás aranyérmét 1952-ben szerezte Helsinkiben, felemás korláton, ahol a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára, hazánk első aranyérmét szerezve a játékokon.

Az olimpia után egy sérülés miatt visszavonult, kötödét nyitott az Oktogonon, néhány évvel később azonban visszacsábították, mondván: a csapatnak szüksége van rá az 1956-os melbourne-i olimpián. Ausztráliában a kéziszercsapat tagjaként újabb aranyérmet szerzett.

Helsinkiben az összetett csapatversenyben második, a kéziszercsapat tagjaként, valamint egyéni összetettben gerendán és talajon egyaránt harmadik lett. Melbourne-ben az összetett csapatversenyben ezüstöt szerzett, így nyolc olimpiai éremmel zárta pályafutását.

Korondi Margit már az Ausztráliába érkezéskor tudta, hogy nem tér haza. Hamarosan Kaliforniában telepedett le, ahol kezdetben úszást oktatott, majd idővel ismét tornával, azon belül is az alakformálással és az egészséges életmóddal foglalkozott.

Az 1990-es években többször is hazalátogatott.

(Borítókép: Korondi Margit olimpiai bajnok tornász a Népstadionban 1953. augusztus 14-én. Fotó: Bartal Ferenc / MTI)