Az olimpiai és világbajnok finnekkel is játszanak a vébén a magyar hokisok

GettyImages-1240985563
2022.05.30. 06:25 Módosítva: 2022.05.30. 07:04
A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn–lett rendezésű vb csoportbeosztása, amely szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszanak majd.

A múlt hét közepén dőlt el végérvényesen, hogy Finnország és Lettország rendezi jövőre a jégkorong-világbajnokságot, mivel a magyar–szlovén pályázatot nem fogadja be az IIHF, mert nem rendelkezett a magyar kormány garanciájával.

Az IIHF április 26-án vette el a jövő évi rendezés jogát Szentpétervártól az oroszok Ukrajna ellen folyó háborúja miatt. Ezt követően – mivel egy év van hátra a következő vb-ig – az IIHF először felvette a kapcsolatot a 2024-es rendező csehekkel, hátha egy évvel előbb tudnak rendezni, illetve a 2020-as házigazdaszerepről a koronavírus-járvány miatt lemondott svájciakkal, de egyikük sem akart jelentkezni 2023-ra.

Az IIHF hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tampereirigai vb-re. Ez alapján a magyarok  akik a ljubljanai divízió I/A-tornán a második helyen feljutottak az elitbe  a 20. helyen állnak, a szintén feljutó szlovénok pedig a 19.-ek.

A listát változatlanul a friss vb-győztes, februárban olimpiai aranyérmes finnek vezetik a vb-második kanadaiak előtt. A világranglista harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi megméretésen sem indulhatnak.

A magyar válogatott jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat.

Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül. Tamperében a 11 695 férőhelyes Nokia Arenában rendezik majd a meccseket. 

A másik, rigai csoportban a 9550 néző befogadására alkalmas Riga Arénában a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és a feljutó Szlovénia érdekelt.

A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

A csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)

B csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)

A vasárnap este véget ért világbajnokságon a házigazda, olimpiai bajnok finn válogatott szerezte meg az aranyérmet, miután a tamperei döntőben – drámai körülmények között – hosszabbítás után 4–3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot. A világbajnokság döntőjéről idekattintva olvashat! 

(Borítókép: IIHF jégkorong-világbajnokság Finnország–Kanada-mérkőzés a Nokia Arénában 2022. május 29-én Temperében. Fotó: ari Pestelacci / Eurasia Sport Images / Getty Images)