Útban van a Petőfi-film, de az akadály leküzdhető

IMG 20210710 135153-01
2022.06.14. 16:14
Péntektől vasárnapig a Kincsem Parkban található rögbiarénában rendezik a kontinens legnagyobb versenyét, a 24 csapatos Rugby Europe 7’s Trophy fantázianevű Európa-bajnokságot. Kiss Antal szövetségi elnök egykori ferences diákként karolta fel a nálunk picinyke sportágat, és tette fejlődési pályára.

Mostanában kisebb kalandtúra vár arra az érdeklődőre, aki el akar jutni a Magyar Rögbi Szövetség főhadiszállására, a Kincsem Parkba. Tudniillik a honi lóversenyzés fellegvárában forgatják a Petőfi-filmet, és egy kisebb város alakult ki a hippodromban, amelyen keresztül kell vágnia az embernek – kerülgetve a kávézgató, trécselő kellékeseket, statisztákat, XIX. századi jelmezbe öltözött színészeket –, ha találkozni akar Kiss Antallal, a szövetség elnökével. Márpedig olyan esemény közeleg, amely példa nélküli a hazánkban méltatlanul periférikus, ám világszerte közkedvelt olimpiai sportág történetében. 

A Magyar Rögbi Szövetség a hétvégén, június 17. és 19. között rendezi meg a Budapest Rugby Centerben – ez a Kincsem Parkban elhelyezkedő pályát jelöli – a kontinens legnagyobb versenyét, a 24 csapatos Rugby Europe 7’s Trophy fantázianevű Európa-bajnokságot. A női és férfi nemzeti csapatok versenye egyben az idei, úgynevezett sevens rögbi-világbajnokság kvalifikációjának első állomása. Az Eb első fordulóját június 12–13-án rendezték Zágrábban, majd öt nappal később Budapesten folytatódik és zárul a verseny a Kincsem Parkban. 

És most álljunk meg egy percre a zágrábi első fordulónál, ahol hatalmas és kellemes meglepetést szereztek a magyar csapatok. Férfi olimpiai hetesrögbi-válogatottunk bravúros teljesítménnyel a negyedik helyen végzett a kétfordulós Trophy Európa-bajnokság első körében! A mieink a vasárnapi negyeddöntőben 26–0-ra legyőzték Luxemburgot, és olyan sportági nagyhatalmak mellett jutottak négy közé, mint Írország, Wales és Anglia. A szombati csoportkörben Walestől 40–7-re kapott ki a magyar válogatott, majd Izraelt (33–19) és a házigazda horvát csapatot (28–17) is felülmúlta, így a válogatott hét ponttal a második helyen jutott tovább.

A csapat az elődöntőben a későbbi győztes angol válogatottat 27–0-ra verő írekkel találkozott, akiktől 52–0-ra kikapott, a harmadik helyért pedig Walesszel mérkőzött, amellyel szombaton a csoportkörben már összemérte erejét. Az esélyesebb walesiek 39–7-re nyertek.

A walesi származású Gareth Lloyd irányította együttesünk így bejuthat a júliusban Romániában megrendezendő Európai Világbajnoki Kvalifikációs döntő tizenkét csapatos mezőnyébe.

„Büszke vagyok a csapatra, hiszen kisebb csodát tett. Izgalmas lesz a budapesti torna, és hatalmas küzdelem várható, hiszen nyílt a verseny az egyetlen kiadó, kvalifikációt érő helyért, ebben a versenyben most hatalmas előnnyel indulunk. A zágrábi és a budapesti verseny összesített első négy helyezettje vesz részt a világbajnokságon. Bízom a csapatomban, hogy hazai pályán is megismételjük a bravúrt” – mondta a kapitány.

A Thomas Aponte vezette női csapat szombaton csoportjában harmadikként zárt – és rosszabb pontkülönbsége miatt nem jutott a nyolc közé. 

A háromnapos torna környezetbarát sportesemény lesz. A kontinensbajnokságon elektromos busz szállítja a sportolókat, a versenyterületen tilos a PET-palackok használata, a résztvevők számára ivókutakat telepítenek, a sportolók pedig újratölthető kulacsokkal frissítik magukat. A felszolgált élelmiszerek alapanyagai kizárólag magyar termelői forrásból származnak. 

Kiss Antal beszélt az Indexnek a sportághoz történő kötődéséről. 

A rögbi a legkisebb magyarországi csapatsport azok között, amelyeket labdával játszanak, apró különbség a többihez képest, hogy ez a labda tojás alakú – mosolyodott el az elnök. – Tudja, én a ferencesekhez jártam gimnáziumba, ott futballoztam, ahogy a fiam is. A ferencesek a Kisebb Testvérek Rendje, és a labdajátékok között a rögbi idehaza a „kisebb testvér”, nem sokan űzték, afféle szubkultúra volt, kevesen vettek róla tudomást, szinte természetes volt, hogy ferences diák lévén vonzódtam a rögbihez. Ennek megvolt a romantikája, de ugyanakkor szerettünk volna kitörni ebből a szubkultúrai létből.

A Kiss Antal vezette szövetség hat év leforgása alatt taotámogatás nélkül kitört ebből az állapotból.

Paradoxonnak tűnik, de én hálás vagyok azért, amiért nem vagyunk benne a taokörben – folytatta. – Így tényleg csak azok maradtak itt, akik szerelemből, elhivatottságból, szolidaritásból, önkéntes alapon művelik és gondozzák ezt a szép olimpiai sportágat. 

Ma már van stadionja a szövetségnek, a válogatottak kapnak állami támogatást, de az alap továbbra is az önkéntesség, az elhivatottság.

Ahogy azt a hétvégén azok is megtapasztalhatják, akik kilátogatnak a Kincsem Parkba. 

(Borítókép: Kiss Antal. Fotó: Magyar Rögbi Szövetség)