Hallatlan magyar siker: Máthé Gábor ezüstérmes a siketlimpián

2022.05.19. 13:46
Immár teljes Máthé Gábor kollekciója: a debreceni teniszező ezüstéremmel tért haza Brazíliából, a XXIV. nyári siketlimpiáról. A DEAC 36 éves kiválósága 2009-ben bronz-, 2013-ban aranyérmet szerzett a siketek legrangosabb viadalán. A mostani, brazíliai versenyre Temesvári Andrea, minden idők egyik legnagyszerűbb magyar teniszezőnője készítette fel Gábort, aki ötödik siketlimpiájáról harmadik érmével tért haza.

A magyar siketlimpiai csapat 1973 óta a legsikeresebb játékokon van túl: a brazíliai Caxias do Sulban rendezett világversenyt négy ezüst- és négy bronzéremmel zárta hazánk delegációja. Ebből a négy ezüstéremből egyet a debreceni Máthé Gábor szerzett, aki egészen a döntőig jutott a brazíliai tornán. A DEAC sportolójával csütörtökre szervezett sajtóbeszélgetést a Magyar Tenisz Szövetség.

A 36 éves sportember hallássérüléssel született, melynek mértéke 55 decibel a jobb fülére, a ballal pedig szinte semmit nem hall. Máthé Gábor nyolcévesen ragadott először teniszütőt, tízéves korában pedig már versenyzett. Első jelentős eredményét a 2000-es Európa-bajnokságon aratta – mindössze 15 évesen –, ahol a legjobb tizenhat közé jutott. Az első siketlimpiáján 21 éve, 2001-ben vett részt Rómában, az első érmét pedig a 2009-es tajpeji játékokon szerezte, akkor bronzérmes lett, sőt Fair Play-díjat is kapott. 2008-ban egyéniben Európa-bajnoki aranyat, 2016-ban pedig ezüstöt érdemelt ki.

Teniszezőkarrierje legszebb és legjobb eredményét a 2013-as szófiai siketlimpián érte el, amikor a világ tetejére került, remek játékkal siketlimpiai bajnok lett, így Magyarország első aranyérmét szerezte a sportág történetében. Az öt évvel ezelőtti játékokon a legjobb nyolcig jutott, a 2022-es világversenyen pedig a negyeddöntőben épp azt az Andrés Vázquezt győzte le 6:3, 6:4 arányban, aki a 2017-es tornán kiütötte őt.

A Temesvári Andrea irányításával készülő sportoló a Brazíliában rendezett siketlimpián ezüstérmes lett, s ezzel teljes lett kollekciója a siketlimpiai érmek tekintetében.

Az ötödik helyen kiemelt 36 éves teniszezőnk remekül szerepelt a tornán. Az első fordulóban sima 6:0, 6:0-val kezdett a brazil Carlos Alexandre ellen, majd a francia Vincent Novellit 6:2, 6:2 arányban győzte le. A negyeddöntőben a második helyen kiemelt ecuadori Andrés Sebastián Vázquez ellen 6:3, 6:4-re nyert, az elődöntőben pedig az indiai Prithvi Sekhart (4. kiemelt) felett diadalmaskodott 7:5, 6:2-re.

A döntőben a címvédő, első helyen kiemelt, mindössze 19 éves Jaroslav Smedek várt rá. A két játékos jól ismeri egymást, hiszen az Európa-bajnokságon, illetve egy prágai nemzetközi versenyen már összecsaptak. Mindkétszer a cseh fiú nyert a fináléban, és ezúttal is ő bizonyult jobbnak 6:3, 7:6 arányban.

A repülőtérre való hazaérkezés pillanatában Gábor úgy fogalmazott: nagyon erős ellenfeleket sikerült legyőznie, és meccsről meccsre javult a játéka. Boldog az ezüstéremmel, és külön megköszönte Temesvári Andreának a felkészítést. A WTA-világranglista korábbi hetedik helyezettje hozzátette: nagy öröm volt számára, hogy női edzőként segíthette Gábor munkáját, és reméli, más női edzőtársai is erőt merítenek kettejük munkakapcsolatából.

Temesvárinak egyébként a Roland Garroson is lesz dolga: az Udvardy nővéreket mentorálja. A 23 éves Panna a felnőtteknél, a 16 éves Luca a junioroknál főtáblás Párizsban.