Még sohasem ütötte egymást két nő ennyi pénzért

GettyImages-1394712420
2022.05.01. 07:33 Módosítva: 2022.05.01. 07:42
Minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt és legmagasabban díjazott női bokszmeccse bőven beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az ír Katie Taylor megosztott pontozással legyőzte a Puerto Ricó-i Amanda Serranót, és ezzel megvédte a WBA, a WBC, az IBF, a WBO és aThe Ring magazin könnyűsúlyú világbajnoki övét. Ez volt a történelem első női profiboksz-mérkőzése, amelyen mindkét ökölvívó legalább egymillió dollárt kapott.

Már a helyszín történelmi volt: most először rendeztek mérkőzést a New York-i Madison Square Gardenben a női világbajnoki címért, és mind a 19 187 néző élvezte a feledhetetlen összecsapást.

És az is most fordult elő először, hogy az est programjának egy női meccs volt a főmérkőzése, a fénypontja.

Napjaink három kiemelkedő női profi bunyósa közül csaptak össze ketten a vitathatatlan könnyűsúlyú világbajnoki címért. (Az amerikai Clarassa Shields, a londoni és a riói olimpia középsúlyú bajnoka a harmadik.) Az írországi Brayből származó Taylor mindent megnyert az amatőrök között, amit csak lehet, a londoni olimpia bajnoka, emellett ötszörös világ- és hatszoros Európa-bajnok. Már nem fiatal, júniusban betölti a harminchatot, igaz, ellenfele, a szerény amatőr mérleggel rendelkező és a vegyes harcművészetben is sikereket elért Puerto Ricó-i Amanda Serrano is már elmúlt harminchárom.

Taylor promótere, Eddie Hearn és a Serranót menedzselő Jake Paul remek munkát végzett. (Paul, a youtuber maga is bokszol, emlékezetes volt a korábbi kosaras Nate Robinson elleni tavalyi mérkőzése, amit kiütéssel nyert meg.) Óriási volt a hangulat a Gardenben, mindenfelé ír zászlók lobogtak, és amikor Taylor bevonult, zöld fénybe borult az aréna.

Taylor veretlen 20-0-ás mérleggel állt ki az összecsapásra, Serranónak 42-1-1 volt a mérlege, egyetlen vereségét tíz éve szenvedte el a svéd Frida Wallbergtől. 2017-ben egy magyar ellenfele is volt Kiss Edina személyében, akit TKO-val győzött le. 

A vasárnap hajnalban rendezett mérkőzés esélyese a fogadóirodáknál – igaz, minimális különbséggel – Serrano volt, ugyanis ő volt a nagyobb ütő, az ír lány viszont a technikásabb.

A tízmenetes küzdelem – minden menet kétperces volt, szemben a férfiak háromperces időtartamával – végigment, bár mindketten erősen véreztek; Taylornak az orra, Serranónak a szemhéja. Minkét bokszolónak voltak nagyon erős menetei. A Puerto Ricó-inak a harmadik:

Taylornak pedig a kilencedik:

A tizedik menetben már nem is védekeztek, csak csépelték egymást:

Végül a pontozók minimális különbséggel Taylort látták jobbnak, hiába ütött valamivel többet Serrano, az írnek jobb százalékkal találtak célba az ütései.

A megosztott pontozás így nézett ki: 97-93 és 96-93 Taylor javára, 96-94 Serranóéra.

A meccs után Hearns bejelentette, hogy van esély egy visszavágóra, amit Írországban rendeznének, ahol Taylor nemzeti hős, az ország legnépszerűbb sportolója. 

(Borítókép: Katie Taylor és  Puerto Ricó-i Amanda Serrano 2022. április 30-án. Fotó: Sarah Stier/Getty Images)