Paranormális jelenségek a Bernabéuban, nincs magyarázat a Real Madrid fordítására

K EPA20220504192
2022.05.05. 13:15
A spanyol – benne a katalán – média természetesen nem tud napirendre térni a Real Madrid szerda éjszakai földöntúli fordításán a Manchester City elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján. Egyesek paranormális jelenségeket emlegetnek.

Kimerül a szuperlatívuszok tárháza, amikor a világsajtó a Real Madrid szerda éjszakai hihetetlen fordítását méltatja a Manchester City elleni BL-elődöntő visszavágójának utolsó perceiben, majd a ráadás félórában. A Marca felidézi a RAC1 katalán rádióállomás közvetítését, amely nem csöpögött a Madrid iránti féktelen rokonszenvtől.

Amikor a 73. percben Rijad Mahrez vezetéshez juttatta a Cityt, a RAC1 kommentátora lelkendezni kezdett:

Egyre közelebb Párizshoz. (Ott lesz május 28-án a BL-döntő, a Stade de France-ban.) Mekkora gólt rúgott a City! Éljen Mahrez!

Csakhogy a Madrid karmája hamarosan dolgozni kezdett. A 90. percben Benzema beadásából Rodrygo egyenlített. A RAC1 adásában:

Hihetetlen. Lássuk, hogy meg tudják-e csinálni újból. Őrültek háza a Bernabéuban. Ilyesmire is csak a Real Madrid képes.

Aztán eljött a 91. perc, Rodrygo második gólja, és a hosszabbítás. A RAC1-en:

Gól. Ez nem futball, ez egy paranormális jelenség. Erre nincs magyarázat. Ezt a futball szókincsével nem lehet megmagyarázni.

És végül a ráadás játékrész ötödik percében:

Rubén Días felrúgja Benzemát, tizenegyes. Senki sem tiltakozik. […] Benzema fut a labdának, becsapja Edersont, gól. A Madrid bent van a döntőben, ha nem rúg gólt a City.

Nem rúgott, és a Madrid bejutott a döntőbe. Története során tizenhetedszer, a BEK-et is beleszámítva. És BL-döntőt még sohasem veszített el, BEK-döntőt is összesen csak hármat, 1962-ben a Benfica, 1964-ben az Internazionale és 1981-ben a Liverpool ellen. 

A szerda éjszaka hőse, a duplázó Rodrygo a meccs után elment vacsorázni a De María nevű előkelő madridi étterembe, ahol a szurkolók így fogadták:

Mondjuk, maga Rodrygo, a 21 éves brazil srác sem próbált tudományos magyarázatot adni a történtekre, szintén metafizikai szinten kereste az okokat:

Nem tudom megmagyarázni. Nem találok szavakat arra, ami történt. Isten rám nézett, és azt mondta: ez a te napod.

A Cadena SER rádió El Larguero (A felső léc) című műsorában arra hívták fel a figyelmet, hogy a madridi fiatalok – Vinícius Jr., Rodrygo, Camavinga, Valverde – fordították meg a mérkőzést, amikor az öregek – Kroos, Modric, Casemiro – már nem voltak a pályán.

A mérkőzés után felvetették Carlo Ancelottinak, a Real Madrid edzőjének, hogy Mohamed Szalah, a Liverpool sztárja a meccs előtt kijelentette, a spanyolokkal szeretne találkozni a párizsi döntőben, mert vissza akar vágni a négy éve, a kijevi fináléban elszenvedett vereségért. Emlékezetes, hogy azon a meccsen Sergio Ramos – úgy tűnt – szándékos sérülést okozott Szalah-nak, akinek kificamodott a válla. Szalah azt mondta, négy éve szeretné rendezni a számlát…

Ancelotti nem jött zavarba, amikor emlékeztették Szalah szavaira:

Örülök az újabb döntőnek. Egy újabb nagy csapattal mérkőzünk meg, a Liverpoollal. Ami engem illet, nem először kerülök szembe a Vörösökkel. 1984-ben még játékosként, aztán 2005-ben és 2007-ben a BL-döntőben a Milan edzőjeként. Sőt, két évig éltem is Liverpoolban, az Everton menedzsereként. Nekem a május 28-i BL-döntő városi derbi lesz, mert én a mai napig Everton-drukker vagyok.

Jack Grealishnek felemlegették, hogy még 2014-ben, 18 éves korában kirakott egy Twitter-bejegyzést azzal a szöveggel, hogy „Hala Madrid!”. Ez akkor volt, amikor a Real Madrid Benzema góljával kiütötte a Pep Guardiola dirigálta Bayern Münchent a BL-ben, és a City mostani szélsője a spanyoloknak szurkolt. 

A Marca címlapja amúgy ez volt:

Szálljon le isten az égből, és magyarázza meg ezt!

A L'Équipe szójátékkal jelentkezett:

SurREAListe, vagyis SzürREÁLis.

Igaz, ami igaz, nehéz racionális magyarázatot találni arra, amit a Real Madrid művel ebben a szezonban Carlo Ancelotti vezérletével.

(Borítókép: Vinicius Junior, a Real Madrid  [b]  és Riyad Mahrez a Manchester City játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid – Manchester City-elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabéu Stadionban 2022. május 4-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)