Tíz év után távozik a magyar válogatott sikeredzője

DEBRE20200123009
2022.07.12. 20:55
Tíz év után távozik a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői posztjáról Csang Csing Lina, jelentette be közleményben kedden a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A MOKSZ emlékeztetett: a kínai szakember 2012 nyarán érkezett Magyarországra, és előbb szakmai tanácsadóként, majd a 2014-es szocsi olimpiát követően vezetőedzőként dolgozott a válogatottnál. Kiemelkedő szerepe volt a magyar korcsolyasport sporttörténeti sikereiben, így a férfi váltó 2018-as pjongcsangi ötkarikás aranyérmében, valamint az első egyéni olimpiai diadalban is, amelyet Liu Shaoang aratott az idén Pekingben – idézte fel a kiemelkedő sikereket az MTI.

Csang Csing Lina 2019-ben Az év edzője lett a Magyar Sportújságíró Szövetség által rendezett Az év sportolója gálán, de megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat), valamint az idei pekingi téli játékokat követően a Magyar Érdemrend Középkeresztjét is.

A MOKSZ tájékoztatása szerint a szakember hazautazik Kínába, a magyar csapat új szakmai vezetője pedig az elmúlt időszakban csapatvezetőként és edzőként dolgozó Bánhidi Ákos lesz. Az edzői stáb tagja marad Jae Szu Csun dél-koreai szakember, a női csapat irányítását pedig a brit Nicholas Gooch veszi át – tette hozzá a közlemény alapján az MTI.

(Borítókép: Csang Csing Lina, a magyar válogatott edzője a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)