Nem sikerült a trónfosztás, elbukta a BL-döntőt a Győri ETO

32BX8JX-highres
2022.06.05. 19:40
A Győri Audi ETO 33–31-re kikapott a címvédő Vipers Kristiansandtól a női kézilabda-Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának döntőjében a budapesti MVM Dome-ban.

Az ETO a kilencedik BL-döntőjében léphetett pályára, a cél pedig egyértelmű volt a magyar bajnok számára: megszerezni a hatodik aranyérmet. Ehhez a címvédő, a szombati elődöntőben az időközben a bronzot magabiztos, hatgólos sikerrel behúzó Metzet legyőző Vipers Kristiansandon keresztül vezetett volna az út.

Jól kezdtek a győriek, többször is elmentek három góllal, de 10–7 után közel tíz percre ledobták a vasmacskát, amit egy 6–0-s szériával torolt meg a címvédő. Ezt követően a Győr az egyenlítésért támadhatott az első félidő utolsó percében, de Katrin Lunde védett, majd az ellentámadásból – egy másik exgyőri – Nora Mörk zseniális gólt szerzett, így a szünetben 15–13-as norvég előny állt az MVM Dome eredményjelzőin.

A második félidőben három perc alatt ledolgozta a hátrányát Ambros Martín együttese, aztán viszont ismét megakadt a gépezet. 18–17 után háromgólos sorozatba kezdett a Vipers, amely a meccs során először ellépett négy találattal is.

A folytatásban kettő-három gól közt billegett a különbség, az idő azonban egyre inkább fogyott, a Győr pedig csak nem tudott kitörni az üldözőszerepből.

Ehhez a jelenleg a norvégoknál kézilabdázó Tomori Zsuzsanna is hozzátette a magáét, aki, miután az első félidőben valamivel kevesebb játéklehetőséget kapott, a másodikban igazi vezére volt a Vipersnek, legyen szó védekezésről vagy épp támadásról. Az első gólját a 46. percben szerezte, aztán még egyet dobott – mindkét találatát olyan pillanatban szerezve, amikor meg is törte vele a győriek esetleges lendületét.

Az ETO az 50. percnek úgy ment neki, hogy már 28 kapott gólnál járt, ennél többet pedig eddig egyik fináléjában sem szedett be a rendes játékidőben, mióta 2014-ben bevezették a jelenlegi egymeccses, négyes döntős lebonyolítást.



Még kicsivel több mint öt perc volt hátra a játékidőből, amikor Ambros Martín úgy érezte, nincs hova tovább várni, elhasználta az utolsó időkérését is. Ekkor épp három gól volt közte megint (28–31). Fordulatot azonban ez sem hozott. A Vipers taktikusan, kényelmesen kézilabdázott, nem sietett az akciók befejezésével, ám amikor helyzetbe került, kegyetlen nagy gólokat ragasztott a magyar kapuba úgy, hogy Glausernek többnyire sansza sem volt a védésre. Nem úgy a második félidőben Lundénak, aki többször is parádés mentést mutatott be...

Szűk három perccel a vége előtt pecsételődött meg az ETO sorsa, akkor is a rutinos kapus volt a hős: kétszer is nagyot védett győri ziccernél, a másik oldalon az elfutás végén viszont mindkétszer góllal büntettek a norvégok, ezzel négy gólra hízott az előny.

Az utolsó perc kezdetén már a fél kispad állva, táncolva ünnepelt a Vipers oldalán, a kérdés egyedül a gólkülönbség maradt. Linn Blohm az utolsó magyar akciót még góllal fejezte be, de ekkor már tíz másodperc se volt hátra, a norvégok nem is siettek elvégezni a középkezdést, otthagyták a labdát, és elkezdtek immár a pályán is ünnepelni (31–33).

A Vipers Kristiansand a tavalyi óriási rohanás után ezúttal sokkal taktikusabb, ám így is megérdemelt sikert aratott a budapesti négyes döntőben. Az első negyedórát leszámítva a játék minden kulcsfontosságú elemében felülmúlta a Győri ETO-t. Közte a legfontosabban, a gólok számában kettővel.


Az MVM Dome-ban mintegy 18 ezer magyar közül egyedül Tomori öröme lehetett igazán őszinte.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ (BUDAPEST)
Döntő
Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand 31–33 (13–15) – jegyzőkönyv, gólszerzők és az események percről percre a linkre kattintva érhetőek el. 

A bronzmeccsen
Metz HB (francia)–Team Esbjerg (dán) 32–26 (18–12)

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)