Magabiztos hazai győzelem, két sikerre a történelmi pillanattól a bostoniak

GettyImages-1401853685
2022.06.09. 08:30
Egyelőre felborulni látszik a papírforma az NBA döntőjében. Miután visszaköltözött a sorozat Bostonba, a Celtics a finálé harmadik mérkőzésén szinte végig vezetve 116–100-ra legyőzte a Golden State Warriors gárdáját, és 2–1-es vezetést szerzett a négy nyert mérkőzésig tartó párharcban. A negyedik találkozót is a TD Gardenben rendezik, magyar idő szerint szombat hajnali 3 órakor.

Úgy tűnik, az elsőéves edző, Ime Udoka csapata jobb a vártnál. A fogadóirodák szinte kivétel nélkül Warriors-diadalt vártak az NBA döntőjébe, és ez még bekövetkezhet, de pillanatnyilag a Celtics vezet 2–1-re, miután tulajdonképpen simán megnyerte a széria harmadik – első bostoni – összecsapását. Meg kell adni, akadt egy szakértő, a hektikus stílusáról elhíresült „Stephen A”, vagyis teljes nevén Stephen A. Smith, az ESPN guruja, aki a zöldekre fogadott, de a többség a jóval rutinosabb dinasztikus alakulat, a nyolc év leforgása alatt hatodik döntőjét játszó Warriors győzelmét várta.

Csakhogy a két fiatal swingman, a bedobóként és hátvédként is definiálható Jaylen Brown és Jayson Tatum egyelőre repíti a massachusettsieket. Előbbi 27, utóbbi 26 pontot dobott szerda éjjel, és mivel a nevéhez méltóan okosan játszó Marcus Smart is csatlakozott a duóhoz 24 pontjával, továbbá Al Horford és Grant Williams is összeszorgoskodott 11, illetve 10 pontot, ezzel kioltották a vendégek két éleslövészének, Steph Currynek és Klay Thompsonnak a 31, illetve 25 pontját, mivel a többiek gyengélkedtek, a 18 pontos Andrew Wiggins kivételével. A San Franciscó-i dinamó, Draymond Green szája most is megállás nélkül járt, de a produktum (2 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) nagyon halvány volt, ráadásul öt perccel a vége előtt ki is pontozódott a bajkeverő. 

A történelem a Boston mellett van, az eddigi NBA-döntőkben 39-szer volt 1–1 az állás, és utána az esetek 82 százalékában azé a csapaté lett a Larry O'Brien-trófea, amely behúzta a harmadik meccset. 

A bostoniak esélyeit javítja, hogy a negyedik negyed vége felé egy kavarodásban, amikor a szabad labdáért verekedtek a játékosok a parketten, Horford ráfeküdt Curry lábára, amit utána erősen fájlalt a Warriors irányítója. Nem tudni, súlyos-e a sérülés. 

A Celtics Twitter-bejegyzésén a mondat (It's all about 18) arra utal, hogy minden a 18. bajnoki cím megszerzéséről szól, amivel megtörnék a pillanatnyi döntetlen állást. Ugyanis a Bostonnak és a Los Angelesnek is 17-17 elsősége van, a többiek jócskán le vannak maradva. 

A meccs egyik leglátványosabb jelenete Jaylen Brown „sapkája" volt Klay Thompson ziccerénél. Íme:

Curry sérüléséről Steve Kerr, a vendégek edzője már nyilatkozott is:

Tudta volna folytatni a játékot, de két perccel a lefújás előtt leültettem, mert 14 ponttal vezetett a Celtics, és már nem látszott esély a fordításra. Meglátjuk, milyen állapotban lesz 48 óra múlva.

Ugyan a legendás harmadik negyedet most is megnyerte a Warriors, de csak 33–25-re, és egy pillanatra sikerült is átvenni a vezetést 83–82-re Curry triplájával, de ennél többre nem futotta. A negyedik játékrész megint a Celticsé volt, és kedvező helyzetben várhatja a folytatást. 

(Borítókép: Boston Celtics a Golden State Warriors ellen 2022. június 8-án. Fotó:  Kyle Terada / USA TODAY Sports / 2022 Getty Images)