Szombaton tartják a Balaton-átúszást, érdemes lesz minél előbb indulni

2022.07.21. 15:07
Negyvenedik alkalommal rendezik meg július 23-án szombaton a Balaton-átúszást. A klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer lesz. Egy meteorológus szerint az időjárási körülmények miatt több tényezőt is figyelembe kell venniük a résztvevőknek.

Megtartják szombaton a 40. Balaton-átúszást, a várható időjárás miatt viszont érdemes lesz minél előbb startolniuk az esemény résztvevőinek – közölte az MTI-vel Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A meteorológus szerint várhatóan két gyenge hidegfront között zajlik majd a tömegsportrendezvény.

A délutáni órákban egy sekély, de gyors mozgású front közelíti meg a Balaton térségét, előtte azonban nagyon meleg idő lesz, várhatóan megélénkülő széllel. Körülbelül 14 óra körül várható az északnyugatról közeledő száraz hidegfront érkezése.

Ennek hatására rövid idő alatt északnyugatira fordul a szél és felerősödik – fejtette ki Horváth Ákos, miért érdemes minél előbb elstartolniuk a résztvevőknek.

Máth István versenyigazgató egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt a korábbiakhoz hasonlóan a révfülöpi labdarúgópályán lesz 7 órától 11-ig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand, ahová legkésőbb 14.00-ig meg kell érkezni.

A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. Ezen kívül a tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.

A szervezők várakozása szerint a résztvevők száma a tízezer főt is megközelítheti.