Minden benne van, amit az életről tudni kell

GettyImages-1389009393
2022.05.04. 07:29 Módosítva: 2022.05.04. 08:28
Eredeti kiadása után több mint húsz évvel magyarul is megjelent minden idők legsikeresebb férfi vonalon dolgozó egyetemi kosárlabdaedzője, Mike Krzyzewski könyve, a Vezetni szívvel-lélekkel. Sterbenz László, a nagyszerű edző és középiskola-igazgató, a könyv fordítója beszélt az Indexnek a korszakos könyv magyarra átültetésének gyönyöreiről és gyötrelmeiről.

A közel 300 oldalas művet (angol címe – Leading with the Heart: Coach K's Successful Strategies for Basketball, Business and Life) kedden, a Testnevelési Egyetem alig fél éve felújított könyvtárában mutatták be Sterbenz Tamás, a TE rektora, bátyja, a kötetet fordító Sterbenz László, valamint Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnöke, Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, illetve a magyar kiadás jogtulajdonosának, a Soproni Darazsak Sportakadémiának a vezetői.

A Duke Egyetem vezetőedzői posztjától 42 év, illetve öt bajnoki cím után áprilisban elköszönt „K edző”, aki szövetségi kapitányként három olimpiát nyert az amerikai férfiválogatottal, 2000-ben írta meg a könyvet, amely edzői filozófiáját, módszertanát mutatja be a csapat egy szezonján keresztül.

„Fontos, hogy mindenkihez, de legfőképp az edzőkhöz eljusson ez a könyv” – mondta Sterbenz Tamás.

Az MKOSZ korábbi főtitkára, egykori női szövetségi kapitány hozzátette, több mint húsz éve olvasta először a kötetet, amelyet olyannyira fontos műnek tart, hogy a magyar megjelenés után kezdeményezni fogja a TE-en, kerüljön be a kötelező irodalmak közé az edzői képzésen résztvevők számára, nem csupán a kosárlabdázóknál, hanem más sportágaknál is. A rektor az MTI-nek elmondta, véleménye szerint a kosárlabdán és más csapatsportágakon túl az egyéni sportokkal foglalkozó trénerek számára is hasznos lehet a könyv, mely a napi életvezetésben, így más mellett a rektori munkájában is segítségére van.

Szalay Ferenc, az MKOSZ vezetője külön kiemelte, hogy – a soproniak hathatós együttműködésének köszönhetően – akkor jelenthetett meg a könyv, amikor a soproni női csapat feljutott Európa tetejére az Euroliga megnyerésével. Az elnök felidézte, hogy a szövetségben éppen Sterbenz Tamás – még főtitkárként – dolgozta ki azt a szakmai programot, amellyel sikerült emelkedő pályára állítani a sportágat Magyarországon, s melynek hosszú távú eredménye ez a könyv is.

Sáfár Sándor miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kötet megjelenésében fontos szerepet játszott az utánpótlás-nevelési struktúra tetején álló, Rátgéber László vezette Kosárlabda-Specifikus Módszertani Központ, a pécsi szakmai műhelytől a jövőben futószalagon várhatóak a szakmai anyagok, könyvek, tanulmányok.

Sterbenz László, a Soproni KC szakmai vezetője – és amellett a Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium igazgatója – elmondta, a fordítói munkát segítette, hogy azonosulni tudott a könyv tartalmával. Egyúttal ő is hangsúlyozta, hogy nem csupán a kosárlabdaedzőknek érdemes elolvasni és végiggondolni az abban leírtakat, hanem a más sportágakban dolgozó trénereknek is.

Bár jómagam is már húsz éve olvastam a könyvet, nem az én ötletem volt a fordítás, hanem Rátgéber Laciék és az öcsém kértek fel – hangsúlyozta Sterbenz László az Indexnek. – Alapműnek tartom, amelynek jelentősége messze túlmutat a sportág keretein. 

A fordító felidézte, hogy annak idején, a kilencvenes években több magyar kosárcsapat is járt kint mérkőzéssorozaton az Egyesült Államokban, és ez olyan volt a magyar kosarasoknak, vezetőknek, mintha a Holdon járnának.

Jómagam az Albacomp férfi kosarasainak vezetőedzőjeként voltam Amerikában – említette a szakember. – Jellemző az akkori tájékozatlanságra, hogy a fehérváriak klubmenedzsere megkérdezte, hogy a Final Fourban hány csapat játszik…

Sterbenzet tavaly márciusban kérték fel, és szeptemberre kész is lett a fordítással, ami, úgymond, kötelező volt, mert már kezdődött az iskolaév…

A közel 300 oldalas kötetet a Testnevelési Egyetemen árusítják.

(Borítókép: Mike Krzyzewski 2022. április 1-jén. Fotó: Jamie Squire/Getty Images)