Magyarország legyőzte Ukrajnát

K EPA20220620237
2022.06.20. 19:11
Aranyérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat az Antalyában zajló vívó-Európa-bajnokság hétfői napján, miután a kora esti döntőben nagy csatában 45–39-re legyőzte az ukrán együttest.

A magyar kvartett a nyolc között kezdte meg szereplését a negyedik versenynapon, amelyen előbb a lengyel, majd az elődöntőben a francia gárdát is magabiztosan verte.

A magyarok a fináléban aztán alaposan megszenvedtek a világranglistán jóval hátrébb álló ukránokkal, ugyanis nem indult jól a mérkőzés: Szilágyi Áron és Gémesi Csanád is 5–2-re elvesztette az asszóját, így hat tussal az ellenfél vezetett. A kör befejező embere, Szatmári András azonban 9–5-re nyert Humen ellen, azaz két találatra csökkent a hátrány (13–15).

Az egyéniben nyolcadik helyezett Gémesi 7–3-ra lelépte Capot, ezzel megfordult az eredmény (20–18). A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi is magára talált, 5–3-ra nyerte az asszóját, mivel nem zavarta meg Humen furcsa, ugrálós stílusa. Az ukránok legjobbja, Jagodka 9–4-re nyerte az asszóját Szatmári ellen, ezzel a második kör végén egy tussal megint az ukránok vezettek (29–30).

Gémesi két találattal volt jobb Humennél és Szatmári is Capnál, így a befejező ember, Szilágyi 40–37-es állásnál léphetett pástra. A fegyvernem klasszisa ebben az asszóban vívott a legjobban, fantasztikus találatokkal 5–2-re verte Jagodkát, majd a 45–39-es sikert és az aranyérmet örömtánccal ünnepelte meg társaival a páston.

A tokiói olimpián bronzérmes férfi kardcsapat legutóbb 2018-ban nyert kontinensviadalt, amelyen összességében nyolcadik diadalát aratta. Mostani sikerével pedig a törökországi küldöttség első érmét szerezte.

Vívó-Európa-bajnokság
férfi kardcsapat, döntő:
Magyarország–Ukrajna 45–39

bronzmérkőzés:
Törökország–Franciaország 45–39

(Borítókép:  Az aranyérmes férfi kardcsapat tagjai: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron (b-j) ünnepel az antalyai vívó-Európa-bajnokság döntője után 2022. június 20-án.  Fotó:  MTI / EPA / Erdem Sahin)