Elbúcsúztatták a magyar futball utolsó mohikánját

D MTI20220506006
2022.05.06. 13:37 Módosítva: 2022.05.06. 18:50
Pénteken, kilencvenötödik születésnapján búcsúztatták a Kelenföldi Szent Gellért-plébánia urnatemetőjében Raduly Józsefet, a Postás és a Vasas legendás szélsőjét, a legtovább élt magyar válogatott labdarúgót, a Vasas örökös tiszteletbeli elnökét. Raduly Józsefet az angyalföldi klub saját halottjának tekinti.

Még leírni is lélegzetelállító: Raduly József ugyanabban az évben, 1927-ben született, mint a magyar futball két, talán megkockáztathatjuk, legnagyobb alakja, Puskás Ferenc és Kubala László. Ráadásul a terjeszkedő főváros egyazon negyedében nőttek fel, egymástól gyalogosan bejárható távolságra, és szinte kísérteties, hogy már gyermekkorukban is ismerték egymást, szembetalálkoztak valamelyik külpesti grundon futballozva. 

De aztán a háború elválasztotta a sokáig párhuzamosan haladó életutakat. Miközben „Öcsi” és „Kuksi” klasszisa korán kiteljesedhetett, Jóska SAS-behívóval a Hunyadi páncélosokhoz került a világégés utolsó esztendejében, majd következett a hatéves orosz fogság – ahelyett, hogy bemutatkozott volna a válogatottban, kortársaihoz hasonlóan. 

Hiszen a tehetség, az isteni szikra benne is megvolt. 

Olyannyira, hogy amikor 24 évesen végre hazatérhetett a fogságból, az ő karrierje is beindult. A Postás (1952–1953) futballistája volt, majd a Vasashoz igazolt át (1953–1962), amelyben 133 mérkőzésen játszott. Magyar bajnok (1957 tavasz), bajnoki bronzérmes (1959–1960), MNK-győztes (1955), BEK-elődöntős (1957–1958), Közép-európai Kupa-győztes (1956, 1957).

Két alkalommal a magyar válogatottban is szerepelt, ő volt a legidősebb élő magyar válogatott labdarúgó, valamint az utolsó az élők sorában, aki együtt játszott a nemzeti tizenegyben Puskás Ferenccel.

A pénteki búcsúztatás méltó volt Józsi bácsi életútjához. Kifejezte részvétét Anna asszonynak, az elhunyt özvegyének Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke – mindketten jelen voltak a gyászoló sokaságban –, tiszteletét tette szinte az egész Vasas-család, élén Markovits László klubelnökkel, és olyan legendákkal, mint a játékostársak nevében az elhunytat búcsúztató Puskás Lajos, Kiss László, Gellei Imre egykori szövetségi kapitány, Kisteleki István, az MLSZ korábbi elnöke, Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke.

(Borítókép: Raduly József portréja a válogatott labdarúgó temetésén a Budapest-Kelenföld Szent Gellért-templomban 2022. május 6-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)