Oroszország első számú női teniszezője melegnek vallotta magát

32BR3T6-highres
2022.07.19. 14:35
Daria Kaszatkina, aki idén a francia nyílt bajnokság elődöntőjébe jutott, az orosz YouTube-bloggerrel, Vitya Kravcsenkóval készített interjúban vallotta be, hogy barátnője van.

A világranglista 12. helyén álló orosz hölgyet az inspirálta coming outra, hogy Nadja Karpova orosz labdarúgó is felfedte, hogy a saját neméhez vonzódik.

Békében élni önmagaddal az egyetlen dolog, ami számít, mindenki más le van sz*rva. Fontosnak tartom, hogy a sport vagy bármilyen más szféra befolyásos emberei valóban beszéljenek erről. Ez fontos a fiatalok számára is, akiknek nehéz a dolguk a társadalomban, és támogatásra van szükségük

– tette hozzá a 25 éves teniszező.

Nem sokkal az interjú megjelenése után Kaszatkina egy képet posztolt az Instagramon az olimpiai ezüstérmes Natalia Zabjakóval, egy szív emojival, az orosz-osztrák műkorcsolyázót pedig egy Twitter-bejegyzésben „az én cukipofámnak" nevezte. Zabjako a 2018-as dél-koreai olimpián ezüstérmet nyert Oroszországgal, és ugyanezt a képet tette közzé az Instagramon.

Oroszország 2013-ban megtiltotta a nem hagyományos szexuális kapcsolatok megvitatását és „népszerűsítését" kiskorúak számára, és korlátozta az LMBT+ érdekérvényesítést a nyilvánosság előtt.

Az orosz parlament arra törekszik, hogy a jogszabályokat kiterjessze az LMBT+ kapcsolatok pozitív vagy semleges fényben való népszerűsítésére és a mozikban történő tartalom bemutatására is. Daria Kaszatkina Spanyolországban él és edz, ahol az interjút forgatták.

Az ukrajnai harcok befejezésére is felszólított, a konfliktust pedig „teljes rémálomnak" nevezte.

A háborúval vagy az orosz hadsereggel szembeni kritikát Oroszországban pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel büntethetik. Kaszatkina a videón elsírta magát, amikor megkérdezték tőle, tart-e attól, hogy az interjúban tett megjegyzései után nem térhet vissza Oroszországba. 

(Borítókép: Daria Kaszatkina. Fotó:  Thomas SAMSON / AFP)